Hallo Gast

Starten voordat je werkloos wordt

  • 0 Reacties
  • 3311 Gelezen
*

Bert-Jan

  • 9272
    • Bekijk profiel
    • https://www.siel.nl
Starten voordat je werkloos wordt
« Gepost op: 27 augustus, 2010, 16:48:18 »
Er is veel misverstand over dit onderwerp en daarom waag ik er een stukje aan.

Indien je een baan hebt, kun je daarnaast gewoon een bedrijfje beginnen. Let er wel op dat jouw werkgever daar geen bezwaar tegen kan maken indien je bijvoorbeeld concurrerende werkzaamheden gaat verrichten.

Indien je bijvoorbeeld werkt als administratief medewerker bij een bank en je gaat een webshop beginnen voor kinderkleding, is dit in principe geen probleem. Zou je reisverzekeringen gaan verkopen, dan kun je wel op bezwaren van de werkgever stuiten en handel je mogelijk in strijd met een eventueel concurrentiebeding in jouw arbeidscontract. De werkgever moet geen nadeel (kunnen) hebben van jouw andere activiteiten.

Je schrijft je in bij de KvK en je gaat naast je baan aan de slag. De hoeveelheid uren die jij naast jouw baan besteedt aan jouw bedrijf, bepaal je zelf. Naast een fulltime baan kun je theoretisch makkelijk 16 of 24 uur werken aan jouw bedrijf. Er zijn mensen die 40 uur werken naast hun baan. Als je parttime werkt, is het makkelijker om meer uren in je bedrijf te stoppen.

Je komt in de WW en je had al een bedrijf

Bij de aanvraag van de WW-uitkering bepaal je zelf voor hoeveel uur jij jezelf beschikbaar wilt stellen voor ander werk. Indien je een fulltime baan had en daarnaast een bedrijf voor 16 uur, kun je kiezen om:

- jezelf 40 uur/week beschikbaar te stellen;
- jezelf bijvoorbeeld 32 uur/week beschikbaar te stellen.

In het eerste geval krijg je een uitkering gebaseerd op 40 uur en moet je je beschikbaar stellen voor 40 uur. Daarnaast vraag je een vrijstelling aan voor 16 uur. Dit betekent dat wanneer je op je werkbriefje opgeeft 16 uur aan je bedrijf te hebben gewerkt, dit niet gekort wordt op de uitkering.

In het tweede geval lever je 8 uur in van jouw uitkering. Je geeft op dat je reeds 16 uur per week werkte aan jouw bedrijf en dat nu wilt verhogen naar 24. Je vraagt dus een vrijstelling aan van 24 uur. Dit kun je doen om bijvoorbeeld voor de ondernemersaftrek in aanmerking te komen.

Al het geld wat je verdient naast de WW-uitkering staat los van jouw uitkering mits het aantal uren meer dan 5 per week is.

Je komt in de WW en je had nog geen bedrijf

In dat geval is er geen sprake van een vrijstelling en wordt in principe elk uur dat je besteedt aan je bedrijf, blijvend gekort op jouw uitkering.

Je kunt dan grofweg twee dingen doen:

- je vraagt een proefperiode zelfstandigen aan;
- je levert vrijwillig bijvoorbeeld 8 uur in om een vrijstelling \"te kopen\"

In het eerste geval mag je gedurende 6 maanden proberen een bedrijf op te zetten, heb je geen sollicitatieplicht en worden eventuele inkomsten verrekend met de uitkering. Deze verrekening kan pas na enkele jaren plaatsvinden.

In het tweede geval heb je een vrijstelling gekocht van 8 uur en mag je daarin doen en verdienen wat je wilt. Zorg er voor dat UWV goed heeft geregistreerd dat je een vrijstelling hebt van 8 uur zodat je dit gewoon kunt opgeven op je werkbriefje zonder dat je gekort wordt.

Wanneer je bedreigd wordt met werkloosheid en je loopt al een tijdje rond met de gedachte om een eigen bedrijf te beginnen, kan het dus heel voordelig zijn om reeds te starten voordat je in de uitkering komt.

http://hallo.kvk.nl/hallo/vraag_en_antwoord/t/9997.aspx
Bert-Jan Wiegeraad (klantenservice@acumulus.nl)