Hoofdmenu
-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Topics - daido1964

#1
https://logistiek010.nl/zes-zone-en-toegangseisen/

Er viel van de week een brief op de mat van de gemeente Rotterdam die per 1 januari 2026 bestelauto's (lager dan euro 5)  gaat verbieden in Rotterdam en 27 andere steden.
Per 1 januari 2027 komen de euro 5 bestelwagens aan de beurt en per 2028 zijn de euro 6 bestelauto's het haasje
Ook vrachtwagens komen aan de beurt.

Dit verhaal komt voor mij helemaal onverwacht. Ik heb het in geen 1 krant gezien.
Je moet als zzper maar overschakelen naar een elektrische bestelbus.

Dit gaat natuurlijk zeer grote gevolgen hebben voor iedereen. Voor de meeste zzpers is een elektrische bestelwagen niet te betalen. Wat krijg je dan: Bouwprojecten komen stil te leggen omdat er geen bouwvakkers meer kunnen komen met hun bestelbus, winkels kunnen niet meer bevoorraad worden, een loodgieter of elektricien kijkt wel uit om in Rotterdam nog klussen te doen. Schoonmaakbedrijven haken af. En voor degene die zich wel een elektrische bus kan permiteren zal zijn tarieven flink verhogen. Alles zal duurder worden en de armoede zal nog groter worden.

Wat nu te doen? Ik zou mijn bestelbus op prive kunnen zetten. Dan ga ik meer wegenbelasting betalen, maar dan kan je blijven rijden (althans dat hoop ik).
Ik heb niet echt een bestelbus nodig, dus ik zou mijn bestelbus kunnen verkopen (dat zal ik snel moeten doen voordat die dadelijk niks meer waard is)
en een gewone benzinewagen met trekhaak kopen.
Of een campertje van mijn bestelauto maken.
Ze zijn bij de gemeentebesturen volledig krankzinnig geworden. Iets besluiten zonder over de gevolgen na te denken.

#2
Nieuws, wet- & regelgeving / Vragen over de KOR
04 oktober, 2020, 12:27:51
Ik wil mij mij per 2021 aan melden voor de KOR. Ik verwacht dat mijn omzet de komende 3 jaar niet boven de 20000€  komt.
Ik had hier nog een paar vragen over. Ik heb in 2018 een nieuwe bedrijfswagen gekocht en heb de btw daarvoor afgetrokken. Moet ik een deel van die verkregen btw terug betalen aan de belastingdienst en hoe gaat dat? Moet ik dat zelf  aanmelden eventueel? Heeft dat nog gevolgen voor de BPM waarvoor ik vrijstelling kreeg?
Ik werk voor opdrachtgevers die de btw niet kunnen aftrekken, dus voor hun maakt de vrijstelling van de btw niet uit. Ik werk ook voor VEV beheerders voor particuliere woningbouw. Als ik het goed heb kunnen die ook de btw niet aftrekken, dus voor hun maakt het ook niet uit?
#3
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/belastingplan/belastingwijzigingen-voor-ondernemers/kleine-ondernemersregeling-wijzigt
Kleine ondernemers met maximaal € 20.000 omzet in Nederland kunnen vanaf 1 januari 2020 kiezen voor een vrijstelling van omzetbelasting. Dit betekent dat hij geen btw in rekening brengt aan zijn afnemers en dus ook geen btw meer mag vermelden op zijn facturen. Hij is daarnaast ook ontheven van het doen van btw-aangiften en bijbehorende administratieve verplichtingen. Daar staat tegenover dat deze ondernemer de btw die andere ondernemers aan hem in rekening brengen niet in aftrek kan brengen. De regeling geldt alleen voor de door hem in Nederland verrichte goederenleveringen en diensten.

Het kabinet wil hiermee de kleineondernemersregeling (KOR) vereenvoudigen voor bedrijven en de Belastingdienst. De regeling gaat ook gelden voor bijvoorbeeld stichtingen, verenigingen en bv's.

De eerste vraag die bij mij opkomt is: Als je je bedrijfswagen privé gebruikt moet je in de 4e kwartaal 2,7% van de catalogus waarde  van je auto aan BTW betalen vanwege het privé gebruik. Vervalt dat dan ook???
#4
Ik werk voor diverse vve 's als zzper en verricht werkzaamheden als huismeester. Per vve voor 4 uur in de week. Ik bepaal zelf wanneer ik er naar toega, gebruik eigen materialen en verricht de werkzaamheden naar eigen inzicht. Soms krijg ik van de vve een verzoek wat te repareren of een afspraak te maken met een aannemer. Ik kan zelf de tijd bepalen. Verder heb ik meer dan drie opdrachtgevers.
Moet ik nu volgens "de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA)" met de vve 's een modelovereenkomst afsluiten?? Een VARverklaring heb ik altijd gehad, maar daar hebben ze nooit naar gevraagd.
Begrijp ik nu goed dat ik volgens onderstaande tekst van de belastingdienst  ik helemaal geen modelovereenkomst hoef af te sluiten met mijn opdrachtgevers? Waarom zou ik dat dan doen??

VAN DE BELASTINGDIENST:
Vanaf 1 mei vervalt de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Ter vervanging van de VAR kunnen opdrachtgevers en zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) – als zij dat willen – een modelovereenkomst gebruiken om vooraf zekerheid te hebben over de voorgenomen arbeidsrelatie en zo te weten dat er geen sprake is van loondienst. Opdrachtgevers weten dan zeker dat zij geen loonheffingen hoeven in te houden en te betalen. De wijzigingen staan in de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA).

In samenwerking met belangenorganisaties stellen wij hiervoor een stelsel van modelovereenkomsten op en beoordelen wij overeenkomsten van branches, opdrachtgevers of hun intermediairs en individuele opdrachtnemers.

De modelovereenkomsten zijn op onze internetsite te vinden. Als opdrachtgevers en zzp'ers in de praktijk ook conform de modelovereenkomsten werken, hebben zij de gewenste zekerheid over de loonheffingen vooraf voor een periode van 5 jaar.

Voor de duidelijkheid: partijen hoeven uiteraard geen gebruik te maken van een modelovereenkomst. Net als de VAR is deze niet verplicht.

De DBA herstelt de balans in verantwoordelijkheid tussen opdrachtgevers en zzp'ers en stelt ons in staat te handhaven. Daarnaast verlaagt het de administratieve lasten voor zzp'ers en hun opdrachtgevers.
#5
Ik verricht schoonmaak en tuinwerkzaamheden als zzper voor een bedrijf. Dit zijn werkzaamheden voor vereniging voor eigenaren.
Nu wil de eigenaar van het bedrijf dat ik de btw op 0 procent zet en  de btw verlegt, omdat hij anders volgens zijn zeggen dubbele btw betaald.
Klopt dit? Ik heb nu een faktuur gemaakt waarbij ik de optie "De BTW van deze factuur wordt verlegd naar BTW-nr" heb gebruikt.
Helemaal snappen doe ik dit niet, want als ik een faktuur uitschrijf met btw, dan kan hij de btw toch gewoon terugkrijgen.
#6
http://www.nu.nl/ondernemen/3543742/coalitie-wil-zzpers-extra-belasten.html

Ik ben gedwongen om zzper ter worden, omdat ik anders de zak kreeg. De zak heb ik inmiddels toch gekregen,  maar ik red het op dit moment.
Maar zie wat er in 2015 aan gaat komen. Geen vrolijke vooruitzichten voor een heleboel mensen.