Hoofdmenu

Ministerraad EU akkoord met aanpassing btw-richtlijn

Gestart door Herman, 20 juli, 2010, 08:34:19

Vorige topic - Volgende topic

Herman

De EU-ministerraad is op 13 juli 2010 akkoord gegaan met een aanpassing van btw-richtlijn 2006/112/EG in verband met vereenvoudigde regelgeving voor facturering en in het bijzonder elektronische facturering. Een van de wijzigingen houdt in dat de belastingdiensten van de lidstaten elektronische facturen onder dezelfde voorwaarden moeten accepteren als papieren facturen en dat wettelijke belemmeringen voor de uitgifte en opslag van elektronische facturen moeten worden weggenomen.

De aanpassing bevat ook maatregelen die voor belastingdiensten tot zekerheid strekken dat de verschuldigde btw is betaald en maatregelen om btw-fraude te bestrijden. Een aanpassing betreft de reikwijdte van het kasstelsel dat de lidstaten mogen toepassen. Volgens de richtlijn mag een lidstaat het kasstelsel optioneel toepassen aan de aftrekzijde, dat wil zeggen dat een btw-ondernemer in voorkomende gevallen btw pas in aftrek kan brengen bij betalingen aan leveranciers en niet al op het moment van ontvangen van de factuur.

De lidstaten moeten uiterlijk 31 december 2012 de aanpassingen in hun wetgeving hebben doorgevoerd. Op 1 januari 2013 treden de aanpassingen in werking.

Bert-Jan

Citaat van: HRLVolgens de richtlijn mag een lidstaat het kasstelsel optioneel toepassen aan de aftrekzijde, dat wil zeggen dat een btw-ondernemer in voorkomende gevallen btw pas in aftrek kan brengen bij betalingen aan leveranciers en niet al op het moment van ontvangen van de factuur.

Fraaie boel!

Wel meteen moeten afdragen als je hebt gefactureerd, maar niet mogen aftrekken als je een factuur hebt ontvangen.

Zeer bedenkelijk dit.
Bert-Jan Wiegeraad (klantenservice@acumulus.nl)