Hallo Gast

Recente berichten

Pagina's: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10
41
Ik heb geprobeerd helder(?) voor te rekenen (met realistische getallen) dat de nieuwe KOR voor 'business to business' zakendoen dit in z'n algemeen niet gunstig is...

Of zie ik dat verkeerd?? Zo ja, wat klopt er dan niet??
42
Ik probeer je te volgen...

Als je winst maakt, is het over het algemeen gunstiger om geen btw te hoeven rekenen.

Het probleem met de nieuw KOR is voornamelijk dat je van het ene op het andere moment btw-plichtig kunt worden met alle administratieve gevolgen van dien.
43
Nieuwe functionaliteiten / Re: Betaaldatum invullen = tevens op 'betaald' zetten.
« Laatste bericht door Odvkram Gepost op 16 juli, 2019, 12:45:17 »
Klopt het dat als de betaaldatum gewijzigd wordt sinds kort een Pop-up verschijnt met "Betaaldatum bijgewerkt". Ben wel benieuwd naar het waarom. Is weer een extra klik (op OK).

Maar even meedenkend; kan dan in deze popup naast de "OK" ook een knop met "Betaal status veranderen naar betaald". Dat scheelt dan weer een extra handeling.
44
Beste forumleden,

Ik heb de oude KOR enkele keren kunnen toepassen, en die regeling was voor mij (voor iedereen?) altijd gunstig. Want onder een bepaald saldo 'te betalen BTW' (af te dragen BTW - betaalde BTW) hoefde je immers deels of helemaal geen BTW te betalen en hield je dus wat meer over. Met de 'nieuwe KOR' wordt dat allemaal anders:

Als je alleen zakelijke klanten hebt (zoals ik) dan is kiezen voor de 'nieuwe KOR' volgens mij altijd ongunstig, los van het feit of je alleen 'handel' verkoopt of alleen 'uren'. Zie onderstaande voorbeelden:

Stel ik verkoop alleen maar 'uren', dan moet ik (indien ik voor de nieuwe KOR kies) voortaan €100 i.p.v. €121 bij mijn zakelijke klant in rekening gaan brengen (die wil immers hetzelfde blijven betalen). Als ik bijvoorbeeld €10.000 aan 'uren' heb verkocht en daarbij €1.000 + €210 = €1.210 aan kosten heb gemaakt, mag ik de betaalde BTW van mijn bedrijfskosten (€210) bij keuze 'nieuwe KOR' niet meer 'terugvorderen'.
Met de 'nieuwe KOR' is mijn winst dus €10.000 - €1.210 = €8.790.
Zonder 'nieuwe KOR' zou mijn winst €12.100 - €1.210 - (€2.100 - €210) = €9.000 zijn.

Als ik alleen zakelijke 'handel' verkoop en ik maak daarbij dezelfde bedrijfskosten, reken ik als volgt:
Stel ik koop een product in voor bijvoorbeeld €121,-incl. BTW en ik verkoop het bijvoorbeeld (stel factor 2) voor €200,- vrijgesteld van BTW (volgens de 'nieuwe KOR'). Mijn zakelijke klant kocht het product eerder immers voor €242,- incl. BTW.
En stel ik heb €10.000 omzet (50 producten) en weer €1.000 + €210 = €1.210 aan bedrijfskosten, dan geldt:
Met de 'nieuwe KOR' is mijn winst dus €10.000 - (50 * €121) - €1.210 = €2.740.
Zonder de 'nieuwe KOR' keuze, zou mijn winst €12.100 - (50 * €121) - €1.210 - ( €2.100 - (50 * €21) - €210) = €4.000 zijn, nogal een verschil ;-)
                                                                          (verkoop)  -  (inkoop) -  (kosten) - (  BTW        BTW        BTW)

Bij levering van goederen en/of diensten aan particulieren (en in bepaalde speciale gevallen) is het natuurlijk een heel ander verhaal, en dan kan de nieuwe KOR soms wel degelijk gunstig uitpakken. Die rekensommen laat ik even over aan anderen....

Graag hoor ik of mijn redenaties resp. mijn berekeningen kloppen! Bij voorbaat dank voor een bevestiging of een correctie van bovenstaande redenaties/berekeningen.

Boekhoudkundig resp. fiscaal-technisch klopt het de door mij gebruikte term 'winst' natuurlijk niet, maar dat is nu even niet van belang. S.v.p. hier niet over discussiëren; hou het bij het (mijn) onderwerp 'wel of niet aanmelden voor de nieuwe KOR'.

De geclaimde verlichting van de administratieve lasten is m.i. vergezocht; je moet als ondernemer toch een vorm van boekhouding bijhouden, en daarbij rolt de BTW-aangifte er bijna vanzelf uit....
Het wordt eigenlijk juist zwaarder, iedereen (met kleine omzet) moet nu in een glazen bol gaan kijken en een rekensommen gaan maken zoals hierboven en dan gaan kiezen. Met een beetje 'geluk' heb je nog in 2019 serieus geïnvesteerd en moet je nog wat BTW gaan verrekenen. Of misschien heb je wel een (constante?) mix van zakelijke en particuliere klanten of aannemers met verlegde BTW.
De ZZP-er moet naast goed in zijn of haar 'kunstje' zijn, dus ook accountant, fiscalist en futuroloog zijn.....

Los van dat alles zit je met het probleem van het al dan niet overschrijden van de €20.000,- grens. Stel de teller staat op €19.500,- ga je dan vanaf dat moment BTW op de factuur vermelden??
En vanaf welke datum mag je dan de betaalde BTW weer salderen met de af te dragen BTW?? Schiet mij (simpele ziel op dit gebied) maar lek....

Enige frustratie maakt zich inmiddels van mij meester.... Hebben de lobby clubs (ZZP platform o.i.d.) zitten slapen?? Of leven ze in Den Haag echt in hun eigen werkelijkheid?? Welk probleem hebben ze hiermee opgelost?? (mijn stokpaardje)

Samengevat: volgens mij is het voor kleine ondernemers die alleen zakelijk leveren, altijd ongunstig om voor de 'nieuwe KOR' te kiezen en is de 'nieuwe KOR' dus een verslechtering t.o.v. de 'oude KOR', ook door de nieuwe 'rompslomp'.

.Groeten, Ton
45
Nieuws, wet- & regelgeving / Re: Boekhouder berekent andere BTW dan Acumulus
« Laatste bericht door Amadea Gepost op 15 juli, 2019, 21:46:33 »
Dankje lijkt me zo een beter plan.
46
Nieuws, wet- & regelgeving / Re: Boekhouder berekent andere BTW dan Acumulus
« Laatste bericht door Esther van der Meer Gepost op 15 juli, 2019, 21:37:13 »
Ga naar Beheer > Gebruikers
Klik op gebruiker toevoegen
Verzin een gebruikersnaam en wachtwoord.
Selecteer bij Gebruikerstype > Gebruiker en zet een vinkje bij Alleen lezen.

Vervolgens geef je de contractcode en aangemaakte gebruikersnaam en wachtwoord aan je boekhouder door. (voor de veiligheid liefst niet in 1 mail, maar bijv deels via mail en deels via sms)
je boekhouder kan dan inloggen, gegevens inzien, niets wijzigen.
47
Nieuws, wet- & regelgeving / Re: Boekhouder berekent andere BTW dan Acumulus
« Laatste bericht door Bert-Jan Wiegeraad Gepost op 15 juli, 2019, 21:34:22 »
Je kunt een extra gebruiker aanmaken met alleen leesrechten.
48
Nieuws, wet- & regelgeving / Re: Boekhouder berekent andere BTW dan Acumulus
« Laatste bericht door Amadea Gepost op 15 juli, 2019, 21:31:43 »
Hoe doe ik dat en kan hij dan niets verkeerds doen dat mijn boekhouding niet meer klopt?
Of heeft hij niet zoveel rechten om uitgave en facturen naar klanten aan te passen?

49
Nieuws, wet- & regelgeving / Re: Boekhouder berekent andere BTW dan Acumulus
« Laatste bericht door Esther van der Meer Gepost op 15 juli, 2019, 20:00:59 »
Misschien is het een optie om zelf de boekingen in Acumulus te doen en je boekhouder als extra gebruiker aan te maken. Je boekhouder kan dan de btw-aangifte verzorgen op basis van de boekingen in Acumulus;)
50
Nieuws, wet- & regelgeving / Re: Boekhouder berekent andere BTW dan Acumulus
« Laatste bericht door Amadea Gepost op 15 juli, 2019, 19:45:38 »
Ik heb net met mijn boekhouder overlegd, hij komt van de week langs om het te herzien.

Er is waarschijnlijk door zijn berekening een fout gemaakt in het eerste en tweede kwartaal. Acumulus klopt dus gewoon en de berekening is niet goed.
De uitgaven heeft hij los berekend en niet in acumulus, waardoor hij een rekenfout heeft gemaakt in het totaalbedrag en de voorbelasting dus niet klopt.
De voorbelasting heeft hij in het tweede kwartaal op de aangifte helemaal niet meegerekend dus daar zit het verschil ook al in.

Het is dus nog steeds zo dat Acumulus het gewoon goed doet en ik zoals vroeger het beste deze kwartaal aangiftes zelf kan doen. Maar zoals ik al zei hij doet de inkomsten en heeft dit als kleine eis... maar dan moet hij het wel goed doen.
Het is feitelijk gewoon onzin dus, maar veel lastiger als het nog misgaat ook.
Pagina's: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10