Hoofdmenu
-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Berichten - Gert-Jan

#1
Ja maar met b2b ben je dus gewoon duurder als je dezelfde prijzen aanhoudt. Of mag de koper dan wel btw terugvorderen? Vind het erg onduidelijk.
#2
Wat een bijzondere regeling. Als je geen BTW rekent en je bent goedkoper voor consumenten, ben je dus 21% goedkoper dan je concurrenten, dus meer kans op meer omzet zodat je over die 20.000 euro grens gaat. En voor b2b maakt het niets uit want als je geen BTW rekent kunnen ze het ook niet terugvorderen, ben je dus net zo duur als wanneer je wel BTW rekent. Wat was ook alweer precies het probleem dat ze hiermee oplossen? Het motiveert wel om je winkeltje met een omzet van 19.999 te sluiten tot het jaar erna...
#3
Klopt het is "inline" dat je mee moet geven, dan geef de keuze aan de browser. PDF's toont ie bij mij normaal in de browser behalve als het niet de inline header krijgt.
#4
Nieuwe functionaliteiten / Re: Vrije kostensoorten
29 november, 2018, 14:20:36
Mag ik hier een vervolg-suggestie voor indienen:
1. Verberg de vrije kostensoorten als er geen label voor is ingevuld. in ieder geval bij het invoeren van inkoop facturen

2. Voorkeurs-kostensoorten maken, en die bij het invoeren van kostensoorten bovenaan tonen. In een dropdown kun je tussen-kopjes maken, dan kun je op die manier mooi zorgen dat de veel gebruikte (of de soorten die ik aangeef als voorkeur) ook bovenin staan/snel te selecteren zijn.
#5
Citaat van: Patrick op 12 september, 2018, 19:28:05
Ik ben het erover eens dat je moet delen wat je dwars zit. Dit zit mij dwars haha. Maar om ervoor weg te gaan doe ik ook niet. Je vindt nergens zo'n uitgebreid pakket als Acumulus. (Voor zo weinig geld) Maar ik zie heel vaak voorbij komen dat mensen UBL willen importeren. Dit is de toekomst lees ik al veel op het forum. Mocht ubl worden doorgevoerd is het hele probleem opgelost. Veel Acunulus gebruikers kunnen dan zelf kiezen welke scan app ze willen gebruiken en kunnen dat dan met ubl importeren. Iedereen blij en toekomst bestendig want steeds meer bedrijven sturen al een ubl factuur mee.
Maar dan zou ik ene feature request indienen voor UBL import, want het maakt het niet uit waar de UBL vandaan komt :) Scan-app of een leverancier die 'm mailt.
#6
Citaat van: raroos op 12 september, 2018, 16:15:01
Misschien heb ik dan de verkeerde werkwijze.

Nu importeer ik credit card, en mijn bankafschrift.

Dan ga ik ze dus na lopen en voor elke transactie moet ik dus de bon gaan zoeken, zover ik weet moet ik toch een bon hebben?  Ik moet deze bon dan in Evernote van te behandelen naar behandeld zetten. Daarna ook de boeking verwerken. Mocht de belastingdienst ooit komen controleren dan kan ik alle bonnen , die in een bak zitten voor een jaar gaan koppelen aan een transactie, ik hoop dus dat ze maar niet komen.
Ik begin redelijk gelijk. Ik lees iedere week (of paar weken) de bank export. Ik ben relatief veel tijd kwijt met interne overboekingen (van alle facturen die zijn betaald zet ik direct BTW op aparte spaarrekening en 33% voor de IB op een andere rekening, helaas herkent Acumulus die interne overboekingen nog niet automatisch, dus voor betaalde facturen moet ik sowieso 2 extra boekingen maken). Betaalde facturen zijn met een klikje weg, prive opnames 2 klikjes.

Hou ik over mijn inkopen. Ik zet alle facturen op Dropbox (dus gewoon op m'n laptop), hernoem ze altijd even naar factuurdatum als prefix, sneller zoeken aangezien ik facturen vrijwel altijd op de dag betaal dat ik ze krijg. Aangezien ik facturen betaal als ik ze krijg, heb ik weinig facturen die over een periode vooruit lopen en die paar staan dus ook pas in Acumulus als ze betaald zijn, alleen bij de jaarovergang zet ik ze er eerder in (op niet betaald). De inkoopfacturen kan ik dus ook snel verwerken. Meeste tijd bij een inkoop kost mij meestal het uploaden (bladeren naar de juiste map op de computer om ze te koppelen aan de boeking). Na boeken verplaatsen naar mapje geboekt van het juiste kwartaal. Ligt natuurlijk aan de hoeveelheid facturen en boekingen maar kost mij in een slechte (veel kleine betalingen en zo) en half uurtje maar meestal nog geen kwartier per week.
Als ik heel veel facturen zou ontvangen die pas een paar weken later betaald worden via incasso zou ik ze waarschijnlijk wel sneller inboeken, maar dan is het verwerken van de betaling net als bij een verkoopfactuur 1 klikje. Dus in die zin maakt dat hooguit voor het overzicht uit (je ziet bij mij in Acumulus dus niet dat over een week de lease maatschappij wat incasseert).

Ik kijk elke dag minstens 2 keer in m'n bank app dus overschrijvingen die ik niet zelf doe vallen direct op (of bij twijfel kan ik die snel nakijken, want alle inkomende facturen staan op Dropbox en wat er nog niet is geboekt in een apart mapje). Overigens als je de factuurdatums goed invult, en je hernoemt je facturen naar iets met die factuurdatum, kost het een paar tellen om een factuur te vinden. En als je ook het factuurnummer in de scan hebt (gelukkig ontvang ik veel digitaal en zit er meestal wel een factuurnummer in de naam van de pdf) kun je op die manier in een paar tellen de documenten vinden. Of je dat nu doet of pas mocht je ooit controle krijgen en de belastingdienst wil al je facturen zien maakt niet uit. En in dat laatste geval, zou ik een zip aanleveren en succes ermee, zij willen het controleren, laat ze maar wat moeite doen dan :)

CiteerWaarom kan ik niet gewoon een bon of factuur naar Acumulus sturen, of foto maken met een app, zodat ze altijd gewoon in het systeem zitten? Waarom kan Acumulus dan niet proberen velden automatisch in te vullen op basis van OCR? En al een voorstel doen voor een koppeling met een bank of credit card transactie?
Keuze van de maker... en keuze van de gebruiker. Ik wil wel alles in Acumulus hebben, maar ook in mijn eigen omgeving. Als je een foto maakt en direct in Acumulus schrijft, moet ik weer extra handelingen verrichten om ze in mijn eigen omgeving te zetten. Ik zou er juist meer aan hebben als de file-uploader drag'n'drop zou ondersteunen i.p.v. bladeren. En je hoeft het niet te koppelen. laat alle inkomende facturen op Dropbox / andere drive staan en dat is ook goed.

Citeer
Waarom kan Acumulus mij niet signeleren via email of app dat er facturen zijn die overdatum zij?
Keuzes van de maker. Ik heb Acumulus eigenlijk altijd open staan, zie het snel genoeg staan. Wat ik dan weer vervelend vind is dat achter openstaand crediteuren (bij mij dus altijd 0) het bedrag in het rood staat, schrik ik toch steeds heel even... Ja, een scheduler voor bepaalde signaleringen zou handig zijn. Er draait iets want er zijn ook herhalende facturen mogelijk. Misschien niet voldoende aangevraagd? Aan de andere kant, hoeveel facturen heb je open staan? En hoe vaak wil je dan een reminder? Ik zit er ook niet op te wachten om dagelijks een mail te krijgen dat die ene factuur nog steeds niet is betaald (wat ik weet, want nog in discussie). En de 1 wil het na 7 dagen over datum, de ander na 14. De 1 wil het elke maandagochtend, de ander elke vrijdagmiddag. Een deel van mijn werk is ook notificaties maken, en iedereen wil het maar de details per persoon verschillen zoveel (hoevaak, wanneer, welke info wil je zien, etc) dat het toch steeds compleet anders is....

Citeer
Waarom kan Acumulus niet automatisch mijn BTW invullen bij de belastingdienst?
Na controle in Acumulus zelf zou dat idd op zich wel handig zijn. Maar heel eerlijk, maakt die 5 minuten heel veel uit? Het kost mij iig elk kwartaal niet veel meer dan een paar minuten. Het is in mijn ogen eerder een feature om een feature te kunnen benoemen, dan dat een gebruiker daar serieus wat aan heeft. Ik heb bv meer aan de info die ze hebben ingebouwd bij het boeken van een inkoopfactuur en bepaalde kostensoort kiest of aanvinkt dat het een buitenlandse factuur is. Dat is niet mijn dagelijks werk dus daar moet ik soms over nadenken. Dat is praktisch en nuttig in mijn ogen. Automatisch de aangifte doen bespaart mij minder tijd dan meer nuttige tips op basis van de gekozen kostensoort.

Citeer
Natuurlijk kun je zeggen dat het allemaal niet veel werk is, correct. Het zijn geen dagen per maand, maar als ik kijk wat andere pakketen kunnen/doen dan vind ik de uren die ik hier aan besteed toch duren ure. Die besteed ik liever aan het ondernemen, en klanten helpen of nadenken hoe ik klanten kan helpen.
Waar, maar veel andere pakketten zijn veel duurder. Beroepsmatig doe ik veel met Exact maar ik gebruik het zelf niet, ben niet gek. Daar betaal je 40 euro per maand en heb je nog geen eens uurtje-factuurtje functie... Maar is wel mooi uitgebreid pakket met veel opties, geschikt voor de eenmanszaak tot een behoorlijk formaat MKB. Maar dat maakt het niet voor mij het beste pakket. Daar moet ik nog steeds boekhouden. Dat vind ik dure uren. Een paar keer klikken een kwartier per week binnen Acumulus vind ik geen boekhouden, dat is even ontspanning :)

Citeer
Het argumenet wat ik hier vaak hoor dat het toch some fout gaat, of dat stabiliteit belangrijker is vind ik gewoon geen geldig argument. Het een sluit het ander niet uit. Waarom kunnen wij als gebruikers niet stemmen op nieuwe features? Via UserVote of iets dergelijks? Bert geeft aan dat Acumulus wel innovatief is, dan heb ik daar de communicatie over gemist of gebruik ik die features niet.
Ik ben met je eens, het 1 sluit het ander niet uit. Een stukje inzicht in de back log met een stem-functie zo wel interessant zijn. Zowel om te zien voor ons wat er ooit aan zit te komen, maar ook voor Bert om te zien wat gebruikers graag zouden willen (ook al zetten ze het niet zelf op het forum). Maar ook dat is natuurlijk een keuze. Porsche maakt geen bouwvakker busjes. Kun je wel zeggen dat je er heel graag eentje wilt, maar ja, dan moet je bij een ander merk zijn.

Citeer
Uiteindelijk kan het zeker zijn dat ik andere features zoek, en dat is OK. Ik ben altijd tevreden geweest en voor bepaalde gebruikersgroepen is dit een goed product. Ik merk gewoon, dat ik zelf iets anders zoek. Zullen we het daar maar op houden :)
Dat kan :) Al is het nog steeds goed en zinvol om je wensen kenbaar te maken en niet dan maar weg te gaan. Als niemand z'n wensen uitspreekt moet Bert-Jan zelf gaan bedenken wat wij zouden willen.
#7
Superklein dingetje maar aangezien rood bij mij altijd een trigger laat afgaan dat er iets niet klopt of iets aan de hand is:
In het status overzicht zie je heel handig direct openstaande debiteuren en crediteuren saldo. Openstaande crediteuren is 0 maar de 0 wordt in het rood getoond. Zou die gewoon zwart mogen worden tot er daadwerkelijk een bedrag open staat?
#8
Super, dank je!
#9
Dank je voor de snelle reactie. Zie dat de kopiëren button niet eerst de huidige bewaard, dus je pakt een uren registratie, kopieer, wijzig datum, kopieer, dan wordt de datum niet eerst weggeschreven (dus de 1e kopie heeft nog de datum van degene die je als eerste kopieerde).
#10
Van alle facturen die betaald worden, zet ik BTW en IB op 2 aparte spaarrekeningen. Daarnaast zet ik regelmatig een bedrag over van de betaalrekening naar een spaarrekening. Bij het verwerken van de bankbestanden herkt ie dit in 1e instantie niet als interne overboeking (komt dus op de standaard zakelijke uitgave te staan) maar als ik op interne overboeking klik, herkent ie m uiteraard wel (want de spaarrekeningen staan met hun nummer in Acumulus). Het zou echt superhandig zijn als

1. Wanneer doel-rekening 1 van de interne rekeningen is, de boeking soort direct op interne overboeking komt te staan
2. Wanneer het mogelijk is om alle interne overboekingen (eis is dus dat de doel-rekeningen ook als rekening in Acumulus staan) in bulk verwerkt kunnen worden.

Aangezien ik per ontvangen betaling dus minimaal 2 interne overboekingen doe, zou mij dat echt superveel klikken schelen :)
#11
Er is iets gewijzigd in het kopiëren van de uren registraties, de tekst (Kopie) is verdwenen (handig) en je ziet dat je aan een kopie werkt. Maar, je kunt nu niet direct door kopiëren, je moet eerst saven, openen, dan op kopiëren klikken. Het zou handig zijn om direct de koperen button weer te hebben (vooral als je de planning van de hele maand zit in te voeren, moet nu dus 12 x uren + 12 x reistijd kopiëren, maar nu dus 2 x zoveel klikken als voorheen.
#12
Wil deze toch even onder de aandacht brengen. Ik loop namelijk nu eigenlijk best vaak tegen het volgende aan:

Ik maak eind van de maand (of 1e van de nieuwe maand) voor alle dagen alvast een regel onder de projecten (soms 2, als ik reiskosten kan facturen). Dat is feitelijk mijn planning, wijzigt mijn planning, pas ik dat hier ook aan. Eind van de maand wil ik factureren. In januari is het feitelijk alles wat er op het project staat. Maar, ik kan wel vanuit de uren per project de vinkjes zetten, en een factuur aanmaken, maar de status van die uren verandert niet. Dus moet ik terug naar het uren scherm, om daar de regels opnieuw te selecteren en in bulk van status te wijzigen.
of ik draai het om, en wijzig eerst de status en factureer daarna, het blijven 2 handelingen.

In februari wil je hetzelfde doen, dan kan ik via het vinkje toon facturen makkelijk de uren van januari uitsluiten. Maar, als ik eind januari alvast (voordat ik factureer) alvast februari wil invoeren, kan ik vervolgens eind januari niet meer eenvoudig factureren en moet ik of januari handmatig aanvinken, of alles laten aanvinken en februari uitvinken. Nogal RSI gevoelig en vooral onhandig en omslachtig.

Ik zou graag 1 van de volgende opties zien:
1. Filter op datum (startdatum)
2. Filter op status. Dan zou eind januari alvast februari invoeren in status gepland, kan ik factureren, en daarna eenvoudig alles van status gepland omzetten naar loopt.

Ik snap dat in 1 keer factureren-en-status-wijzigen wellicht specifiek is voor hoe ik werk, maar ik kan me niet voorstellen dat ik de enige ben die blij zou zijn met een selectie op datum :)
#13
Nieuwe functionaliteiten / Favoriete kostensoorten
27 januari, 2018, 14:09:46
De lijst met kostensoorten is best lang. Wat best handig zou zijn, is als je een paar soorten als favoriet kunt aanmerken en dat deze bovenin de kostensoortenlijst komen te staan.
#14
Wij van WC-eend adviseren.... Je weet dat je die op het Acumulus forum post? De kans dat iemand hier zegt "nee, moet je niet doen" is niet zo groot.

Ja, als consultant is Acumulus prima te doen. De boekhouding van een consultant is ook vrij eenvoudig (al zeg ik het zelf haha). Vooral verkoop en vaste kosten/abonnementen. Geen voorraden, geen inkopen uit buitenland.

Uren schrijven via de mobiele site gaat net iets minder handig, maar ik plan sowieso alle werkdagen in een maand van te voren in, en ik heb Acumulus eigenlijk wel altijd open staan in een tabblad in m'n browser dus geen goede mobiele app is voor mij geen gemis. Ik factureer op basis van uurtje-factuurtje, en dat gaat heel eenvoudig met een paar klikjes. Als je verschillende facturatie-momenten hebt (ene klant per week, andere per maand) moet je dat wel zelf bijhouden. Er zit geen reminder functie of zo in dat je iets moet factureren. 

Als je een factuur moet sturen met 1 totaalbedrag en een bijlage als specificatie is dat wel iets meer gedoe. Ik selecteer dan altijd alle uren die ik wil factureren, start het aanmaken van een factuur. Dan zie je het totaal. Dan reset ik de factuur en voer ik 1 regel in voor dat totaalbedrag. De factuur koppelen aan de losse regels gaat daarna weer makkelijk. Of je moet een rapport opstarten om de totalen wat je moet factureren te zien.

Enige wat af en toe onhandig is, is de logica naar welke pagina je teruggaat. Dat komt niet altijd overeen met mijn logica. Dus na factureren van uren van een project kom ik terug op een plek waar vandaan ik die uren niet meer zie... Maar ja wat voor mij onhandig is, is voor een ander misschien weer heel handig.

Er zijn diverse cloud boekhoud programma's die waarschijnlijk precies hetzelfde kunnen, maar deze vond ik prijstechnisch de meest interessante en de prijskwaliteit vind ik gewoon goed. De meest andere pakketten waren toen ik rondkeek, gratis voor heel weinig boekingen, en daarna duurder. En vooral ook: ik wil me niet bezig moet houden met grootboekrekeningen en debet of credit. Ik snap best een hoop maar "gewoon" een kostencategorie aanklikken en klaar. Reminder vanuit de software dat je niet alles mag aftrekken (representatiekosten), en/of iets een investering is. Erg makkelijk.
#15
Nieuwe functionaliteiten / Re: Koppeling met Knab
13 augustus, 2017, 12:04:25
Wat wel handig zou zijn:

- Interne overboekingen (naar en van spaarrekeningen) waarvan de nummers uiteraard bekend zijn in Acumulus, zouden automatisch kunnen

- Betalingen van een verkoopfactuur zouden (mits 100% match, het voorstel zoals nu is niet altijd 100% sluitend) automatisch kunnen

- Reeds geboekte inkoopfacturen die nog betaald moeten worden, zouden automatisch kunnen.

Nu hoeft automatisch niet letterlijk automatisch, maar wat erg handig zou zijn denk ik is als de mutaties automatisch ingelezen worden (in plaats van zoals nu handmatig een bestand inlezen). En dat je in een overzicht scherm de mutaties ziet met het voorstel van de boeking (eigenlijk wat er nu ook gebeurt als je het bankbestand verwerkt en boeking voor boeking doet) en met een vinkje een akkoord kunt geven. Inkoopboekingen zou je alleen kunnen voorstellen wanneer je bij de crediteur de bankrekening en kostensoort hebt staan maar zelfs dan, vaak betaal je niet op de factuurdatum dus dan klopt dat alsnog niet. Als je enkel alle verkopen, overboekingen en inkopen die al geboekt (maar nog niet betaald) zijn op die manier met een paar vinkjes in 1 keer kunt verwerken, zou dat een hoop schelen (in ieder geval in mijn boekhouding :)).
(inkopen < 450 euro zou je trouwens denk ik op zich, factuurdatum negerend, wel kunnen boeken, dat kan toch nooit een investering met afschrijving zijn?).


My 2 cents :)
#16
Ik kreeg te horen (vitrinekasten voor nagelsalon aan huis) dat die kosten niet aftrekbaar zijn op geen enkele manier.
#17
Als je vanuit de uren registraties per project wilt factureren, kun je tegenwoordig wel via het vinkje Toon gefactureerd tonen of verbergen wat al gefactureerd is. Dit is handig, maar alleen als je nog niet meer hebt gepland dan dat je wilt factureren. Als ik in de loop van de maand alvast uren erin zet voor de volgende maand, moet ik alsnog heel veel vinkjes aan of juist uitzetten. Naast dit genoemde vinkje zou het handig zijn om hier te kunnen filteren op een datum traject en/of op de status. In 1e instantie hetgeen dat het snelste te ontwikkelen is :) maar beiden zou erg handig zijn, dan kun je heel makkelijk niet alleen het factureren starten, maar als je een totaalbedrag hebt gefactureerd wel weer eenvoudig de factuur daarna aan de juiste registraties koppelen.
#18
Nieuwe functionaliteiten / Re: Wens
03 mei, 2017, 16:25:41
Had er helemaal niet zo op gelet maar na deze suggestie wel en ben het er wel mee eens.... :) Na de factuur saven wil ik de pdf downloaden om te mailen (doe ik liever zelf dan vanuit Acumulus) en nu moet ik ook steeds de boeking openen. Direct pdf/word kunnen downloaden zou wel handig zijn en een keertje klikken schelen.
#19
Ik gebruik de laatste tijd iets vaker de mobiele app en een paar kleine dingen vind ik wat onhandig:

- Startscherm. Enkel de tekst "In bescheiden vorm". Het zou erg handig zijn om daar direct de opties te zien, die je ook in het menu ziet. Nu moet je per definitie een keer extra klikken want het startscherm is dus verder leeg... :)

- Projecten kun je kiezen tussen actief en alles. Het zou erg handig zijn om ook makkelijk te kunnen filteren op projecten waarop nog uren "open" staan (dat zijn projecten waar ik nu echt mee bezig ben, en dat zijn er een stuk minder dan echt alle actieve projecten). Even de uren schrijven of bijwerken scheelt op die manier het nodige zoekwerk. Maar, als de sortering wat intuïtiever is, is het juiste project opzoeken niet zo'n probleem meer.

- Project bewerken, volgens mij ben ik net de omschrijving van het project kwijt geraakt. Wilde een project op niet actief zetten en op eens staat er boven in [geen projectnaam] oid. Terwijl die er wel stond.

- Sortering van de projecten: ik zie niet helemaal een logische sortering. Maar aangezien de klantnaam als 1e wordt getoond, lijkt die sortering mij het meest nuttige (nu begint de 1e regel met een C, de 2e met een W, dan weer C, de 5e met een U....). Sortering op klant en daarna op project omschrijving is volgens mij makkelijker in gebruik.

- Uren schrijven. Een kopiëren button zoals op de normale website zou erg handig zijn, dat maakt het uren schrijven via de computer echt supermakkelijk. Zo'n zelfde functie op de mobiel zou makkelijker zijn.

- Een back-button. Ik klik in het menu op Projecten, op een project. Om terug te gaan naar de lijst moet ik weer in het menu klikken om dan weer op projecten te klikken. Een kleine back-button zoals je ook in "echte apps" hebt zou handiger werken. Ja, ik kan de back button van de browser gebruiken maar iOS toont die niet altijd in beeld.
#20
Citaat van: jkeuning op 04 december, 2016, 16:24:49
Misschien zit het al in de pijplijn, of is het technisch lastig, maar bonnetjes fotograferen zoals dat kan met bv. Gekko zou echt geweldig zijn. Nu zit ik dubbel werk te doen en dat is natuurlijk vrij jammer.

Als dat fotograferen er niet van gaat komen, is er dan wel een manier om ze in elk geval heel snel en simpel in te boeken zoals bij Gekko? Dat zou handig zijn.

De reden waarom ik graag fotografeer, is dat bonnetjes verbleken en verkreukelen. En zoekraken, maar dat is vooral mijn probleem ;-)

Acumulus is nog steeds een fijn programma, hoor!
Beetje laat maar ik zocht wat anders maar kwam dit tegen. Ik scan met 1 van de duizend apps m'n bonnen en die save ik op dropbox. Boekingen doe ik vanuit de bankimport, en zodra ik iets boek pak ik de juiste bijlage er even bij zodat "alles" in Acumulus zit. (en ik verplaats het bestand nog ergens anders op m'n dropbox). "Scan en Herken" zou handig zijn maar aangezien het advies eigenlijk toch is: boek vanuit de bankimport, is dat voor mij iig een beetje om het even.
#21
Citaat van: Esther van der Meer op 15 februari, 2017, 11:12:50
CiteerWanneer is iets woon-werk? Vaste werkplek of alle km's naar klanten? Als dat laatste het geval is hoef ik niet zoveel te gaan rekenen.... met klanten in het hele land, waarbij ik zelden enkel even heen en weer rij voor een afspraak maar er dan ook meteen heel de dag werk, rij ik in dat geval alleen maar privé km's....

Km's naar wisselende klanten zijn zakelijke km's.
Woon-werk heeft betrekking op vaste werkplek.
Pfew ik schrok al. Van de bank naar m'n bureau is niet zover dat ik dat zelfs maar als km's kan noteren, zelfs niet op jaarbasis haha.
#22
Citaat van: Esther van der Meer op 15 februari, 2017, 10:44:32
Citaat van: Gert-Jan op 15 februari, 2017, 10:37:50
Begrijp ik het goed dat als je een nauwkeurige km registratie bijhoudt, je dan niet 1,5% van die cataloguswaarde moet verrekenen, maar het werkelijke aandeel? Dus stel ik rij 50/50 prive/zakelijk, heb 2000 euro aan BTW op al mijn autokosten betaald (dus teruggevorderd), dan moet ik 1000 euro corrigeren in het laatste kwartaal?
(dus dan wordt de vergelijking: inschatten hoe de verhouding prive/zakelijk is, hoeveel autokosten en vooral BTW daarop heb ik per jaar, en dan rekenen...).

Dat klopt, hou er wel rekening mee dat woon-werkverkeer bij de btw-berekening als privekilometers gelden!
Wanneer is iets woon-werk? Vaste werkplek of alle km's naar klanten? Als dat laatste het geval is hoef ik niet zoveel te gaan rekenen.... met klanten in het hele land, waarbij ik zelden enkel even heen en weer rij voor een afspraak maar er dan ook meteen heel de dag werk, rij ik in dat geval alleen maar privé km's....
#23
Ok maar dan wordt een youngtimer al niet zo heel snel meer interessant. Een auto met een cataloguswaarde van 50.000 euro kun je als die 16 jaar oud is, prima voor een paar 1000 euro aanschaffen. Maar 1,5% van de cataloguswaarde wordt dan alsnog een vrij prijzig geintje waardoor een lease-auto (zeker rekening houdend met het feit dat het een nieuwe auto is, en je niet voor onvoorziene kosten komt te staan) zakelijk gezien misschien wel slimmer is (behalve dan dat je natuurlijk een verplichting aangaat, en je die maandelijkse factuur altijd moet betalen).

Begrijp ik het goed dat als je een nauwkeurige km registratie bijhoudt, je dan niet 1,5% van die cataloguswaarde moet verrekenen, maar het werkelijke aandeel? Dus stel ik rij 50/50 prive/zakelijk, heb 2000 euro aan BTW op al mijn autokosten betaald (dus teruggevorderd), dan moet ik 1000 euro corrigeren in het laatste kwartaal?
(dus dan wordt de vergelijking: inschatten hoe de verhouding prive/zakelijk is, hoeveel autokosten en vooral BTW daarop heb ik per jaar, en dan rekenen...).
#24
Dan toch maar een ouwe sok... :D
Dank je voor de toelichting.
#25
-  eens gedoteerd blijft gedoteerd, als je het geld toch wilt (of moet) aanspreken dan blijf je je belastingschuld bij pensioen houden

Dat vind ik wel een vervelende... dus al zou ik om wat voor reden het geld van die spaarrekening halen, betaal ik er niet nu maar pas bij pensioen belasting over? Terwijl als je stopt met je bedrijf, je er dan belasting over betaald?
Hmmm.
#26
Kun je aangeven waarom?
#27
Weet ik, dat gaat dan ook niet enkel een mooi potje op de balans worden maar ook daadwerkelijk een spaarrekening waar ik af blijf.
#28
Dan begrijp ik misschien de formulering niet helemaal goed.... maar ik kan er vanuit gaan dat Acumulus het juiste bedrag toont?
#29
Ik heb nu nog een lease auto maar overweeg in de loop van het jaar een youngtimer te kopen (ouder dan 15 jaar dus). De bijtelling voor de IB is dan 35% van de dagwaarde. Ik heb geen zin om een sluitende km registratie bij te houden dus ik zou m zakelijk kopen, bijtelling pakken (op een auto van 6000 euro aanschaf is dat nog altijd een stuk goedkoper dan mn huidige lease auto), maar je moet bij de laatste BTW aangifte de BTW voor privé gebruik van de auto verrekenen. Maar dan staat er in Acumulus: Dit forfait is 1,5% van de cataloguswaarde incl. BTW en BPM van uw privéauto. Dat kan opeens behoorlijk oplopen (waardoor een sluitende km registratie misschien toch wel verstandiger is....).

Is het bij een youngtimer ook echt van de cataloguswaarde, of niet stiekum toch de dagwaarde?
#30
Ik lees in een PDF van Knab met wat tips voor ondernemers:
Dit verlaagt dan nog de inkomstenbelasting voor het jaar 2016. Deze dotatie bedraagt in 2016 9,8% van je winst uit onderneming vóór de OR- dotatie, maar maximaal € 8.774.

Als ik de aangifte hulp in Acumulus doorloop wordt het van de bruto winst afgehaald (omzet - kosten - KIA - Ondernemersaftrek). Wat is het nu echt? Als ik de tekst van de Knab lees is het de netto winst (dus wat er op de Winst en Verlies rekening onder de streep staat), maar dat scheelt 6000 euro met wat Acumulus voorstelt...
#31
Nieuws, wet- & regelgeving / Re: Boete
09 februari, 2017, 09:29:34
Dit heeft mijn vrouw ook gehad. 3 x geld teruggehad, 1 x moeten betalen maar vergeten te betalen (dus boete), werd al duidelijk dat ze onder de KOR zou gaan vallen dus bezwaar ingediend en boete ook kwijtgescholden (ze had m nog niet betaald). Een hele enkele keer kunnen ze het dus wel leuker maken :)
#32
Werkt echt handig, als alternatief voor "meervoudig invoeren" kun je nu snel achter elkaar op kopiëren klikken, datum en omschrijving aanpassen, en direct weer op kopiëren klikken. Tnx :)
#33
Dit werkt wel bij het boeken maar merkte gister toen ik op de relatiekaart zelf de standaard kostensoort wilde invoeren, dat sortering en de 1e letter invoeren daar nog niet lekker werkt. Niet heel belangrijk aangezien je dat minder vaak doet maar toch, klein puntje... :)
#34
Als het al gevraagd is, heb ik de zoek functie niet goed gebruikt...

Wat ik handig zou vinden is dat ik bij inkomende facturen een uiterste betaaldatum kan opgeven, en dat het bedrag nog te betalen op de voorpagina ook rood getoond was als er facturen verstreken zijn. Meestal boek ik ze pas als de betaling is gedaan vanuit het bankbestand, maar een paar facturen worden pas na 30 dagen geïncasseerd en dan vind ik t toch wel handig om die alvast in Acumulus in te voeren. Nu lijkt het alsof ik te laat ben (ik associeer rood met "je moet echt iets doen! alarm!") terwijl ik bijlange na nog niet de betaaltermijn heb bereikt...

(bij de debiteuren staat het er duidelijk in het rood onder als er facturen verstreken zijn, erg handig. Zoiets dergelijks zou bij de crediteuren ook best handig zijn)
#35
Het zou handig zijn als in het Overzichten Project & uren-registratie ook per project de totalen staan. Er staat nu wel bv 4 producten of diensten wat ik erg handig zou vinden is als je dan ook het aantal uren en producten ziet (niet op 1 hoop gegooid). Dan zie je per project in 1 keer hoeveel uur (diensten), en hoeveel producten er staan (in mijn geval: nog te factureren). Via de rapportage kan ik dat natuurlijk wel opvragen maar dat is weer wat extra clicks.
#36
Ben een nieuwe administratie aan het inrichten dus nu vallen me een paar dingen op die me eerder niet opvielen.
Als ik een uitgave invoer zie ik bij rekeningen zowel rekeningnummer als omschrijving staan.
Misschien is het handiger om hier eerst omschrijving en dan rekening te tonen? Ik heb een klein referentiekader maar als ik naar mezelf kijk vind ik het nummer niet zo relevant maar vooral de omschrijving (daardoor weet ik welke rekening ik echt selecteer...).

Als ik een relatie onderhoud kan ik ook een standaard rekening opgeven waarop uitgaven geboekt moeten worden (handig!). Wat iets minder handig is, is dat ik hier alleen de rekeningnummers zie en niet ook (of juist?) de omschrijving van de bank. Ook de omschrijving tonen, net als bij het invoeren van een uitgave, zou wel een klein handigheidje zijn.
#37
Oh ben wat kort door de bocht zie ik. Ik was de layout aan het aanpassen, had een paar dingen gewijzigd. De naam van het sjabloon hernoemd, de koptekst voor "product" had ik aangepast naar omschrijving, volgens mij had ik de footer van de factuur ook aangepast. Daarna het standaard logo dat jullie genereren (gaat om een nieuwe administratie) vervangen door een ander logo, op bewaren geklikt. En het viel me op dat in het lijstje van layouts de oude naam nog stond. Ik open 'm en zie dat het kopje voor product ook niet aangepast is, en de footer van de factuur ook niet.
#38
Ik zit net een factuur layout aan te maken, en ik selecteer een logo. Vervolgens klik ik op bewaren en de omschrijving die ik eraan had gegeven, is niet opgeslagen. Ik heb het idee dat wanneer je een logo selecteert en bewaard, de aanpassingen die je reeds had gedaan verdwenen zijn. Niet heel cruciaal aangezien je normaal gesproken niet 20 x per week een layout aanpast, maar toch :) Er zijn een hoop velden die je kunt wijzigen, als je die allemaal kwijt bent is dat toch onhandig.
#40
Ok bankbestanden verwerken gaat al knap snel maar wat ik erg fijn zou vinden (aangezien ik erg veel richting verschillende spaarrekeningen overmaak):
Ik verwerk de bankbestanden, klik op de regel en dan moet ik kiezen wat voor soort boeking het wordt. Ik kies dan interne overboeking, en in het boekingsscherm wordt dit ook terecht goed herkent (bron en doel rekening staan beiden ook in Acumulus als bank). Wat ik makkelijk zou vinden is als ik vanuit het bankbestand dit in 4 klik kan doen in plaats van 3 (1: klik interne overboeking, 2: klik boeken, 3: klik bewaren, 4: klik geboekt). Eigenlijk net zoals dat de ontvangst van een factuur met 1 klik geregeld kan worden.

En als hieraan gerelateerde vraag: ik vind de melding dat je al een boeking hebt gedaan fijn, voorkomt idd dubbele boekingen. Maar als ik 2 x hetzelfde bedrag naar 2 verschillende rekeningen overmaak, zou ik die eigenlijk melding niet verwachten.
#41
Ik kan vaak een kopie maken van een voorgaande dag voor de registratie van "vandaag". Het zou handig zijn wanneer je op kopiëren drukt in de activiteit, dat je niet terug gaat naar de lijst van activiteiten/producten maar direct in de kopie terecht komt zodat je die direct kunt aanpassen.

Het zou ook handig zijn als de kopiëren button direct ook een save actie doet voordat ie kopieert.

Kleine details hoor maar zou het erg makkelijk maken om in 1 keer een week aan uren te kunnen schrijven die steeds een kopie zijn van een eerdere dag.
#42
Bij verwerken van bankexport, wanneer bron en doel beiden als bank bekend zijn.... zou het handig zijn als Acumulus direct al voorsteld om hier een interne overboeking van te maken. Klein handigheidje :)
#43
Ok, dank je. Voor veel projecten heb ik dat nu dan maar gedaan. Ook meteen handig bij tariefwijzigingen :)
#44
Citaat van: SKYB Yvette op 03 januari, 2017, 08:36:49
Hier kan je evt je uren registreren die wel mee tellen voor het urencriteruim maar dus niet relatie gebonden zijn bijv. Voeren administratie, opzetten marketingplan etc.
Ja die snap ik, die projecten heb ik ook (reistijd, administratie, etc). Maar ik vroeg me af wat het voordeel is van het voeren van een project per jaar, en niet gewoon alles op 1 hoop te gooien.
#45
Citaat van: Bert-Jan Wiegeraad op 20 december, 2016, 20:46:14

Urenregistratie
- start een nieuw project/dossier tbv niet-relatie-gebonden-uren-registratie voor 2017 en laat het project lopen van 01-01-2017 tot 31-12-2017
Waarom zou ik dit doen? Is dat puur voor het overzicht of zijn er nog andere redenen/voordelen? En waarom dan alleen voor niet-relatie-gebonden uren? Ik heb meerdere projecten die nog doorlopen (en wel declarabel).
#46
Citaat van: Annalies Janssens op 02 januari, 2017, 10:20:09
Dat verdubbelt niet, heb je de boeking 2x gedaan?
Op 31-12 hoef je niets te doen.
Het saldo wat er eind 2016 staat boek je als privé storting op 01-01-2017 (saldo van 31-12 wordt namelijk niet meegenomen naar 2017)
Ik heb mn fout gezien, op de home page stond 2016 geselecteerd. Ik snapte al niet waarom ik een beginsaldo zou moeten invullen terwijl er gewoon iets staat.... in t verkeerde jaar dus....   :O
#47
Als ik een privé storing doe om per 1 januari mijn banksaldo in te vullen, verdubbelt mijn saldo.... hoe corrigeer ik dit? Moet ik per 31 december een privé opname doen van mijn banksaldo?
#48
Nieuwe functionaliteiten / Re: Urenregistratie
07 december, 2016, 22:04:01
Het is een ouwetje. Maar ik wilde net even checken of ik alle dagen dat ik heb gewerkt niet ben vergeten te schrijven. Dit zijn meerdere projecten, meerdere dagen, soms meerdere dingen per dag. Kortom. Ik zie in Acumulus niet echt een handig overzicht om dit te zien? Er is wel een agenda functie, maar daar zie ik initieel alle projecten maar geen losse uren die ik heb geboekt. Dit lijkt mij als controle middel wel handig.
#49
Alt+?? combinatie? AccessKey dus.
#50
Als die uit dit kwartaal komt zou ik die verwijderen en onder datzelfde nummer opnieuw aanmaken (BTW aangifte is dan nog niet gedaan). Als de factuur ouder is, zou ik even wachten tot iemand die boekhoudkundig beter weet wat ie doet, kan reageren want aanpassen is dan natuurlijk niet zo heel handig ivm de btw aangifte.