Hallo Gast

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Bert-Jan Wiegeraad

Pagina's: [1] 2 3 4 5 6 ... 50
1
Mmm, het is inderdaad ingewikkelder dan ik dacht.

Ik ben nog verder aan het lezen maar zover ik het nu snap, moet je in dat geval toch een zogenaamde incidentele aangifte doen.

Je moet dan toch opgeven welke btw naar jou is verlegd en deze afdragen. Je mag deze btw niet aftrekken als voorbelasting.

https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/incidentele_btw-aangifte/

2
Zover ik het begrijp moet je dan alles gewoon btw-vrij boeken voor het gehele bedrag.

3
Ik zou het meetellen. Er is een duidelijk zakelijk belang.

4
Met de nieuwe regeling kun je de btw niet meer aftrekken als btw, wel als kosten. Dat is minder voordelig.

Aan de andere kant hoe je geen btw te rekenen waardoor je goedkoper wordt voor particulieren.

5
Dan mag je kosten in rekening gaan brengen maar dat moet je wel aangeven.

https://ondernemersplein.kvk.nl/klant-betaalt-factuur-niet-stappenplan/

6
Wat is de betalingstermijn in jouw voorwaarden?

7
Je hoeft geen btw te rekenen en af te dragen.

Een btw-plichtige ondernemer die 121 euro ontvangt van een klant, moet 21 euro direct afdragen aan btw. Een btw-vrijgestelde ondernemer heeft eenvoudigweg 121 euro winst of hoeft slechts 100 euro te rekenen aan de klant om dezelfde winst te hebben als de btw-plichtige ondernemer.

Nu kun je zeggen: ja maar een btw-vrijgestelde ondernemer mag ook geen btw aftrekken. Dat klopt, maar veelal moet een ondernemer meer afdragen dan ontvangen. Het afdragen van btw betekent 100% afdragen. Wanneer je winst maakt, betaal je gedeeltelijk belasting daarover. Dat is veel minder dan 100%.

Beste Best-Jan, ik maak wel winst, maar heb ook op regelmatige basis importbelasting te betalen.
Ja het af te dragen bedrag aan btw is hoger, en mijn omzet rond de 20k, momenteel draag ik omzet btw af en vereken het betaalde op de import.
Aan het einde van het jaar kijk ik met acumulus hoe de situatie met KOR te verwerken.
Kan ik in 2020 alles laten zoals het is, ben het spoor al nu enigsinds bijster.

Alvast bedankt voor je reaktie.

Gr,
Wilfred

Wat versta je onder importbelasting? Btw? Of invoerrechten?

8
Breng je eerst een offerte uit en laat je klant dan expliciet akkoord gaan met jouw leveringsvoorwaarden?

9
Ik probeer je te volgen...

Als je winst maakt, is het over het algemeen gunstiger om geen btw te hoeven rekenen.

Het probleem met de nieuw KOR is voornamelijk dat je van het ene op het andere moment btw-plichtig kunt worden met alle administratieve gevolgen van dien.

10
Je kunt een extra gebruiker aanmaken met alleen leesrechten.

11
Als je alles netjes invoert in Acumulus, kun je in 4 minuten jouw btw-aangifte zelf invullen op de site van de belastingdienst.

12
Nieuwe functionaliteiten / Re: Koppeling met knab
« Gepost op: 12 juli, 2019, 11:15:35 »
Graag ontvang ik een actueel bestand als er een stuk of wat mutaties in zitten.

13
Volgens de letter van de regel wel ja.

Maar het is wel een beetje tricky. Je weet nooit hoe de belastingdienst daar in de toekomst over gaat denken.

14
Als je in 2019 een grote investering doet en daar de btw van aftrekt, dan moet je vanaf 2020 de btw weer terugbetalen als je gebruik gaat maken van de nieuwe KOR.

15
Nieuwe functionaliteiten / Re: Koppeling met knab
« Gepost op: 10 juli, 2019, 14:13:59 »
Tot een tijdje geleden kon ik weinig met de MT940 van Knab omdat het te ongestructureerd was.

Misschien gaat het nu beter.

Zou ik een completer bestand kunnen krijgen via email?

16
Nieuwe functionaliteiten / Re: Omzetoverzicht per klant
« Gepost op: 26 juni, 2019, 15:33:48 »
Dat kun je bij de klantgegevens zien.

18
Dat is niet nodig.

Je boekt alles btw-vrij.

Ik geloof echter dat je alsnog verlegde btw apart moet bijhouden.

19
Brr, dus dat zou ik alleen voor dat aspect nog een btw-administratie moeten bijhouden. Is het een optie om die abonnementen privé te nemen en dan de kosten inclusief de in het buitenland geïnde btw op de zaak te zetten?

Ik denk niet dat dat de juiste weg is. Ik vermoed dat veel btw-vrijgestelde ondernemers helemaal niets bijhouden wat verlegde-btw betreft omdat zij er immers van uit gaan dat zij niets met btw te maken hebben.

20
Nog iets om op te letten: ik heb nu enkele leveranciers (onder andere software-abonnement) uit een ander land in de EU, waarbij de btw dus niet op hun factuur staat. Als ik kies voor de nieuwe KOR, wat ik waarschijnlijk doe omdat minder dan de helft van mijn omzet btw-plichtig is, moet ik dus ook die leveranties omzetten naar facturering inclusief btw. Of mis ik in deze redenering iets?

Vandaag begreep ik dat je ondanks btw-vrijstelling toch verlegde btw als zodanig moet administreren.

21
Ik ben stoelmasseur die zich laat inhuren door andere bedrijven.
Ben je als kleine ondernemer die gebruik gaat maken van de nieuwe kleineondernemersregeling niet minder aantrekkelijk voor bedrijven en ondernemers die jou inhuren...? Zij kunnen immers geen BTW meer aftrekken als voorbelasting...!?

Je hoeft ook geen btw te rekenen, dat maakt het weer eenvoudiger. Als je de prijzen hetzelfde houdt, is dat een nadeel voor bedrijven.

Ook is het zo dat ik van plan zou zijn om mijn tarief "inclusief BTW" niet te veranderen, zodat ik ook voordeel heb van de nieuwe kleineondernemersregeling, zoals ik die ook had met de oude kleineondernemersregeling.

Dat bepaal je zelf. Je zult niet de enige zijn.

Daarmee word ik dus duurder voor mijn klanten. Zij kunnen immers geen BTW meer als voorbelasting aftrekken.
Hoe zien jullie dat...?

Voor ondernemers word je dan duurder, voor particulieren maakt het niet uit.

22
Gewone factuur, geen buitenlandse factuur kiezen.

23
Deze boek je dan als BTW-vrij voor het bedrag dat je betaalt.

24
Onze API biedt deze mogelijkheid maar zover ik weet, maakt CCVshop geen gebruik van deze functie.

25
Je hoeft geen btw te rekenen en af te dragen.

Een btw-plichtige ondernemer die 121 euro ontvangt van een klant, moet 21 euro direct afdragen aan btw. Een btw-vrijgestelde ondernemer heeft eenvoudigweg 121 euro winst of hoeft slechts 100 euro te rekenen aan de klant om dezelfde winst te hebben als de btw-plichtige ondernemer.

Nu kun je zeggen: ja maar een btw-vrijgestelde ondernemer mag ook geen btw aftrekken. Dat klopt, maar veelal moet een ondernemer meer afdragen dan ontvangen. Het afdragen van btw betekent 100% afdragen. Wanneer je winst maakt, betaal je gedeeltelijk belasting daarover. Dat is veel minder dan 100%.

26
Het voordeel van vrijgesteld zijn van btw is dat je goedkoper bent voor particulieren. En je hebt geen btw-administratie en geen btw-aangiften.

27
Webshopkoppelingen / Re: Opencart versie 3
« Gepost op: 02 juni, 2019, 20:26:50 »
Stuur jouw mail even naar klantenservice@acumulus.nl, dan kunnen wij jouw vraag makkelijker voorleggen aan de maker van de plugin.

28
Vanaf 2020 geldt de nieuwe kleineondernemersregeling (KOR). Deze zit anders in elkaar dan de oude regeling.

De nieuwe KOR is een algehele vrijstelling van btw-verplichtingen wat betekent dat je geen btw hoeft te rekenen wanneer je iets verkoopt en ook geen btw mag aftrekken als voorbelasting.

De nieuwe KOR is bedacht om e.e.a. eenvoudiger te maken maar er zitten wel wat haken en ogen aan.
Zolang je minder dan 20.000 euro aan omzet maakt (ex btw), kun je hier voor in aanmerking komen. Het gaat hierbij echter alleen om omzet die in Nederland is belast met btw. Lever je ook aan buitenlandse klanten (zowel als intracommunautaire levering als met buitenlandse btw) dan telt die omzet niet mee. Je moet dus kijken naar het totaal aan omzet in Acumulus bij de aangifte omzetbelasting in rubriek 1.

De belastingdienst heeft een rekenhulp gemaakt waarmee je kunt bepalen of je voor de nieuwe KOR in aanmerking komt.
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/btw/content/kan-ik-gebruikmaken-van-de-kleineondernemersregeling

Het is mij nog onduidelijk wat je moet doen als je valt onder de nieuwe KOR maar ook leveringen hebt gedaan aan het buitenland. Wordt je dan ook vrijgesteld om btw te verleggen naar het buitenland? En hoef je dan ook geen buitenlandse btw te rekenen op digitale diensten?

Ik ben nu reeds vrijgesteld van btw
Als je reeds vrijgesteld bent van btw, dan zul je automatisch onder de nieuwe KOR vallen vanaf 2020.

Ik heb gebruik gemaakt van de oude KOR en/of ik ga het in 2019 doen
Als je gebruik hebt gemaakt van de oude KOR en je wilt gebruik gaan maken van de nieuwe KOR vanaf 2020, dan zul je voor 20 november 2019 een aanvraag moeten indien bij de belastingdienst.
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/hoe_werkt_de_btw/nieuwe-kleineondernemersregeling/aanmelden-voor-de-nieuwe-kleineondernemersregeling

De vraag is echter of je dat wel of niet moet doen. De oude regeling dwong jou niet om een keuze te maken of je btw rekent of niet. De nieuwe KOR dwingt jou wel om deze keuze te maken en dat heeft consequenties voor jouw facturen, prijzen en administratie.

Val je vanaf 2020 onder de nieuwe KOR dan zit je daar 3 jaar aan vast tenzij jouw omzet in rubriek 1 meer dan 20.000 euro wordt. Vanaf dat moment moet je dan weer btw gaan rekenen en aangifte doen. Dat betekent dat jouw klanten opeens btw moeten betalen en jouw prijzen hoger worden. Het kan ook zijn dat je jouw prijzen liever niet verhoogt en dus minder omzet gaat maken.

Is het allemaal wel zo veel eenvoudiger geworden?
In zekere zin wel want de oude KOR is feitelijk afgeschaft en je moet nu kiezen of je btw-vrijgesteld wilt worden (mits je aan de voorwaarden voldoet) of niet. Alleen is het nu veel lastiger geworden om te bepalen wat verstandig is voor jou en het kan halverwege het jaar opeens veranderen met alle administratieve gevolgen van dien. Je hoeft het weliswaar niet met terugwerkende kracht allemaal aan te passen maar je moet wel anders gaan factureren. Als je een webshop hebt, zul je mogelijk ook e.e.a. moeten aanpassen.

Bovendien moet je goed in de gaten gaan houden of en wanneer je boven de grens van 20.000 euro omzet komt. Ben je daar te laat mee, dan moet je mogelijk later met terugwerkende kracht btw gaan afdragen en al jouw uitgaven waar btw op zit vanaf het omslagmoment opnieuw boeken. Dat is vooral een probleem voor ondernemers die een omzet hebben (vlak) onder 20.000 euro en toch kiezen voor de nieuwe regeling.

Je moet dus nu reeds gaan inschatten of je onder of boven de 20.000 euro omzet komt volgend jaar. Kies je niet voor de nieuwe regeling en blijk je achteraf onder de 20.000 omzet uit te komen, dan loop je fiscaal voordeel mis welke je waarschijnlijk niet achteraf kunt herstellen. Kies je voor de nieuwe regeling en komt jouw omzet toch boven de 20.000 euro, dan moet je vanaf dat moment jouw administratie aanpassen.

Let op. Het gaat hier puur over de omzet ex btw. Het gaat hier niet over de winst. Je kunt dus niet aan het einde van het jaar nog even wat kosten maken om de regeling te beïnvloeden. Dat was bij de oude KOR wel het geval.

De oude regeling had als voordeel dat de KOR (automatisch in Acumulus) werd berekend wanneer deze van toepassing was en het facturatieproces steeds hetzelfde was. Met de nieuwe KOR moet je opeens van te voren besluiten of je helemaal vrijgesteld van btw wilt worden met alle administratieve gevolgen van dien en het risico dat je ergens in het jaar alles toch weer moet omgooien.

Persoonlijk vind ik het geen vooruitgang. Ondernemers met een blijvend lage omzet gaan er nauwelijks op vooruit. Zij hebben wel het voordeel dat zij makkelijker worden vrijgesteld van btw. Ondernemers met een omzet onder 20.000 euro maar met een groeiperspectief zullen mogelijk niet kiezen voor deze regeling omdat het teveel administratief gedoe oplevert als de omzet stijgt en lopen dan in eerste instantie fiscaal voordeel mis. 

Je kunt de keuze of je wel of niet gebruik maakt van de nieuwe regeling 1x per 3 jaar maken. Juist bij kleine ondernemers kan de omzet heel wisselend zijn en de oude KOR ging daar flexibel mee om. De nieuwe KOR is niet flexibel (behalve in het nadeel van de ondernemer) en dwingt ondernemers een keuze te maken die mogelijk jaren lang fiscaal nadeel oplevert. Neem als voorbeeld een ondernemer die geen gebruik maakt van de nieuwe regeling en vervolgens door omstandigheden 3 jaar lang weinig omzet maakt. Dat betekent 3 jaar lang geen fiscaal voordeel welke de oude regeling wel bood.

Toevoeging 18 juni2019

De vrijstelling van btw betekent helaas niet dat je helemaal niets meer hoeft te registreren aan btw. Verlegde btw, zowel binnen Nederland als internationaal, dien je te blijven opgeven!

Bedenk ook het volgende: als je vanaf 2020 gebruik maakt van de nieuwe KOR en tot 2020 investeringen hebt gedaan zoals voor een auto of pc dan moet je wellicht een deel van de afgetrokken btw terugbetalen.  Dit is het geval als er meer dan 500 euro aan btw herzien wordt.

29
Je zou verwachten dat deze bijtelling dan ook vervalt omdat het in de basis een correctie is op de afgetrokken voorbelasting.

Maar als er geen voorbelasting is afgetrokken, valt er ook niets te corrigeren.

30
Nieuwe functionaliteiten / Re: Sielshop buiten de EU
« Gepost op: 29 april, 2019, 13:26:36 »
Het probleem is ook dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen goederen en diensten.


31
Nieuwe functionaliteiten / Re: Sielshop buiten de EU
« Gepost op: 29 april, 2019, 13:24:56 »
Dat is wel een idee maar ik durf niet te zeggen wanneer dit gereed is.

Het is nu erg druk.

32
Nieuwe functionaliteiten / Re: Sielshop buiten de EU
« Gepost op: 29 april, 2019, 12:24:18 »
Lever je aan bedrijven of particulieren?

Mag ik vragen wat je levert?

33
Speciale onderwerpen / Re: facturen en creditfactuur
« Gepost op: 09 april, 2019, 15:04:43 »
Volgens mij heb je het goed gedaan.

34
Speciale onderwerpen / Re: Saldo 1 januari
« Gepost op: 09 maart, 2019, 15:31:46 »
Zeker met zo'n laag verschil, zou ik hier niets mee doen.

35
Speciale onderwerpen / Re: Saldo 1 januari
« Gepost op: 09 maart, 2019, 12:38:42 »
Welk saldo kan ik het beste als beginsaldo van het jaar gebruiken?

Voor 2018 heb ik het saldo ingevuld wat op het jaarafschrift bij 1 januari staat. Het probleem hiermee is dat op 31 december het saldo in acumulus niet matched met wat bij 31 december op het jaarafschrift staat.

Neem het saldo uit de bank. Dan begin je ieder geval weer correct.

Als ik echter op het eerste bankafschrift kijk en het saldo van het vorige afschrift in acumulus invoer dan matched het saldo op 31 december wel.

Misschien klopt er dan een datum niet in Acumulus.

Alle boekingen zijn correct ingevoerd. Ik neem aan dat het verschil ontstaat door de boekingsdatum. Het is een heel klein verschil. Ik voerde altijd het saldo van het jaarafschrift in als beginsaldo. Maar dat is verwarrend op het einde van het jaar omdat het saldo dan dus afwijkt.

Ik ga er vanuit dat het saldo op het jaarafschrift gebruikt moet worden.

Ja.

Moet het saldo verschil dan gecorrigeerd worden met een prive boeking? Of laat ik het verschil voor wat het is (zoals ik het eigenlijk altijd al deed)? Of is er nog een andere optie.

Het is mooi als je het verschil kunt opsporen en oplossen.

36
Like.

37
Nieuws, wet- & regelgeving / Re: Brexit
« Gepost op: 07 maart, 2019, 19:20:22 »
Ierland staat in dit verband los van het VK.

Maar de EU kan natuurlijk verder uit elkaar gaan vallen.

38
Nieuws, wet- & regelgeving / Brexit
« Gepost op: 07 maart, 2019, 15:40:24 »
Waarschijnlijk gaat het Verenigd Koninkrijk (VK) op 29 maart 2019 uit de Europese Unie (EU).  Door dit vertrek wordt het VK een land buiten de EU.

Voor zakelijke uitgaven gedaan in het VK, geldt:

Levering uit EU wordt Levering buiten EU

Vanaf 29 maart dien je dus facturen uit het VK anders te boeken.

Dat geldt ook voor verkopen. Zie de tabel in onze wiki hoe je om moet gaan met facturen buiten de EU.

https://wiki.acumulus.nl/index.php?page=facturen-naar-het-buitenland

39
Nieuws, wet- & regelgeving / De nieuwe handleiding IB-aangifte 2018 gereed
« Gepost op: 05 maart, 2019, 15:40:30 »
De nieuwe handleiding voor de IB-aangifte 2018 is gereed en kan worden gedownload.

Met dank aan de boekhouders Annalies Janssens en Esther van der Meer!

https://wiki.acumulus.nl/

40
Ja, net als bij gewone rekeningen.

41
Nou eerlijk gezegd, heb je het zelf opgelost.

42
Dat zou ook goed kunnen.

43
Wat je makkelijk kunt samenvoegen, zou ik wel in 1 x boeken.

Anders kunnen we toch het beste even bellen.

44
Speciale onderwerpen / Re: Afschrijving starter
« Gepost op: 04 maart, 2019, 19:22:59 »
Als je starter bent en aan het urencriterium voldoet, mag dat.

45
Ik denk dat het je niet allemaal bij elkaar hoeft te vegen in Acumulus.

Geef gewoon in de aangifte IB apart aan dat je in aanmerking komt voor KIA en geef dan het geheel op.

46
Speciale onderwerpen / Re: Veilingkosten/ opgeld boeken
« Gepost op: 03 maart, 2019, 21:57:21 »
Als dat vaak voor komt, zou ik daar een aparte kostensoort voor aanmaken en het daar apart op boeken.

47
Bij het invullen van de IB-aangifte dien je dit apart op te geven. Dus kun je daar gewoon het totaalbedrag invoeren.

48
Ik zou die extra factuur gewoon apart boeken.

Heb ik het goed dat de computer pas in 2019 in gebruik is genomen?

49
Nieuws, wet- & regelgeving / Re: Tips voor de jaarovergang van 2018 naar 2019
« Gepost op: 30 januari, 2019, 21:39:22 »
Misschien kun je het beste maar gewoon aangifte doen op basis van het 4e kwartaal en e.e.a. even rustig uitzoeken.

50
Nieuwe functionaliteiten / Re: Sorteren op betaaldatum
« Gepost op: 19 januari, 2019, 15:07:16 »
Welk overzicht bedoel je?

Pagina's: [1] 2 3 4 5 6 ... 50