Hallo Gast

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - michelle84

Pagina's: [1]
1
Speciale onderwerpen / Re: Zakelijke auto, privegebruik BTW kosten
« Gepost op: 16 oktober, 2015, 11:31:26 »
Bedankt voor alle reacties!

Ik heb besloten de auto voor de BTW zakelijk te rijden en km registratie bij te houden. Voor de IB rij ik hem privé en keer ik km vergoeding uit. Dit lijkt me het meest voordelig.

Wie weet bedenken ze ooit nog eens een gebruiksvriendelijkere regeling ;)

2
Speciale onderwerpen / Re: Zakelijke auto, privegebruik BTW kosten
« Gepost op: 13 oktober, 2015, 15:35:06 »
Na nog ellendig veel meer gelezen te hebben, heb ik zojuist toch maar eens de Belastingdienst gebeld. Wat jij aangeeft Annalies over het percentage, daar zijn zij het niet geheel mee eens. Kennelijk is er voor operationeel lease geen duidelijke richtlijn, maar het advies is 2,7% te hanteren.

De separate keuzen om de auto wel of niet als zakelijk te zien voor IB belasting en omzetbelasting was me nieuw. Ik heb daar nu over gelezen. Het is voor mij voordeliger om de auto als zakelijk te zien voor de BTW.

Wat ik nog niet begrijp is hoe het zit als ik de auto zakelijk dan wel privé aanmerk voor de IB belasting. Ik rij meer dan 500 km per jaar privé. Dus dan dien ik bijtelling te betalen, als de auto zakelijk is. Ik kan ervoor kiezen de auto als privé bezit te zien. Betekent dit dan dat ik de autokosten niet meer van de winst mag aftrekken, maar in plaats hiervan wel km vergoeding mag berekenen voor zakelijk gebruik van de privé auto?

Als dit zo is, dan is het dus een berekening: ik rij ongeveer 30.000 km per jaar. 10% is privé. De leasetermijnen zijn 700 euro per maand ex btw. Brandstof is ongeveer 2500 euro ex btw per jaar. Bijtelling is 8000 euro per jaar.

Optie 1: aftrekpost voor km vergoeding van 90% x 30.000 km x 0,19 cent is 5130 euro per jaar

Optie 2: aftrekpost van 12 x 700 + 2500 = 10900 euro voor autokosten -/- 8000 euro bijtelling per jaar = 2900 euro per jaar.

Mis ik hier nog iets?

3
Speciale onderwerpen / Re: Zakelijke auto, privegebruik BTW kosten
« Gepost op: 09 oktober, 2015, 10:28:25 »
Hoi Annalies,

Bedankt voor je reactie!

Is die 1,5% btw bijtelling bedoeld voor als je privé met een zakelijke auto rijdt? Ik las namelijk dat het percentage als je geen km registratie bijhoudt 2,7% van de cataloguswaarde is...

4
Speciale onderwerpen / Zakelijke auto, privegebruik BTW kosten
« Gepost op: 08 oktober, 2015, 12:07:40 »
Goedemorgen,

Vorig jaar heb ik mijn eenmanszaak gestart en toen privé een auto gekocht. Ik heb mijn zakelijke kilometers bijgehouden en hiervoor een kilometervergoeding geboekt. Alle autokosten heb ik op een aparte acumulus rekening geboekt, zodat ik aan het eind van het jaar de btw naar rato van het zakelijk gebruik kon terugvragen.

Nu heb ik op 1 oktober mijn auto verkocht en ben heb een auto zakelijk operationeel geleased. Ik had rekening gehouden met de bijtelling, maar dacht dat ik verder klaar was. Nu las ik dat ik BTW moet afdragen over privekilometers. Dus moet ik alsnog een administratie bijhouden :(

Ik vind hierover eigenlijk niets terug in de handleiding. Die gaat alleen over andersom: zakelijk een priveauto rijden. Is het nu handig om alsnog alle autokosten op de aparte rekening te blijven boeken? En hoe boek ik dit bedrag dan correct op het einde van het jaar?

En nog even een zijstap: is het nu nog steeds voldoende om begin en eind kilometerstand te noteren en alleen zakelijke ritten bij te houden?

Alvast bedankt!

Groet,
Michelle

5
Speciale onderwerpen / Foute invoer ineens corrigeren - representatiekosten
« Gepost op: 19 september, 2015, 13:18:30 »
Goedemiddag,

Het afgelopen jaar heb ik gebruik gemaakt van Acumulus voor mijn boekhouding. Ik heb zelf bonnen ingevoerd. Nu heb ik een adviesbureau en ga vaak naar klanten toe. Dan haal ik onderweg weten en eet dat onderweg op. Ik heb dat tot nu toe per abuis ingevoerd als representatiekosten en de btw op 21% laten staan. Nu zie ik dat de BTW dan niet afgetrokken wordt. Ik had eigenlijk reis en verblijfkosten met 26,5% privegebruio in moeten voeren.

Is er een manier om niet al deze boekingen apart aan te passen, maar ineens? Of kan ik het totale bedrag nemen en dan een eenmalige boeking doen om te corrigeren en hoe ziet die boeking er dan uit?

Alvast bedankt voor de hulp, boekhouding is niet mijn sterkste kant ;)

Groet,
Michelle

Pagina's: [1]