Hoofdmenu

Starters- en zelfstandigenaftrekpost

Gestart door Bert-Jan, 12 oktober, 2009, 14:36:41

Vorige topic - Volgende topic

Bert-Jan

In de praktijk valt het niet mee om als startende ondernemer een bedrijf met succes van de grond te krijgen. Wanneer een nieuwe onderneming staat, dient de startende ondernemer zelf een financiële administratie bij te houden waarin onder andere moet worden bijhouden hoeveel belasting over de producten en diensten is betaald en hoeveel hij heeft ontvangen.

Als een ondernemer officieel als ondernemer staat geregistreerd voor de inkomstenbelasting is het mogelijk om gebruik te maken van fiscale faciliteiten –oftewel Belastingaftrek- die exclusief voor ondernemers gelden.

Fiscale faciliteiten
Een ondernemer heeft recht op verschillende aftrekposten. Voor startende ondernemers heeft de belastingdienst echter nog een aantal interessante startersfaciliteiten in het leven geroepen. Deze regelingen komen er allemaal op neer dat de ondernemer minder belasting hoeft te betalen. Een aantal faciliteiten zijn: De aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk, de meewerkaftrek, de oudedagsreserve, de MKB-winstvrijstelling, de stakingsaftrek, de investeringsaftrek, de kleinschaligheidsaftrek, de energieinvesteringsaftrek (EIA) en de milieu-investeringsaftrek (MIA) en de starterts- en zelfstandigenaftrekpost. Hieronder worden de voorwaarden voor de starterts- en zelfstandigenaftrekpost besproken.

Urencriterium
Voor de meeste faciliteiten is het van belang dat een ondernemer aan het urencriterium voldoet. Het urencriterium houdt in dat minimaal 1225 uur per kalenderjaar wordt besteedt aan het voor eigen rekening drijven van de onderneming. Tevens is het van belang dat meer dan de helft van de voor werkzaamheden beschikbare tijd wordt besteedt aan de onderneming.

Voor startende ondernemers die in geen van de afgelopen vijf jaren ondernemer waren, geldt niet de eis dat meer dan 50 procent van de gewerkte tijd betrekking had op hun onderneming. Zij voldoen dus aan het urencriterium als zij tenminste 1225 uur in de onderneming hebben gewerkt. Het is van groot belang om een agenda bij te houden waarin de werkzaamheden worden bijgehouden, of nog beter; waarin een gespecificeerde urenadministratie staat vermeld. Als de belastingdienst het niet aannemelijk vindt dat een ondernemer voldoet aan het urencriterium, dan kan het gebeuren dat de betreffende persoon achteraf flink meer belasting moet betalen.

Starters- en zelfstandigenaftrekpost
De zelfstandigenaftrek geld voor iedere ondernemer die aan het urencriterium voldoet. Deze aftrek is afhankelijk van de winst uit de onderneming, voor zover het daarbij gaat om winst die de ondernemer geniet. Bij winst uit meer dan één onderneming komt het voor aftrek aan op de gezamenlijke winst uit die ondernemingen, en dus niet op de winst per onderneming.

Recht op aftrek
Voor startende ondernemers die in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek geldt een extra aftrek, ongeacht de omvang van de winst. Een ondernemer wordt als starter aangemerkt als de betreffende persoon in één of meer van de afgelopen voorgaande vijf jaren geen ondernemer was. Daarmee staat het recht op startersaftrek echter nog niet vast. Startersaftrek is namelijk ook alleen van toepassing als de ondernemer in de vijf jaar voorafgaande aan het jaar waarover hij aangifte doet niet meer dan tweemaal recht had op zelfstandigenaftrek.

Een ondernemer komt in aanmerking voor de startersaftrek als hij recht heeft op zelfstandigenaftrek, in de 5 voorgaande jaren niet meer dan 2 maal de startersaftrek heeft toegepast en in minimaal 1 van deze jaren geen onderneming heeft gehad. Een startende ondernemer kan dus 3 achtereenvolgende jaren profiteren van de startersaftrek. De startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek en bedraagt € 2.070 (2009).

Bron: http://www.elsevierfiscaal.nl/fiscaal-actueel/themas/ondernemersfaciliteiten/artikel/28/starters-en-zelfstandigenaftrekpost
Bert-Jan Wiegeraad (klantenservice@acumulus.nl)

Lodewijk

Mogen deze aftrekposten groter zijn dan de winst? Dit zou dan betekenen dat je verlies maakt ipv winst.

Paul Houkes

Dat klopt! En wat nog boeiender is: tot en met dit jaar was het mogelijk dit verlies te verrekenen met eventueel inkomen uit andere bronnen, een parttime baan bijvoorbeeld. Je kunt dan een deel van de al betaalde loonbelasting terugkrijgen. Vanaf 2010 is dit niet meer mogelijk: dan wordt de ondernemersaftrek alleen maar binnen de onderneming verrekend. Wel kan het verlies later nog worden gecompenseerd als je in latere jaren alsnog winst hebt.

Bert-Jan

Alleen als je starter bent, mag je dit nog verrekenen met betaalde IB uit een baan of uitkering.
Dat is dus maximaal drie kalenderjaren.
Bert-Jan Wiegeraad (klantenservice@acumulus.nl)