Hallo Gast

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - daido1964

Pagina's: [1]
1
Nieuws, wet- & regelgeving / Re: Vragen over de KOR
« Gepost op: 13 oktober, 2020, 17:25:33 »
Klopt, zo had ik het ook begrepen van jou.

2
Als ik dat geweten had, had ik mij al voor 2020 al op gegeven voor de KOR regeling. Maar achteraf is alles makkelijk.

3
Nieuws, wet- & regelgeving / Re: Vragen over de KOR
« Gepost op: 13 oktober, 2020, 14:45:07 »
Bedankt Annelies!
Ik heb de belastingdienst aan de telefoon gehad.
Het verhaal van de btw is zo zoals je vermeldde.
Tot mijn grote verrassing hoef je de extra 2,7% BTW voor prive gebruik van de bedrijfswagen niet te betalen aan het einde van het jaar.
Voor de BPM heeft het geen gevolgen als je de auto voor meer dan 10% zakelijk gebruikt.
Voor de aftrek van de aanschafkosten heeft het ook geen gevolgen.

4
Ik heb niet de belastingdienst aan de telefoon gehad en die zeiden dat ik het niet hoefde te betalen. Ik bericht dit omdat dit misschien nuttig kan zijn voor anderen.

5
Nieuws, wet- & regelgeving / Vragen over de KOR
« Gepost op: 04 oktober, 2020, 12:27:51 »
Ik wil mij mij per 2021 aan melden voor de KOR. Ik verwacht dat mijn omzet de komende 3 jaar niet boven de 20000€  komt.
Ik had hier nog een paar vragen over. Ik heb in 2018 een nieuwe bedrijfswagen gekocht en heb de btw daarvoor afgetrokken. Moet ik een deel van die verkregen btw terug betalen aan de belastingdienst en hoe gaat dat? Moet ik dat zelf  aanmelden eventueel? Heeft dat nog gevolgen voor de BPM waarvoor ik vrijstelling kreeg?
Ik werk voor opdrachtgevers die de btw niet kunnen aftrekken, dus voor hun maakt de vrijstelling van de btw niet uit. Ik werk ook voor VEV beheerders voor particuliere woningbouw. Als ik het goed heb kunnen die ook de btw niet aftrekken, dus voor hun maakt het ook niet uit?

6
Bedankt voor het antwoord! Dat is nu jammer.

7
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/belastingplan/belastingwijzigingen-voor-ondernemers/kleine-ondernemersregeling-wijzigt
Kleine ondernemers met maximaal € 20.000 omzet in Nederland kunnen vanaf 1 januari 2020 kiezen voor een vrijstelling van omzetbelasting. Dit betekent dat hij geen btw in rekening brengt aan zijn afnemers en dus ook geen btw meer mag vermelden op zijn facturen. Hij is daarnaast ook ontheven van het doen van btw-aangiften en bijbehorende administratieve verplichtingen. Daar staat tegenover dat deze ondernemer de btw die andere ondernemers aan hem in rekening brengen niet in aftrek kan brengen. De regeling geldt alleen voor de door hem in Nederland verrichte goederenleveringen en diensten.

Het kabinet wil hiermee de kleineondernemersregeling (KOR) vereenvoudigen voor bedrijven en de Belastingdienst. De regeling gaat ook gelden voor bijvoorbeeld stichtingen, verenigingen en bv’s.

De eerste vraag die bij mij opkomt is: Als je je bedrijfswagen privé gebruikt moet je in de 4e kwartaal 2,7% van de catalogus waarde  van je auto aan BTW betalen vanwege het privé gebruik. Vervalt dat dan ook???

8
Nieuws, wet- & regelgeving / Re: Tips voor de jaarovergang van 2017 naar 2018
« Gepost op: 28 december, 2017, 14:25:01 »
Duidelijk bedankt voor de antwoorden!

9
Nieuws, wet- & regelgeving / Re: Tips voor de jaarovergang van 2017 naar 2018
« Gepost op: 28 december, 2017, 14:08:06 »
Goedendag, ik heb ook nog een vraag. Ik wilde bijtelling van auto van de zaak van 2017 invoeren. Nu heeft mijn bus op 30 november 2017 zijn 15e verjaardag bereikt. Moet ik de dagwaarde invoeren omdat mijn auto op dit moment ouder is dan 15 jaar of  gewoon de cataloguswaarde?
Dus met andere woorden: Vanaf welke datum rekent de belastingdienst de leeftijd van de bus?
Tot slot wil ik alle medewerkers van Aucumulus bedanken voor hun inzet en een mooie jaarwisseling toewensen.

10
Dit stond vandaag op nos.nl,:

Ben jij zzp'er? Waar je op moet letten bij de nieuwe regels
Vandaag, 08:15
Economie
Zzp'ers sluiten nu met opdrachtgevers modelcontracten af ANP

Vandaag veranderen de regels voor zelfstandige ondernemers. Waarop moeten zij vanaf nu letten?
Wat verandert er vandaag?

De VAR-verklaring wordt vervangen door de Wet DBA. Eerder toonden zelfstandigen met de VAR aan dat ze ondernemer zijn. Onder de nieuwe regels sluiten opdrachtgevers en opdrachtnemers onderling een contract af waarin staat hoe de werkrelatie eruitziet.

Op de site van de Belastingdienst staan goedgekeurde modelovereenkomsten waar zzp'ers en opdrachtgevers gebruik van kunnen maken.
Waarom verdwijnt de VAR-verklaring?

Op dit moment is het moeilijk te controleren of een opdrachtnemer met een VAR ook echt een zelfstandige is. De Belastingdienst wil met de nieuwe wet schijnconstructies aanpakken. Bij die constructies zijn ondernemers op papier zzp'er, maar werken ze in de praktijk voor één opdrachtgever en zijn ze verkapt in loondienst.

Ook was met de VAR alleen de zzp'er aansprakelijk als bij controle toch sprake was van een loondienstverband. Met de nieuwe wet komt de verantwoordelijkheid ook bij de opdrachtgever te liggen. De modelovereenkomsten moeten dus zorgen voor meer zekerheid vooraf.
Wat staat er in een modelovereenkomst?

De opdrachtgever en zzp'er beslissen samen wat voor overeenkomst bij het werk past. In een modelcontract staat bijvoorbeeld dat de opdrachtnemer zelf bepaalt onder welke omstandigheden een opdracht wordt uitgevoerd. Of dat tijdens uitvoering van het werk herkenbaar is dat hij zijn eigen bedrijf vertegenwoordigt.

Zo hoeft een timmerman niet de bedrijfskleding te dragen van zijn opdrachtgever en neemt hij bijvoorbeeld zijn eigen hamer mee. Maar ook rijdt hij in zijn eigen busje en kan hij als hij wil andere opdrachten accepteren. Dit alles zorgt ervoor dat de timmerman werkelijk onafhankelijk is.
Kan ik die modelovereenkomsten aanpassen?

Voor lang niet alle beroepsgroepen zijn er al modelcontracten beschikbaar. De Belastingdienst gaat die de komende tijd wel aanvullen, maar in de tussentijd is het ook mogelijk de overeenkomsten aan te passen of zelf op te stellen. Het is wel handig om zelf opgestelde overeenkomsten te laten beoordelen door de fiscus, om te voorkomen dat je later met naheffingen wordt geconfronteerd.

Het is trouwens niet verplicht om met een modelovereenkomst te werken. Als er geen twijfels zijn over de werkrelatie tussen de opdrachtgever en zzp'er, is het niet nodig.

De modelovereenkomsten zijn vijf jaar geldig. Maar dat betekent ook dat de Belastingdienst tot vijf jaar na de ingangsdatum kan naheffen, als blijkt dat niet volgens contract is gewerkt.
Moet je voor elke nieuwe opdracht een aparte overeenkomst afsluiten?

Veel zzp'ers maken zich zorgen over de vele administratie die ze te wachten staat. Volgens de Belastingdienst is het ook voldoende als je schriftelijk of per mail met je opdrachtgever afspreekt volgens welke modelovereenkomst je werkt. De overeenkomsten staan namelijk genummerd op de site.
Moet vandaag alles al rond zijn?

Er geldt een overgangsregeling van een jaar, tot 1 mei 2017. Tot die tijd houdt de Belastingdienst wel toezicht, maar er worden nog geen boetes opgelegd, behalve bij duidelijke gevallen van fraude.

11
Ik snap het! Bedankt voor je snelle antwoorden!

12
Ik lees uit de woorden van de belastingdienst niet echt dat DBA verplicht is? Als je maar aan de voorwaarden voldoet?
VAN DE BELASTINGDIENST:
Vanaf 1 mei vervalt de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Ter vervanging van de VAR kunnen opdrachtgevers en zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) – als zij dat willen – een modelovereenkomst gebruiken om vooraf zekerheid te hebben over de voorgenomen arbeidsrelatie en zo te weten dat er geen sprake is van loondienst.
Voor de duidelijkheid: partijen hoeven uiteraard geen gebruik te maken van een modelovereenkomst. Net als de VAR is deze niet verplicht.

13
Ik werk voor diverse vve 's als zzper en verricht werkzaamheden als huismeester. Per vve voor 4 uur in de week. Ik bepaal zelf wanneer ik er naar toega, gebruik eigen materialen en verricht de werkzaamheden naar eigen inzicht. Soms krijg ik van de vve een verzoek wat te repareren of een afspraak te maken met een aannemer. Ik kan zelf de tijd bepalen. Verder heb ik meer dan drie opdrachtgevers.
Moet ik nu volgens "de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA)" met de vve 's een modelovereenkomst afsluiten?? Een VARverklaring heb ik altijd gehad, maar daar hebben ze nooit naar gevraagd.
Begrijp ik nu goed dat ik volgens onderstaande tekst van de belastingdienst  ik helemaal geen modelovereenkomst hoef af te sluiten met mijn opdrachtgevers? Waarom zou ik dat dan doen??

VAN DE BELASTINGDIENST:
Vanaf 1 mei vervalt de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Ter vervanging van de VAR kunnen opdrachtgevers en zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) – als zij dat willen – een modelovereenkomst gebruiken om vooraf zekerheid te hebben over de voorgenomen arbeidsrelatie en zo te weten dat er geen sprake is van loondienst. Opdrachtgevers weten dan zeker dat zij geen loonheffingen hoeven in te houden en te betalen. De wijzigingen staan in de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA).

In samenwerking met belangenorganisaties stellen wij hiervoor een stelsel van modelovereenkomsten op en beoordelen wij overeenkomsten van branches, opdrachtgevers of hun intermediairs en individuele opdrachtnemers.

De modelovereenkomsten zijn op onze internetsite te vinden. Als opdrachtgevers en zzp’ers in de praktijk ook conform de modelovereenkomsten werken, hebben zij de gewenste zekerheid over de loonheffingen vooraf voor een periode van 5 jaar.

Voor de duidelijkheid: partijen hoeven uiteraard geen gebruik te maken van een modelovereenkomst. Net als de VAR is deze niet verplicht.

De DBA herstelt de balans in verantwoordelijkheid tussen opdrachtgevers en zzp’ers en stelt ons in staat te handhaven. Daarnaast verlaagt het de administratieve lasten voor zzp’ers en hun opdrachtgevers.

14
Nieuws, wet- & regelgeving / Re: Faktuur met BTW verleggen.
« Gepost op: 13 oktober, 2014, 16:58:11 »
Bedankt voor je snelle antwoord!

15
Nieuws, wet- & regelgeving / Faktuur met BTW verleggen.
« Gepost op: 13 oktober, 2014, 16:14:37 »
Ik verricht schoonmaak en tuinwerkzaamheden als zzper voor een bedrijf. Dit zijn werkzaamheden voor vereniging voor eigenaren.
Nu wil de eigenaar van het bedrijf dat ik de btw op 0 procent zet en  de btw verlegt, omdat hij anders volgens zijn zeggen dubbele btw betaald.
Klopt dit? Ik heb nu een faktuur gemaakt waarbij ik de optie "De BTW van deze factuur wordt verlegd naar BTW-nr" heb gebruikt.
Helemaal snappen doe ik dit niet, want als ik een faktuur uitschrijf met btw, dan kan hij de btw toch gewoon terugkrijgen.

16
Nieuws, wet- & regelgeving / coalitie-wil-zzpers-extra-belasten
« Gepost op: 13 augustus, 2013, 11:46:39 »
http://www.nu.nl/ondernemen/3543742/coalitie-wil-zzpers-extra-belasten.html

Ik ben gedwongen om zzper ter worden, omdat ik anders de zak kreeg. De zak heb ik inmiddels toch gekregen,  maar ik red het op dit moment.
Maar zie wat er in 2015 aan gaat komen. Geen vrolijke vooruitzichten voor een heleboel mensen.

Pagina's: [1]