Hallo Gast

Verstrekte lening boeken

 • 3 Reacties
 • 4338 Gelezen
Verstrekte lening boeken
« Gepost op: 21 juli, 2020, 18:24:41 »
Ik heb een lening verstrekt aan een collega ZZP'er. Deze lening heb ik geboekt via een balansboeking Lening AF met optie bijwerken saldo.
Nu zie ik dat de lening op de balans staat onder passiva / leningen en schulden met een negatief bedrag. Ik vraag me af of dit juist is. Moet de lening niet als een vordering onder activa geplaatst worden? In principe verplaats ik toch gewoon liquide middelen (saldo) naar een vordering (debiteuren)?
« Laatst bewerkt op: 22 juli, 2020, 08:44:08 door swarringa »

*

Bert-Jan

 • 9326
  • Bekijk profiel
  • https://www.siel.nl
Re: Verstrekte lening boeken
« Reactie #1 Gepost op: 21 juli, 2020, 19:03:28 »
Je kunt het beste een nieuwe rekening aanmaken. Zodra je deze hebt opgeslagen, open je deze opnieuw en verander je deze in het type Activa - Overig.

Het betalen van het bedrag aan de collega is dan een interne overboeking VAN gewone rekening NAAR rekening lening.
Bert-Jan Wiegeraad (klantenservice@acumulus.nl)

Re: Verstrekte lening boeken
« Reactie #2 Gepost op: 22 juli, 2020, 09:13:27 »
Dank je wel Bert-Jan, dat is inderdaad een goede oplossing. Ik heb een rekening. "Vorderingen op derden"  aangemaakt waarop het uitgeleende bedrag is geboekt. De balans ziet er nu uit zoals ik verwacht.

Aflossingen kan ik dus nu gewoon boeken als interne overboekingen van "vordering op derden' naar mijn betaalrekening. En de restschuld moet aan het begin van het boekjaar via een privé boeking weer op de rekening geplaatst worden om de balans te laten doorlopen.

Ik zit alleen nog even met de rente. Deze zal ik denk ik als aparte inkomsten moeten boeken op mijn betaalrekening. Moet ik nu elke maand een factuur sturen voor de verschuldigde rente zodat ik deze rente-inkomsten kan verantwoorden? Of kan ik de rente gewoon boeken via een negatieve zakelijke uitgave?

*

Bert-Jan

 • 9326
  • Bekijk profiel
  • https://www.siel.nl
Re: Verstrekte lening boeken
« Reactie #3 Gepost op: 22 juli, 2020, 09:58:50 »
Ik zou de rente 1 x per jaar boeken.

Je kunt een negatieve zakelijke uitgave kostensoort rente boeken op de rekening van de lening. Dan gaat het saldo omhoog van de lening.
Bert-Jan Wiegeraad (klantenservice@acumulus.nl)