Hoofdmenu
-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Berichten - Bert-Jan

#51
Dat is de simpele ingebouwde webshop van Acumulus.

Welke webshop-software gebruik je?
#53
De grens van 10.000 euro betreft het totaal aan leveringen aan consumenten in de EU, en niet per land.

Acumulus heeft bij Overzichten rechtsboven naast de Nederlandse btw ook een overzicht van alle verkopen met buitenlandse btw.
#54
Vanaf 1 juli 2021 dient in principe buitenlandse btw te worden berekend aan consumenten en niet btw-plichtige bedrijven in de EU. Dit geldt voor zowel goederen als diensten.

Zolang de omzet aan deze klanten in de EU minder is dan 10.000 euro per jaar, mag nog Nederlandse btw worden berekend.

SIELshop bewaakt deze omzetdrempel automatisch en zal overschakelen op buitenlandse btw zodra de drempel is bereikt. U kunt er ook voor kiezen altijd buitenlandse btw te rekenen.

Wanneer buitenlandse btw wordt berekend, blijft het bedrag inclusief Nederlandse btw (consumentenprijs) hetzelfde maar kan de btw veranderen alsook het bedrag ex btw.

Bij producten met een laag (reduced) btw-tarief (NL 9%), zal het hoogste reduced tarief van het betreffende land worden gehanteerd indien dat land meerdere reduced tarieven heeft.
#55
Vanaf 1 juli 2021 moet in principe buitenlandse btw worden gerekend bij verkopen aan consumenten in de EU.

Je hoeft geen buitenlandse btw te rekenen zolang de totale omzet ex btw aan deze consumenten minder is dan 10.000 euro (reken in 2021 omzet vanaf 1 juli).


Voorkom dubbele belasting

Je moet dus goed in de gaten houden of je deze omzet-drempel van 10.000 euro hebt bereikt. Zodra je daar overheen gaat, ben je buitenlandse btw verschuldigd. Heb je echter Nederlandse btw gerekend terwijl je buitenlandse btw had moeten rekenen, dan ben verplicht zowel de Nederlandse als de buitenlandse btw af te dragen. Tenzij je alle klanten waar het om gaat, een creditfactuur stuurt voor de Nederlandse btw en alsnog een correcte factuur stuurt met buitenlandse btw. Als je een webshop hebt met veel klanten, kan dit het nodige extra werk opleveren.

In Acumulus kun je deze omzet zien bij Overzichten -> Verkopen.


Kleine ondernemersregeling (KOR)

Nederlandse ondernemers die gebruik maken van de KOR, zijn vrijgesteld van btw zolang de gewone omzet minder is dan 20.000 euro. Dit geldt echter niet voor buitenlandse btw. Indien btw naar hen is verlegd, moeten zij deze alsnog opgeven en afdragen. En vanaf 1 juli 2021 dienen zij alsnog buitenlandse btw te rekenen aan consumenten in de EU zodra hun omzet aan deze consumenten boven de 10.000 euro komt.
#56
Kun je morgen even bellen naar de klantenservice?
#57
Welke boekingen staan op de balans bij Nederlandse btw?

Klik op Toon inhoud.
#58
Als eerste moet je kijken of de beginbalans goed staat. Dat wil zeggen dat als er in januari van het boekjaar btw is betaald over het 4e kwartaal van het jaar daarvoor, dat als eerste op de balans moet worden gezet. Dat leidt er vervolgens toe dat er meestal twee boekingen in januari staan die elkaar opheffen: te betalen btw vorig jaar en daarna de afdracht.

Aan het einde van het jaar houd je dan opnieuw het 4e kwartaal over omdat je dat in het jaar daarop pas betaald.

#59
Dat is precies de vraag die ik mij ook stel voor onze eigen SIELshop.

Persoonlijk zou ik het bedrag inclusief btw willen handhaven en dan terug willen rekenen naar ex btw.

Ik weet nog niet hoe andere webshops dat gaan oplossen.
#60
Is er al bekend hoe dit in Acumulus wordt geimplementeerd bij het invoeren van facturen? Nu is er keuze uit een beperkt aantal BTW tarieven. Maar vanaf 1 juli zouden alle tarieven van alle EU landen beschikbaar moeten zijn. Dat zijn meer dan 50 verschillende tarieven.

Acumulus heeft reeds vanaf 2015 de actuele btw-tarieven van 28 EU-landen. Geef bij de relatie aan in welk land deze woont en kies bij de nieuwe uitgaande factuur voor Buitenlandse BTW.

Voor vaste klanten zou misschien in de relatiekaart een standaard tarief ingesteld kunnen worden? Maar voor elke nieuwe klant moet er in een grote lijst gezocht worden naar het juiste tarief, als je dat handmatig doet dan heb je een behoorlijk risico op fouten.

Stel dat in bij de relatie.

Kan ik er verder vanuit gaan dat bij "Saldo te ontvangen / te betalen BTW" een overzichtelijke uitsplitsing komt per land?

Sinds 2015 heeft Acumulus een MOSS-overzicht voor af te dragen buitenlandse BTW.


En kan het Acumulkus pakket een melding geven zodra de EUR 10.000 grens gepasseerd is?

Dat willen we nu gaan inbouwen in het overzicht Verkopen.

En hoe gaat het met de koppelingen met de webshop software? Worden die ruim op tijd voor 1 juli geupdate?

Dat is een goede vraag. Onze API ondersteunt buitenlandse BTW al jaren maar we weten niet of de webshops dat allemaal gaan regelen voor 1 juli a.s.


Bij sommige open source pakketten is de nieuwe regelgeving nog niet geimplementeerd, dus daar kunnen veel problemen verwacht worden.

Daar maken wij ons ook zorgen over.
#61
Bedoel je dat je vooruit betaalde ontvangsten wil boeken?
#62
Drempel geldt voor omzet aan alle landen in de EU aan particulieren.
#63
Liever een nieuw topic.
#64
Dat is precies waarom we SielShop hebben gemaakt.

Met een paar klikken een eenvoudige webshop.
#65
Ik begrijp jouw vraag maar ik zie daar op dit moment geen oplossing voor.

De webshop draait niet op jouw website/server maar op onze server. Als je dit echt wilt integreren in de website, is een echte webshop nodig.
#66
Er komen nieuwe btw-regels aan vanaf 1 juli 2021.

Vóór 2015 was de btw-regelgeving voor facturen naar het buitenland erg overzichtelijk. Men hanteerde Nederlandse btw, verlegde btw (0%) of helemaal geen btw (btw-vrij).

Vanaf 2015 werd het ingewikkelder omdat er buitenlandse btw moest worden berekend. Het begon met digitale diensten en al snel volgde nieuwe regels, aparte drempelbedragen en een groeiende lijst aan uitzonderingen.


Vanaf 1 juli 2021 moet er weer een beetje structuur en overzicht komen in deze regels.

In het algemeen kun je zeggen dat het berekenen van buitenlandse btw aan particulieren (en btw-vrijgestelde ondernemers) in de EU vanaf 1 juli 2021 de norm wordt. Voor facturen aan ondernemers binnen en buiten de EU verandert er weinig.

Eén van de grootste voordelen van de nieuwe regelgeving is het verdwijnen van de verschillende drempelbedragen per EU-land voor goederen. Er komt nu een omzetdrempel (zoals we die al kenden bij digitale diensten) voor het totaal aan geleverde goederen en digitale diensten van 10.000 euro per jaar. Heb je minder dan 10.000 euro omzet voor goederen en digitale diensten aan particulieren in de EU, dan mag je Nederlandse btw blijven rekenen.

Goederen en digitale diensten gaan dus steeds meer onder hetzelfde regiem vallen. Het drempelbedrag van 10.000 euro geldt niet voor gewone niet-digitale diensten. Daar moet altijd buitenlandse btw over worden berekend.

De huidige regelgeving kent met name voor diensten aan het buitenland zeer veel uitzonderingen waardoor de belastingdienst steeds meer is gaan werken met online hulpmiddelen. Het is (mij) nog onduidelijk wat er met al die uitzonderingen gaat gebeuren vanaf 1 juli 2021.


Voor webshop-eigenaren is het van belang dat:


1.
in de administratie tijdig duidelijk is wanneer het totaal aan omzet van goederen en digitale diensten aan particulieren in de EU in een jaar boven de 10.000 euro komt;

2.
de webshop onderscheid kan maken tussen btw-plichtige klanten en niet btw-plichtige klanten (meestal particulieren);

3.
de webshop buitenlandse btw kan berekenen.

Voorts is de Mini One Stop Shop (MOSS) uitgebreid waardoor deze niet meer mini is maar OSS heet of het Eénloketsysteem en ook gebruikt kan worden voor niet-digitale diensten.

Ondernemers kunnen zich hier vanaf 1 april 2021 voor registreren bij de belastingdienst.


#67
Je zou met een tussenrekening kunnen werken voor deze speciale situaties.

Je kunt een rekening aanmaken met bijvoorbeeld de naam: Nog af te letteren omzet. Type Passiva overige.

Dat bedrag dat binnenkomt als totaalbedrag van een incassobatch, boek je met een interne overboeking

VAN Nog af te letteren omzet
NAAR Bank

Iedere factuur die daar onder valt, zet je als betaald op de rekening Nog af te letteren omzet.

Als alles is verwerkt, staat die rekening weer op 0.
#68
Speciale onderwerpen / Re: Verrekening creditcard
01 februari, 2021, 22:46:36
zakelijke uitgaven die je doet van een prive-rekening of prive-creditcard boekte ik tot nu als kasbetalingen, zolang ik er maar een bon van had. Dat was een tikje oneigenlijk natuurlijk, maar het leek mij op hetzelfde neerkomen, tax qua.

Dat kan ook maar dan heb je op een gegeven moment een negatieve kas...

Ik administreerde betalingen met de privérekening ook verder niet. Nu ik van plan ben om die boekhouding helemaal via acumulus te laten lopen wil wel strakker te werk gaan, maar kan dat niet helemaal beloven.
Ik ben een beetje slordig namelijk.

;/
#69
Speciale onderwerpen / Re: Verrekening creditcard
01 februari, 2021, 16:39:04
Je moet onderscheid maken tussen:

- zakelijke uitgaven die je doet van een prive-rekening of prive-creditcard;

en

- prive-uitgaven (dus niet aftrekbaar) gedaan van de zakelijke rekening.
#70
Nieuwe functionaliteiten / Re: Kolommen op factuur
01 februari, 2021, 12:21:34
Indien ik een tweede boekje ga schrijven, zal het de naam krijgen: 'Wees nieuwsgierig en verwacht wonderen'.
#71
Nieuwe functionaliteiten / Re: Kolommen op factuur
01 februari, 2021, 10:55:58
Dit onderwerp is niet aan onze aandacht ontsnapt maar verliest het steeds bij het sorteren van prioriteiten.

Graag deel ik met jullie hoe ik daar als software-ontwikkelaar in sta.

Er zijn grote ontwikkelingen en kleine ontwikkelingen. Grote ontwikkelingen zijn bijvoorbeeld de koppeling met de banken, de automatische verwerking van boekingen, de buitenlandse btw en de app. Daarnaast zijn er onzichtbare grote ontwikkelingen zoals infrastructuur en veiligheid.

Deze grote projecten hebben altijd prioriteit terwijl de suggesties van klanten vaak over details gaan. Details kunnen leiden tot ergernissen en worden daarom ook stelselmatig bekeken en waar mogelijk weggewerkt. Het oplossen van details is echter als het oplossen van files in het verkeer. Als je ergens de weg verbreedt, loopt het ergens anders vast. Er zijn altijd teveel details waar suggesties voor worden gedaan, die weggenomen kunnen worden. Veel mensen zeggen vaak: als dit ene punt nou wordt opgelost, ben ik tevreden. Maar daar denken anderen weer anders over.

Wij luisteren naar alle suggesties maar laten ons er niet door leiden. Acumulus is een groot project met vele duizenden gebruikers en tienduizenden actieve koppelingen met webshops en andere partijen. Dat brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Er worden (handmatig en automatisch) enkele duizenden facturen per dag in Acumulus gemaakt en verstuurd. Dit heeft onze grootste aandacht en de tijd die wij daar aan besteden, is voor velen niet zichtbaar. Dat laatste is op zich logisch.

Over het vermelden van de btw per product, is het wat mij betreft zaak dat elke leverancier niet alleen duidelijk moet aangeven hoeveel btw er is gerekend per tarief maar ook om welke producten dat gaat. Voor bepaalde klanten is dat wellicht allemaal 21% dus komt dat over als overbodige informatie. Voor anderen met een factuur met tientallen regels en verschillende tarieven, is het vermelden van het gehanteerde tarief een noodzaak.

Acumulus is nooit af. Er wordt permanent ontwikkeld en mogelijk komt voor de btw-vermelding in de toekomst een extra optie. Dat zou zo maar kunnen maar er kan geen toezegging worden gedaan. Wat ik wel kan toezeggen, is dat we elke dag werken aan Acumulus om boekhouden leuker en makkelijker te maken voor een behoorlijk scherpe prijs.
#72
Nieuwe functionaliteiten / Re: Kolommen op factuur
29 januari, 2021, 20:17:39
Volgens de regels van de belastingdienst moet per geleverd product worden vermeld welk btw-tarief is gehanteerd.

Het lijkt mij geen optie om dit weg te laten.
#73
Speciale onderwerpen / Re: Verrekening creditcard
29 januari, 2021, 11:28:21
Wanneer je een zakelijke uitgave invoert, moet je ook een rekening kiezen. Onderaan het lijstje staat de Rekening buiten Acumulus.
#74
Speciale onderwerpen / Re: Verrekening creditcard
28 januari, 2021, 21:59:32
Dan zou je kunnen volstaan door alle zakelijke uitgaven gedaan van deze creditcard, te boeken als zakelijke uitgave op de Rekening buiten Acumulus.

Stortingen naar de creditcard zijn dan privestortingen.
#75
Speciale onderwerpen / Re: Verrekening creditcard
28 januari, 2021, 20:05:57
De eerste vraag is, de creditcard een zakelijke creditcard?
#76
Als je de btw verlegt verleg je alle btw en kies je altijd 0%.
#77
Je moet formeel alles op 0% zetten.

De km's volgen het hoofdbestandeel van de factuur.
#79
Je verlegt alles op de factuur.
#80
Voer alles op met 0% btw en verleg de btw.
#81
Je controleert dit door:

de btw op de balans van 2020
de btw in het overzicht Aangifte omzetbelasting 4e kwartaal 2020

met elkaar te vergelijken.
#82
Dat blijft op de balans staan.
#84
Volgens mij moet alleen de NOW geboekt worden als inkomsten.
#85
UBL is een verhaal apart.

Om het kort te houden: ons advies is om zoveel mogelijk te werken via de bankmutaties. Het inlezen en verwerken van de bank zou het primaire proces moeten zijn. We zijn bezig dat verder te automatiseren met tranactiefilters.

Als je daarnaast ook op een andere manier facturen gaat invoeren, kan e.e.a. door elkaar gaan lopen of dubbel gebeuren.
#86
Eigenlijk een lastig onderwerp.

Wij hebben al jaren een geweldige samenwerking met een aantal boekhouders. Daar zijn we heel blij mee.

Helaas hebben wij en onze klanten ook veel slechte ervaringen. Er waren boekhouders die graag op onze lijst wilden staan en dan vervolgens de klant probeerden over te halen om met bijvoorbeeld Exact te gaan werken. Klanten raakten daar van in de war en vroegen ons vervolgens wat zij moesten doen.

Vorig jaar hebben (te)veel klanten - in paniek - gebeld omdat zij geen contact meer konden krijgen met hun boekhouder maar wel aangifte moesten doen. Wij hebben toen veel klanten zelf geholpen om boetes te voorkomen. Deze klanten wilden vanaf dat moment dat we dit gewoon elk jaar voor hen doen. Maar dan met minder stress. Onze boekhoudkundige service is derhalve uit nood geboren.

Wat ons betreft blijven we zoeken naar een goede samenwerking met zoveel mogelijk boekhouders. Wij hebben niet de capaciteit om voor alle gebruikers als boekhouder op te treden. Aan de andere kant willen we nu ook bewust aangeven dat dit tot de mogelijkheden behoort.
#88
Ik denk dat we het beste even een belafspraak kunnen maken.
#89
Bel morgen even naar klantenservice. Dan kijkt een van ons even mee.
#90
Dankjewel!

Ik kan helaas niets beloven maar ook dit staat op de lijst van verbeterpunten.
#92
Heb je vandaag even tijd om te bellen? Dan kijken we er samen naar.
#93
Boek een afdracht buitenlandse btw tegen de rekening buiten Acumulus.
#94
Je kunt een (fictieve) afdracht boeken tegen de Rekening buiten Acumulus.
#95
Aanvulling:

Je kunt deze zakelijke uitgave eventueel boeken op 31-12-2020 met een betaaldatum in 2021.
#96
Dat klopt. Dat boek je nog op de oude manier met een zakelijke uitgave btw-vrij.

Als het goed is, zal buitenlandse btw vanzelf op de balans van 2021 komen te staan, als je in 2021 facturen boekt met buitenlandse btw. Zodra je deze btw gaat afdragen, gebruik je wel de nieuwe boeking voor de afdracht buitenlandse btw.
#97
Tot 2021 werd buitenlandse btw in Acumulus in de winst verwerkt. Vanaf 2021 gaat dit via de balans.

Als je geen aparte balansrekening had aangemaakt voor de buitenlandse btw in 2020, is er ook geen beginbalans voor 2021 en boek je de afdracht van buitenlandse btw van 2020 als zakelijke uitgave.
#98
Volgens mij is een suppletie de meest simpele oplossing.
#99
Dat mag maar wil je dan dat de winst ook in 2021 valt?
#100
Dat zou ik dan toch gewoon boeken in 2020 en een een suppletie-aangifte doen.