Hoofdmenu

Woocommerce afrondingsverschillen

Gestart door wolf123, 09 maart, 2024, 13:57:13

Vorige topic - Volgende topic

wolf123

Hoi, ik gebruik al een tijdje de Woocommerce plugin, maar de laatste week plotseling voor het eerst twee afrondingsverschillen van een cent.

Hier een voorbeeld:

Klant plaatst een bestelling van € 15,90 zoals te zien in Woocommerce.

Acumulus importeert de bestelling echter als € 15,89.

Woocommerce:

Subtotaal artikelen: € 9,88   
Verzending: € 3,26   
21% BTW: € 2,76   
Besteltotaal: € 15,90   

Acumulus:

Subtotaal artikelen: € 9,88   
Verzending: € 3,26
21% BTW: € 2,75   
Besteltotaal: € 15,90

Het verschil zit 'em in de BTW. Nu is subtotaal + verzending € 13,14, en 21% btw daarvan is 2,7594, dus 2,76 afgerond.

Echter Acumulus doet apart de BTW van het subtotaal en daarna de verzending, dus 21% afgerond van 9,88 is 2,07 en 21% afgerond van 3,26 is 0,68, bij elkaar een cent te weinig.

Het lijkt me niet dat Acumulus deze apart moet afronden ipv het totaal van het btw-tarief?

   

Guido

Afrondingsverschillen zijn helaas niet altijd te voorkomen. Acumulus rondt per factuurregel af en niet over het grande totaal. We zien dat als de beste methode. Hoe gek zou het anders zijn als 2 identieke facturen met 1 product bij elkaar opgeteld een andere totaalprijs geven dan als dezelfde 2 producten op 1 factuur worden ondergebracht.

Je kunt in Acumulus zien hoe de btw precies berekend is. Open de boeking en ga naar het "Log"-tabblad. Hier zit een knop: "Berekening factuur". Deze geeft inzicht in de precieze berekening van alle getallen op de factuur.

BS-Tech

Het zou inderdaad prettig zijn als hier nog eens over nagedacht wordt. In het forum heb ik meermaals gelezen dat Acumulus met 4 cijfers achter de komma werkt. Tot zover prima. Maar als je dan per factuurregel gaat afronden, dan kan je in een ongelukkige situatie er op het totaal zomaar eens 5 cent of meer naast zitten. Dit heb ik al meermaals meegemaakt. Resulteert dan in klanten die mij melden dat er iets niet klopt.

Natuurlijk is dit afrondingsverschil weer recht te trekken door een boeking te doen met een correctie afrondingsverschil. Maar dat is weer een extra handeling die je eigenlijk niet wilt. Daarom Acumulus, denk hier eens over na. Het voorbeeld wat door Guido genoemd wordt om het huidige systeem te verdedigen vind ik wat ver gezocht. Ik denk dat het afronden van een totaal van de factuur een meer kloppende factuur maakt.

Guido

Ik vind het eigenlijk helemaal niet zo ver gezocht :)

Als de afronding niet per factuurregel uitgevoerd wordt kan de prijs voor een product voor de klant afhankelijk zijn van de manier waarop de bestelling loopt. Bijvoorbeeld 1 euro 23 los, en 1 euro 24 als er nog iets anders op de factuur staat..