Hallo Gast

Column - Onvrijwillige zzp-ers

  • 0 Reacties
  • 8072 Gelezen
*

Bert-Jan

  • 9215
    • Bekijk profiel
    • https://www.siel.nl
Column - Onvrijwillige zzp-ers
« Gepost op: 02 november, 2017, 13:14:42 »
Het is geen geheim dat de overheid en de media geen fan zijn van zzp-ers. Iedereen een baan, dat maakt het leven een stuk beheersbaarder.

Zzp-ers worden stelselmatig afgeschilderd als onverzekerde, onderbetaalde en ondergewaardeerde krachten.

Nu is er een nieuwe term bij gekomen: onvrijwillige zzp-ers.

https://www.nu.nl/zzp/4988642/slechts-klein-deel-onvrijwillige-zzpers-ontevreden-met-werk.html

Wat is een onvrijwillige zzp-er?

Dat is iemand die - naar verluidt - vanuit overwegend negatieve redenen voor zichzelf is begonnen. Meestal wegens het verliezen van een baan. Met de term "onvrijwillig" wordt gesuggereerd dat deze zzp-ers gedwongen worden om zzp-er te zijn.

Even terug naar de basis. Iedere volwassene moet in deze maatschappij de eigen broek ophouden. Dat is niet leuk maar wel een gegeven. Er is weliswaar hulp wanneer dat niet lukt, maar het blijft de zorg van elke volwassene. Indien dat kan met werk dat je leuk vindt, is dat geweldig maar dat is secundair. Primair moet er brood op de plank komen.

Er zijn veel mensen met een baan die zij niet leuk vinden. Maar men moet wàt. Zijn deze mensen nu onvrijwillige werknemers? We kunnen moeilijk suggereren dat deze mensen worden gedwongen daar te werken.

Wanneer een medewerker door een reorganisatie te horen krijgt dat hij/zij ergens anders kan werken tegen een lager loon, is er nog steeds een keuze. Niemand verplicht deze medewerker om daar te (blijven) werken. Dat zou slavernij zijn. Het is de economische druk om geld te verdienen, die de medewerker er vaak voor zal doen kiezen om de baan te accepteren.

Iedereen moet ergens wonen maar velen wonen niet in het huis en de omgeving van hun voorkeur. Zijn dat onvrijwillige bewoners en zijn deze gedwongen daar te wonen?

Waarom zijn mensen die hun broek ophouden met een eigen bedrijf en tevens andere voorkeuren hebben, opeens onvrijwillig zzp-er? Alsof deze mensen een brief hebben gekregen van de Kamer van Koophandel waarin stond dat zij zich verplicht moeten komen inschrijven als ondernemer.

Zzp-ers zijn net zo (on)vrijwillig zzp-er als werknemers een dienstbetrekking vervullen. Het is maar net welke keuzes je maakt. Dat je keuzes moet maken in het leven, geldt voor iedereen. Welke keuzes je maakt, bepaal je altijd zelf.

Zzp-ers die niet blijven hangen in wat zij het liefst zouden doen, maar de schouders eronder zetten en er het beste van maken, verdienen geen ontmoedigende slachtoffer-status, maar alle respect.

Bert-Jan Wiegeraad
« Laatst bewerkt op: 02 november, 2017, 20:55:24 door Bert-Jan Wiegeraad »
Bert-Jan Wiegeraad (klantenservice@acumulus.nl)