Hoofdmenu
-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Topics - MarkH92

#1

Ik heb als ZZP'er mijn BTW auto verkocht aan een buitenlandse persoon binnen de Europese Unie.

De persoon die de auto van mij heeft gekocht heeft een autohandel bedrijf maar hij heeft de auto als particulier gekocht. Ik heb hem geen factuur gegeven maar alleen de particuliere koopovereenkomst en ik heb overlegd met hem en ik mag zijn naam en adres op de factuur zetten zodat ik die kan overleggen aan mijn boekhouder.

Die persoon heeft geld geleend van een vriend van hem die ook een bedrijf heeft om de auto te betalen en die vriend heeft via zijn zakelijke rekening het bedrag naar mijn particuliere rekening overgemaakt. De auto is geëxporteerd op naam van de persoon die de auto heeft gekocht, niet die vriend en ook niet op een van beide bedrijven.

Als ik het goed heb begrepen moet ik dus op de factuur die ik ga maken het bedrag waarvoor ik de auto heb verkocht inclusief BTW rekenen. Dus stel ik heb de auto verkocht voor €15.000, doe ik op de factuur €15.000 inclusief BTW en dan ex BTW  €12.397 waarvan €2.603. Dat BTW bedrag moet ik teruggeven aan de belastingdienst?

Maar nou hoor ik dus dat omdat de auto verkocht is naar een persoon uit een ander EU lidstaat je geen BTW hoeft te rekenen op de factuur en ook geen BTW hoeft af te dragen en dan zou het niet uitmaken of het een particulier of bedrijf is.

Klopt dit?