Hallo Gast

Recente berichten

Pagina's: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 10
21
Volgens de letter van de regel wel ja.

Maar het is wel een beetje tricky. Je weet nooit hoe de belastingdienst daar in de toekomst over gaat denken.
22
Ok, duidelijk. Op de BD pagina staat dit:
Citaat

Wanneer hoef ik mijn btw-aftrek niet te herzien?
De herziening voor aftrek bij investeringsgoederen hoeft u niet te doen als:

(1) het totale bedrag van de herziening in dat boekjaar minder is dan € 500
(2) én het gaat om investeringsgoederen die in de jaren voor dat boekjaar in gebruik zijn genomen
(3) én de herziening het gevolg is van het aanmelden of beëindigen van uw deelname aan de nieuwe KOR
Dit is een speciale aanvulling op de gewone regels voor herziening van btw-aftrek.

Voorbeeld (Aanmelden per begin kalenderjaar)
Op 1 januari 2020 hebt u een auto aangeschaft die u direct in gebruik hebt genomen. U trekt de € 4.500 btw over deze aanschaf meteen af in uw btw-aangifte. Per 1 januari 2021 meldt u zich aan voor de nieuwe KOR.

Eind 2021 controleert u of u de btw-aftrek moet herzien. De herzieningsperiode voor investeringsgoederen, zoals deze auto, is 5 jaar (het jaar van ingebruikname en de 4 jaren daarna). Hierdoor is € 4.500 / 5 = € 900 van de btw die u eerder hebt afgetrokken, toe te wijzen aan 2021.

Door uw deelname aan de nieuwe KOR zijn al uw prestaties vrijgestelde prestaties en hebt u geen recht op aftrek van de btw. Het verschil wijkt daarnaast meer dan 10% af en is hoger dan € 500. U moet daardoor deze € 900 terugbetalen.

Deze herziening herhaalt u ook in de volgende jaren van de herzieningsperiode (2022, 2023, 2024). Tenzij uw situatie verandert. Bijvoorbeeld als u uw deelname aan de nieuwe KOR per 1 januari 2024 beëindigt. Dan hebt u wel recht op de € 900 afgetrokken btw die is toe te wijzen aan 2024. U hoeft voor dat jaar niets te herzien.

Die €500 is dus cruciaal. Als je in 5 jaar afschrijft, klopt mijn gedachte dat als je minder dan €2.500 BTW terug krijgt op je investeringen die je in 5 jaar afschrijft 'veilig' bent hiervoor? Dan is namelijk de BTW per jaar minder dan €500 als ik het voorbeeld goed begrijp?
23
Als je in 2019 een grote investering doet en daar de btw van aftrekt, dan moet je vanaf 2020 de btw weer terugbetalen als je gebruik gaat maken van de nieuwe KOR.
24
Ik heb enkel particuliere klanten en mijn bedrijf voor 1 dag per week en blijf zeer zeker onder de €20.000. Nu doe ik dit jaar flinke investeringen waarmee ik zeker 5 jaar vooruit kan qua apparatuur. Vrij voordelig om dit jaar nog BTW terug te krijgen en vanaf komend jaar onder de nieuwe KOR te vallen en de prijzen voor klanten blijven gelijk. Nu triggerde dit me in de eerste post van Bert-Jan:

Citaat
Bedenk ook het volgende: als je vanaf 2020 gebruik maakt van de nieuwe KOR en tot 2020 investeringen hebt gedaan zoals voor een auto of pc dan moet je wellicht een deel van de afgetrokken btw terugbetalen.  Dit is het geval als er meer dan 500 euro aan btw herzien wordt.

Wat betekent dit concreet en waar kan ik hier meer over lezen?
25
Nieuwe functionaliteiten / Re: Koppeling met knab
« Laatste bericht door Bert-Jan Wiegeraad Gepost op 10 juli, 2019, 14:13:59 »
Tot een tijdje geleden kon ik weinig met de MT940 van Knab omdat het te ongestructureerd was.

Misschien gaat het nu beter.

Zou ik een completer bestand kunnen krijgen via email?
26
Nieuwe functionaliteiten / Re: Koppeling met knab
« Laatste bericht door Ivo Henckens Gepost op 10 juli, 2019, 12:44:50 »
Ik ben net overgestapt naar KNAB.
Die "boekhoudexport" van KNAB lijkt ook mij heel handig. Immers, wij Acumulusgebruikers hoeven daarbij niet na te denken over aansluitende import datums, dat is zonder nadenken netjes afgedekt.

 Concrete vraag derhalve, rekening houdend met het feit dat KNAB waarschijnlijk zijn marktaandeel en het aantal klanten snel aan het uitbreiden is:

komt er een importprofiel voor de KNAB Boekhoudexport (waarvan een voorbeeld MT940 bestand is bijgesloten bij deze post).

Alvast dank voor een update over dit onderwerp!
27
Speciale onderwerpen / Re: Vraag factuur jaar 2019 tot 2020
« Laatste bericht door Esther van der Meer Gepost op 09 juli, 2019, 10:41:30 »
Hallo David,

Ter info: een opleiding wordt niet gezien als (fiscale) investering.

Om de deelbetalingen inzichtelijk te maken zou je er een aparte rekening ('Opleiding X')voor kunnen aanmaken binnen Acumulus (via Beheer > Rekeningen en Kas).

De Opleidingsfactuur als geheel kun je boeken als zakelijke uitgave, status Nog niet betaald.
De deelbetalingen boek je ieder als interne overboeking VAN zakelijke rekening NAAR rekening Opleiding X.
De rekening Opleiding X vertoont dan een negatief saldo.
Als de laatste deelbetaling gedaan is, zet je de opleidingsfactuur op Status Betaald, via Rekening Opleiding X, met de laatste datum als betaaldatum.
De rekening Opleiding X staat dan uiteindelijk op saldo 0 (nul).
28
Speciale onderwerpen / Vraag factuur jaar 2019 tot 2020
« Laatste bericht door David Hulzink Gepost op 09 juli, 2019, 09:39:14 »
Ik ga een opleiding doen in 2020
Ik heb in 2019 de factuur ontvangen en ga hem in delen betalen. juli t/m februari
nu vraag ik me af hoe ik dit in acumulus moet invoeren want het is een bedrag van totaal 1250 ex btw en zou het graag als investering door voeren.
Alvast bedankt voor het antwoord.

David
29
Ik heb even in de code gekeken wat er gedaan wordt:

- Als de winkel een buitenlands tarief hanteert bij de factuurregels, zal de Acumulus plugin dit herkennen, ook als dit hetzelfde percentage is als een NL tarief. Hiervoor dien je wel de instelling "Welke belastingklassen definiëren EU btw tarieven?" (van de Acumulus plugin) goed ingesteld te hebben.
- Echter als er geen buitenlands factuuradres aan de bestelling hangt,  zal dit leiden tot een waarschuwing omdat er geen factuurtype bepaald kan worden.
- Ook als de plugin het afleveradres zou meenemen, en het zou accepteren, zal Acumulus zelf een waarschuwing geven.
- Als er verzendkosten op de factuur staan, zal het fout gaan, want volgens mij kun je in OpenCart maar 1 belastingklasse aan verzendkosten hangen en deze dus niet laten afhangen van de inhoud van de cart. (Voor zover ik weet kan alleen WooCommerce dat met de instelling "Belastingklasse voor verzendkosten gebaseerd op artikelen in de winkelmand".) Hierdoor zit er een buitenlands en NL tarief op de factuur en krijg je de waarschuwing de factuur te splitsen.

Gezien het 3e punt zal alleen het aanpassen van de plugin niet helpen, maar zal ook Acumulus dit op de een f ander  manier moeten zien te verwerken.

BTW-rapportages e.d. binnen Acumulus heb ik geen kennis van, maar volgens mij wordt buitenlandse btw keurig gescheiden van NL btw in al deze rapportages.

Ik ben trouwens wel benieuwd hoe jij in OpenCart switcht van belastingklasses, regels of tarieven zodra je een drempel overschrijdt.
30
Hallo Erwin,

Opencart doet dit prima het is echt een (fout) in acumulus :).

Bij verkoop naar buitenland moet officieel de btw van het land van afleveren gehanteerd te worden.
De BTW in opencart wordt ook daarop gebaseerd (afleveradres).
Het punt is zolang een ondernemer onder het drempelbedrag blijft is er niets aan de hand en mag die de Nederlandse BTW hanteren.
Voor belgië is dit bedrag bijvoorbeel 35.000 wat redelijk snel gehaald zal worden als je zaken doet met belgië.

Dit houdt in dat we voor leveringen aan belgië de btw moeten hanteren van dat land. Nu is dit toevallig hetzelfde percentage 21% echter moet er ook aangifte gedaan worden in België vanaf dat moment.
Deze functionaliteit is nu nog niet echt meegenomen in acumulus algemeen we kunnen inmiddels wel filteren op land voor de BTW dus het is terug te herleiden.
Echter de situatie kan dus ontstaan dat het factuur adres in Nederland ligt en het aflever adres in belgië op dat moment is het voor de BTW een belgische btw transactie

Belastingdienst leuker kunnen we het niet maken maar makkelijker al helemaal niet  8)

Al met al een best gecompliceerde situatie wat naar mijn mening zeker wel aandacht zou mogen krijgen van acumulus daar ik steeds meer mensen hier zie die vragen stellen over deze drempel bedragen met buitenlandse transacties.
Pagina's: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 10