Hoofdmenu

Auto verkocht naar buitenland ZZP’er BTW

Gestart door MarkH92, 15 april, 2023, 01:11:03

Vorige topic - Volgende topic

MarkH92


Ik heb als ZZP'er mijn BTW auto verkocht aan een buitenlandse persoon binnen de Europese Unie.

De persoon die de auto van mij heeft gekocht heeft een autohandel bedrijf maar hij heeft de auto als particulier gekocht. Ik heb hem geen factuur gegeven maar alleen de particuliere koopovereenkomst en ik heb overlegd met hem en ik mag zijn naam en adres op de factuur zetten zodat ik die kan overleggen aan mijn boekhouder.

Die persoon heeft geld geleend van een vriend van hem die ook een bedrijf heeft om de auto te betalen en die vriend heeft via zijn zakelijke rekening het bedrag naar mijn particuliere rekening overgemaakt. De auto is geëxporteerd op naam van de persoon die de auto heeft gekocht, niet die vriend en ook niet op een van beide bedrijven.

Als ik het goed heb begrepen moet ik dus op de factuur die ik ga maken het bedrag waarvoor ik de auto heb verkocht inclusief BTW rekenen. Dus stel ik heb de auto verkocht voor €15.000, doe ik op de factuur €15.000 inclusief BTW en dan ex BTW  €12.397 waarvan €2.603. Dat BTW bedrag moet ik teruggeven aan de belastingdienst?

Maar nou hoor ik dus dat omdat de auto verkocht is naar een persoon uit een ander EU lidstaat je geen BTW hoeft te rekenen op de factuur en ook geen BTW hoeft af te dragen en dan zou het niet uitmaken of het een particulier of bedrijf is.

Klopt dit?

Bert-Jan

Volgens mij moet je gewoon btw rekenen en afdragen.
Bert-Jan Wiegeraad (klantenservice@acumulus.nl)

MarkH92

Citaat van: Bert-Jan op 15 april, 2023, 10:40:10
Volgens mij moet je gewoon btw rekenen en afdragen.

In eerste instantie hadden we afgesproken dat ik de gegevens van het bedrijf van zijn vriend die hem het geld heeft geleend en als het ware de auto heeft gekocht tot persoon X hem heeft terugbetaald zou zetten op de factuur. Niet wetende dat het mogelijk is om 0% btw te rekenen had ik ook geen btw nummer gevraagd. Die vriend zou hem ook exporteren op naam van zijn bedrijf maar tijdens de export had de man die de papieren in orde maakte de naam van persoon X op het exportdocument gezet want hij moest zich legitimeren.

Hoe hun de auto gaan registreren weet ik niet aangezien ik ze geen factuur heb gegeven en verder vroegen ze daar ook niet om. Alleen de particuliere koopovereenkomst waar ik dus ook de naam van het bedrijf van die vriend had ingevuld waaronder zijn paspoort documentnummer en persoon X had hem ondertekend.

Zal ik nu gewoon het btw nummer vragen van die vriend van hem en dan een factuur maken met zijn bedrijfsgegevens en 0% btw rekenen? Op internet lees ik dat als je het op deze manier doet je bewijs moet hebben dat de auto daadwerkelijk naar het buitenland is gegaan doormiddel van een vrachtbrief. Het enigste wat ik heb als bewijs is een foto van het exportdocument met de naam van persoon X erop, het vrijwaringsbewijs en via de Finnik kentekencheck website kan je zien dat de auto 1 dag nadat ik het geld op mijn rekening had is geëxporteerd.
Het geld werd dus overgemaakt door het bedrijf van zijn vriend en op de bankafschrift komt het bedrijfsnaam overeen.

Als ik het op deze manier zal doen (als het überhaupt nog kan nu), zal de belastingdienst gaan controleren of de auto en hoe die is geregistreerd in het buitenland? Of maakt het niet meer uit wat er met die auto gebeurd in het buitenland?

Of zal ik een factuur maken met de naam en adres van persoon X en btw rekenen over het overeengekomen bedrag? In feite was dat niet de afspraak maar ik begin nu te twijfelen welke optie ik moet kiezen aangezien het exportdocument dus op naam van persoon X is gemaakt.