Hoofdmenu
-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Berichten - jos jansen

#1
Een betalingsherinnering en een aanmaning zijn niet hetzelfde.
De betalingsherinnering is een schriftelijke herinnering. U hoeft hier geen extra kosten voor te betalen.
De aanmaning volgt eventueel na een betalingsherinnering. Hierbij worden wel extra kosten in rekening gebracht. De aanmaning is in de eerste plaats een betalingsherinnering maar het is ook een waarschuwing: als u ook na de aanmaning niet betaalt, is men gerechtigd om invorderingsmaatregelen te nemen.
Artikel 6:82 BW ziet toe op een redelijke termijn voordat het verzuim na een ingebrekestelling in werking treedt. Een ingebrekestelling kan al in de aanmaning plaatsvinden. De rechter zal kijken of de juiste stappen genomen zijn in de procedure. De aanmaning is de eerste fase van deze procedure. Een herinnering is wat vriendelijker. Uit onderzoek is gebleken dat diverse boekhoudpaketten al de optie tot aanmaningen bezitten. Zo een programma kan zodanig ingesteld worden dat de juiste termijn in acht wordt genomen.

Jos Jansen
#2
Wet prejudiciële vragen aan de Hoge Raad

Op 1 juli 2012 treedt deze wet in werking.
De Wet prejudiciële vragen bepaalt dat de rechter op verzoek van een partij of ambtshalve een prejudiciële vraag kan stellen, als een antwoord op deze vraag nodig is om op de eis of het verzoek te beslissen en rechtstreeks van belang is:

a. voor een veelheid aan vorderingsrechten die gegrond zijn op dezelfde of soortgelijke feiten en uit dezelfde of soortgelijke samenhangende oorzaken voortkomen, of
b. voor de beslechting of beëindiging van talrijke andere uit soortgelijke feiten voortvloeiende geschillen, waarin dezelfde vraag zich voordoet.

Voor meer informatie:
 Jos Jansen
Quafi
#3
Nieuws, wet- & regelgeving / de Wet van Dam
01 mei, 2012, 15:55:31
De Wet Van Dam regelt een aantal onderwerpen. Het meest besproken onderwerp is de beperking van de stilzwijgende verlenging.

De regeling voor de beperking van de stilzwijgende verlenging is op de zwarte lijst geplaatst. Indien algemene voorwaarden toch een bepaling bevatten die in strijd is met onderstaande voorwaarden, kan daar geen beroep op worden gedaan.
Binnen de regeling voor stilzwijgende verlenging, wordt een onderscheid gemaakt tussen: i) overeenkomsten tot het geregeld afleveren van zaken, elektriciteit daaronder begrepen, of het geregeld doen van verrichtingen; en ii) overeenkomsten tot het geregeld afleveren van dag-, nieuws- en weekbladen en tijdschriften. Voor de eerste categorie overeenkomsten geldt dat een stilzwijgende verlening of vernieuwing in een overeenkomst voor bepaalde duur niet is toegestaan. Een overeenkomst mag wel voor onbepaalde duur worden verlengd of vernieuwd, mist aan de consument het recht wordt verleend om te allen tijde op te zeggen met een opzegtermijn van maximaal één maand. Voor de tweede categorie overeenkomsten is de regeling iets anders. Stilzwijgende verlenging is toegestaan voor telkens maximaal drie maanden. De consument moet dan wel de mogelijkheid worden geboden om tegen het einde van de verlenging te kunnen opzeggen met de opzegtermijn van maximaal één maand. Voor stilzwijgende verlenging voor onbepaalde tijd geldt dezelfde regeling als voor de categorie i overeenkomsten.
Stilzwijgend verlengen voor onbepaalde tijd mag, mits de consument de mogelijkheid heeft om de overeenkomt te allen tijde op te zeggen met een opzegtermijn van één maand. Hierop is voor de categorie ii overeenkomsten nog wel een uitzondering opgenomen. Indien de aflevering het blad waarop de consument is geabonneerd, minder dan eenmaal per maand uitkomt, mag de opzegtermijn langer zijn, met een maximum van drie maanden. Overigens is stilzwijgende verlenging bij proefabonnementen in het geheel niet toegestaan.

 Verder geldt voor beide categorieën overeenkomsten dat het opzeggen op elk moment mogelijk moet zijn. Bepalingen waarin staat dat opzeggen alleen op of tegen een bepaalde datum kan, bijvoorbeeld tegen het einde van de maand, zijn vanaf 1 december dus niet meer mogelijk. De overeenkomst moet op dezelfde wijze opgezegd kunnen worden als de wijze waarop deze tot stand gekomen is. Indien de overeenkomst elektronisch tot stand is gekomen, kan er geen schriftelijke opzegging worden opgelegd.

Ook de grijze lijst wordt aangepast. De aanpassingen hebben betrekking op zowel categorie i als ii overeenkomsten. De volgende bepalingen worden vermoed onredelijk bezwarend te zijn: - bepalingen waarin de duur van een overeenkomst wordt bepaald op meer dan een jaar, tenzij de consument op elk moment kan opzeggen met een opzegtermijn van maximaal één maand; - bepalingen waarin wordt bepaald dat de opzegtermijn voor consumenten langer is dan de opzegtermijn van het bedrijf; - bepalingen waarin de een opzegtermijn van overeenkomsten (voor verlenging/vernieuwing) voor consumenten langer is dan één maand.

Het niet aanpassen van de algemene voorwaarden en lopende overeenkomsten waarop die voorwaarden van toepassing zijn, kan grote gevolgen hebben. Zo kan na 1 december geen beroep meer worden gedaan op bepalingen uit de algemene voorwaarden die in strijd zijn met de Wet Van Dam. Dit betekent onder meer dat consumenten in dat geval per direct een overeenkomst kunnen opzeggen.