Hoofdmenu

Buitenlandse btw instellen in uw webshop

Gestart door erwin-burorader, 02 december, 2021, 11:25:45

Vorige topic - Volgende topic

erwin-burorader

Versie:
    • 16 februari 2023: voor versie 7.6.x van de plugins.
    • 2 december 2021: eerste versie.

We proberen dit document up-to-date te houden, maar je weet hoe dat gaat in de praktijk, dus geen garanties dat dit bij elke verandering meteen bijgewerkt wordt.

Samenvatting:
Sinds 1 juli 2021 gelden er nieuwe regels voor (afstands-)verkopen aan consumenten in de EU. Bij deze klanten dient u in principe het btw-tarief van het land van de klant te gebruiken. Als u echter weinig aan het buitenland verkoopt, kunt u er voor kiezen om het Nederlandse btw tarief te blijven hanteren. Dit kan tot een buitenlandse omzet binnen de EU van € 10.000,- per kalenderjaar. Zodra deze grens gepasseerd is, dient u per direct en tot het eind van het jaar en het hele jaar daarop EU-btw in rekening te brengen.

Om deze buitenlandse btw te kunnen afdragen is het belangrijk dat de webshop goed ingesteld is zodat van alle verkoopfacturen duidelijk is welke btw is gehanteerd, zodat Acumulus de juiste rapportages kan aanmaken op basis waarvan belasting kan worden afgedragen.

Dit artikel geeft uitleg over hoe deze tarieven toe te voegen en hoe andere btw-gerelateerde instellingen een juiste waarde te geven.

Over dit document:
Omdat op dit forum niet met plaatjes in de tekst gewerkt kan worden, zit het artikel in de bijgevoegde pdf. De schermafdrukken en voorbeeldcode zijn van de WooCommerce plugin omdat die het meest gebruikt wordt.
Heb je vragen, opmerkingen, of suggesties? Schroom niet om deze te delen als commentaar onder dit onderwerp op het Acumulus forum.

Voor een volgende versie:
    • Meer over andere belastingregels (KOR, btw-vrij, 0% btw, verlegde btw)
    • Meer details voor de andere webshops, bijv. of je gebruikersgroepen moet aanmaken voor verlegde btw, of dat je eigenlijk niet zonder extra module kunt.

LET OP: Sinds versie 7.6.0 van de plugin/module/extensie is de instelling "Welke belastingklassen definiëren EU btw tarieven" vervangen door de instelling "Berekent u EU-btw?" Bezoek daarom na het updaten de instellingenpagina en geef deze nieuwe instelling de juiste waarde  Als u WooCommerce met de ""EU/UK VAT Compliance for WooCommerce" gebruikt, dient u ook de instelling "Tax classes used for customer place-of-supply goods" van die plugin goed in te stellen (en goed ingesteld te houden). Deze instelling wordt namelijk als "bewijs" van gebruik van EU-btw bij de bestelling opgeslagen op het moment dat de bestelling aangemaakt wordt. Omdat de Acumulus plugin, zelfs op basis van deze nieuwe instelling niet in alle gevallen kan afleiden of er NL of buitenlandse btw is berekend (vooral niet voor oudere bestellingen), wordt dit opgeslagen bewijs ook gebruikt om dit te bepalen.

Bas-ehv

Op pagina 2 staat bij Bereken belasting gebaseerd op : Klant factuuradres.

Moet dit niet zijn klant verzendadres? Het gaat er toch om waar het pakket afgeleverd word. Als het van Nederland naar Nederland gaat moet er volgens mij Nederlandse BTW gerekend worden ongeacht of de afnemer in het buitenland is geregistreerd?

erwin-burorader

De vraag is vaker gesteld en er kan over gediscussieerd worden.

Het verzendadres hoeft niet het uiteindelijke afleveradres te zijn. Ik woon en werk zelf in Frankrijk maar bestel nog wel eens zakelijk in NL. Als de webwinkel niet naar FR verstuurd laat ik het afleveren bij familie/vrienden die toch binnenkort naar ons komen. Voor zo'n transactie is verlegede btw de juiste keuze al dient formeel gezien  de verkoper zich er van te "verzekeren" dat de goederen naar het buitenland gaan. Het verzendadres is daarbij niet het enige mogelijke bewijs.

Voor mij blijft vooralsnog factuuradres leidend

G2G

Ter info:
De in het document eerst genoemde plugin ( WooCommerce EU BTW Assistent (meest gebruikt, ook voor het testen van onze plugin).) is "end of life" en wordt niet meer verder ontwikkeld/onderhouden.
De ontwikkelaar verwijst naar de 2e optie (EU/UK VAT Compliance Assistant for WooCommerce) als een goede vervanger.