Hallo Gast

Acumulus gebruikt factuuradres voor BTW in plaats van aflever adres (Opencart 2)

 • 5 Reacties
 • 8231 Gelezen
*

veenie

 • 166
  • Bekijk profiel
Wij zijn diverse dingen aan het automatiseren met de boekhouding nu viel echter op dat in acumulus het factuur adres gebruikt wordt binnen Opencart voor de BTW berekening.
Hierdoor ontstaat de situatie dat bij het overschrijden van het drempelbedrag naar België de BTW niet juist wordt geboekt.

Volgens de belastingdienst moet de BTW berekend worden in het land waar de prestatie wordt verricht.
Nu gaat dit dus fout als de klant een factuur adres in nederland opgeeft en een aflever adres in belgië.

Hopelijk kan een specialist hier definitief uitsluitsel over geven, maar voor mij is een factuuradres een  ... factuuradres, ofwel het adres dat ik gebruik voor het opstellen van de factuur en dus welke regels van toepassing kunnen zijn.

*

veenie

 • 166
  • Bekijk profiel
Ik weet niet of een van deze meelezen in dit deel van het forum?
Maar dit staat op de diverse sites onder andere van de belastingdienst.

  Ik heb nog eens nagedacht over het gebruik van factuuradres versus afleveradres en evt consequenties:


  - Ten eerste en eigenlijk het enige dat telt: de Acumulus plugin volgt de webshop, dus btw-tarieven gebruikt in de bestelling komen terug op de Acumulus factuur. Acumulus kan niet en zal niet zelf tarieven gaan verzinnen op basis van enig adres.
  - Acumulus is een pakket waarmee facturen opgesteld kunnen worden: het enige adres dat via de API verstuurd kan worden is dus het factuuradres.
  - Als de winkel de voor de situatie juiste tarieven heeft gehanteerd,  zal de plugin deze overnemen. Er vinden wel enkele controles plaats op basis van het factuuradres van de klant. Op basis hiervan kan de plugin besluiten een waarschuwing af te geven, of als die er niet uitkomt een foutmelding.
  - De plugin zal ook aan  de hand van de gebruikte tarieven en het factuuradres, een factuurtype bepalen, een verplicht onderdeel van elke factuur in Acumulus. Ook hier geldt dat als de plugin er niet uit komt, deze een waarschuwing afgeeft.
   -In sommige gevallen zal niet de plugin, maar de Acumulus service waarschuwingen of fouten afgeven. Bij waarschuwingen wordt de factuur wel aangemaakt in de boekhouding, maar kan deze standaardwaardes (en in die gevallen zijn dat waarschijnlijk foute waardes) voor btw-tarieven bevatten. Controle en correctie van de factuur is dus belangrijk in deze gevallen.
  - Drempelbedragen gelden over alle verkoopkanalen heen. De plugin heeft daar geen zicht op en kan dus ook daarom niet tarieven gaan aanpassen (bovenop het 1e punt).

  Kortom, de "fout" begint dus al in de OpenCart software. Als het daar wel goed gaat, maar de plugin maakt er iets anders van is dat wel een fout in de plugin. Rapporteer dit dan via de issue queue middels een mail naar opencart at acumulus punt nl.
« Laatst bewerkt op: 05 juli, 2019, 12:23:17 door erwin-burorader »

*

veenie

 • 166
  • Bekijk profiel
Hallo Erwin,

Opencart doet dit prima het is echt een (fout) in acumulus :).

Bij verkoop naar buitenland moet officieel de btw van het land van afleveren gehanteerd te worden.
De BTW in opencart wordt ook daarop gebaseerd (afleveradres).
Het punt is zolang een ondernemer onder het drempelbedrag blijft is er niets aan de hand en mag die de Nederlandse BTW hanteren.
Voor belgië is dit bedrag bijvoorbeel 35.000 wat redelijk snel gehaald zal worden als je zaken doet met belgië.

Dit houdt in dat we voor leveringen aan belgië de btw moeten hanteren van dat land. Nu is dit toevallig hetzelfde percentage 21% echter moet er ook aangifte gedaan worden in België vanaf dat moment.
Deze functionaliteit is nu nog niet echt meegenomen in acumulus algemeen we kunnen inmiddels wel filteren op land voor de BTW dus het is terug te herleiden.
Echter de situatie kan dus ontstaan dat het factuur adres in Nederland ligt en het aflever adres in belgië op dat moment is het voor de BTW een belgische btw transactie

Belastingdienst leuker kunnen we het niet maken maar makkelijker al helemaal niet  8)

Al met al een best gecompliceerde situatie wat naar mijn mening zeker wel aandacht zou mogen krijgen van acumulus daar ik steeds meer mensen hier zie die vragen stellen over deze drempel bedragen met buitenlandse transacties.

Ik heb even in de code gekeken wat er gedaan wordt:

- Als de winkel een buitenlands tarief hanteert bij de factuurregels, zal de Acumulus plugin dit herkennen, ook als dit hetzelfde percentage is als een NL tarief. Hiervoor dien je wel de instelling "Welke belastingklassen definiëren EU btw tarieven?" (van de Acumulus plugin) goed ingesteld te hebben.
- Echter als er geen buitenlands factuuradres aan de bestelling hangt,  zal dit leiden tot een waarschuwing omdat er geen factuurtype bepaald kan worden.
- Ook als de plugin het afleveradres zou meenemen, en het zou accepteren, zal Acumulus zelf een waarschuwing geven.
- Als er verzendkosten op de factuur staan, zal het fout gaan, want volgens mij kun je in OpenCart maar 1 belastingklasse aan verzendkosten hangen en deze dus niet laten afhangen van de inhoud van de cart. (Voor zover ik weet kan alleen WooCommerce dat met de instelling "Belastingklasse voor verzendkosten gebaseerd op artikelen in de winkelmand".) Hierdoor zit er een buitenlands en NL tarief op de factuur en krijg je de waarschuwing de factuur te splitsen.

Gezien het 3e punt zal alleen het aanpassen van de plugin niet helpen, maar zal ook Acumulus dit op de een f ander  manier moeten zien te verwerken.

BTW-rapportages e.d. binnen Acumulus heb ik geen kennis van, maar volgens mij wordt buitenlandse btw keurig gescheiden van NL btw in al deze rapportages.

Ik ben trouwens wel benieuwd hoe jij in OpenCart switcht van belastingklasses, regels of tarieven zodra je een drempel overschrijdt.