Oud item, maar bij mij (nog steeds) een actuele vraag. Ik lees hierboven en hoor bijna overal dat ondernemers hun facturen, bonnen, etc. inscannen en daarna weggooien. Ik durf dat weggooien (nog steeds) niet aan. Vanwege de onduidelijke informatie op de site van de Belastingdienst. Zie:
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/administratie_bijhouden/administratie_bewaren/hoe_bewaart_u_uw_administratieEn dan de eerste zin: "U bewaart de gegevens uit uw administratie in de originele vorm: digitaal of op papier." Als ik dat dan letterlijk interpreteer moet ik een kassabon die ik op papier krijg ook op papier bewaren. Toch?
Die brochure maakt het ook niet duidelijk(er). Er staat dat je mag converteren. Daarover op pagina 5: "Bij conversie is het belangrijk dat u de gegevens volledig overzet. Scant u een document? Dan moet u de informatie op alle bladzijden (voor- en achterzijde) en bijlagen van het document converteren. Besteed ook aandacht aan echtheidskenmerken (zoals papiersoort, kleur, logo en watermerk). Bij conversie kunnen deze verloren gaan."
Moet ik dan de voor- en achterzijde van een kassabon scannen? Dat lijkt mij bizar.
En wel eens de pagina over het bewaren van digitale documenten gelezen? Zie pagina 6: "Ontvangt u de factuur als bijlage bij een e-mailbericht? Dan is de authenticiteit en integriteit achteraf niet gewaarborgd. U moet aanvullende organisatorische maatregelen nemen om de authenticiteit en integriteit aannemelijk te maken. Het bewaren van de oorspronkelijke e-mail kan hierbij helpen."
Dus (ook) alle e-mails bewaren? Bij de betreffende factuur? Of gewoon in je mailbox? En er staat dat bewaren "kan helpen". Dus als de Belastingdienst zegt dat ze het niet vertrouwen moet je nog meer aanleveren...
Ik kan nog wel even doorgaan met schieten op de brochure, maar deze post is al (te) lang geworden.
Hopelijk weet iemand hoe de Belastingdienst het echt wil...