Main Menu

Wens: Melding "gebruik een punt" minder storend maken

Started by AronVanAmmers, 19 January, 2016, 19:27:48

Previous topic - Next topic

AronVanAmmers

Hoi,

Ik ben een zeer tevreden gebruiker van Acumulus. Hulde!

Er is slechts 1 puntje wat mij een doorn in het oog is: de melding "gebruik een punt in plaats van een komma" bij het invoeren van getallen. Prima dat die melding komt, prima dat ik punten moet invoeren. Niet prima: dat het een modale messagebox is die ik weg moet klikken en niet direct de invoer van de komma kan corrigeren.

Een paar scenario's:


  • Copy/paste van een bedrag: ik copy/paste een bedrag met een komma uit een spreadsheet, een website, etc. in Acumulus. Ik snap dat ik daar de komma door een punt moet vervangen, maar krijg direct de messagebox.
  • Backspace om te corrigeren: als de messagebox verschijnt denk ik "ah, natuurlijk, ik moet de komma weghalen" en druk op backspace. Het standaardgedrag van veel browsers (in mijn geval Firefox/Windows) is om dan terug te gaan naar de vorige pagina. Waarmee alle verdere invoer weg is!

Er is omheen te werken, ik kan mezelf eindeloos trainen om nooit een komma in dat veldje te zetten, maar het zou het leven heel veel makkelijker maken als jullie dit verbeteren.

Suggestie: laat de melding zien naast de tekstbox, maar laat de gebruiker direct doortypen. Zie bijvoorbeeld formvalidate in Bootstrap (https://getbootstrap.com/css/#forms), maar er zijn heel veel andere manieren. Belangrijkste is dat je kunt doortypen. Het feit dat de melding onmiddellijk verschijnt vind ik wel goed, dan merk je het niet pas aan het einde als je aandacht alweer bij andere formuliervelden is.

groeten,
Aron

Guido

Ik ben er altijd van uit gegaan dat het veiliger is (veiliger in het kader van invoerfouten) om met een melding de boel te blokkeren. Als je door kunt typen is de melding veel makkelijker te negeren. Misschien moeten we er nog eens over nadenken.

Als extra "training" zou je wellicht wat meer het numerieke gedeelte van het toetsenbord kunnen gebruiken. Daar zit geen komma op :) Tenminste, bij de reguliere toetsenborden.

Stefan V

De tip die guido hier geeft werkt inderdaad perfect
Ik had ook altijd ruzie met die punt/komma en de meldingen bij een foute invoer

heb nu sinds 4 maanden een toetsenbord met nummerriek deel en het werk perfect, en heb die melding niet meer gehad

RDissel

Ik werk toevallig op een MAC deze week en daar is de numerieke punt een komma  ;/
Het is een probleem aan mijn kant waar ik nog aan werk maar ik heb deze week de melding wel 100 keer gezien..

Misschien beter om alleen de "OK" knop uit te schakelen en een rode melding bij de invoer?
Wel iets vriendelijker dan de pop-up.

Stefan V

RDissel

Voor de Mac is het heel simpel, gebruik het gratis programmatje "KARABINER" daarmee kan je softwarematig de functie van de toets veranderen in een punt

RDissel


HanDelissen

Zet op de Mac je Keyboard op Amerikaans dan heb je een punt in het numerieke keyboard.

Rechts bovenin het scherm vindt je een vlagje, klikken, kies voor open voorkeurenpaneel toetsenbord.
Daar kun je het amerikaanse  toetsenbord toevoegen (heeft op de rest van het toetsenbord geen invloed).

Succes.
Groet,
Han

Stefan V

Dat is niet helemaal waar Han
Als je je toetsenbord op US style zet dan werkt het Euro teken via [alt]+[2] niet meer
en er zijn nog wel een paar andere toetsen en combinaties die niet meer werken...
Vandaar de app die ik aanraad

HanDelissen

Hi Stefan,

Je hebt gelijk.
Ik switch regelmatig van keyboard (vlagje). Acumulus (Amerikaans), de rest (Nederlands).

Ieder zo z'n methodes.

Met groet,
Han

ps.
Ik zal de app eens onderzoeken.

Jochem

Ja. Feit blijft dat die punt voor (bijna) iedereen onhandig is. Software is er voor ons en niet andersom, dus waarom mag het niet gewoon een (Nederlandse) komma worden? Is het vanwege "ooit was het zo en nu hebben we 12000 gebruiker die een punt gewend zijn" of is er één of andere geheimzinnige technische moeilijkheid?

Stefan V

Ik ben ook wel benieuwd naar dat wat Jochem hierboven heeft gezegd

Guido

We zijn begonnen met het voorzichtig uitrollen van een verbetering. De bedoeling is dat je straks gewoon een komma kunt gebruiken maar dat deze tijdens het invoeren automatisch snel vervangen wordt. In het scherm van de nieuwe zakelijke uitgave en bij het opstellen van factuurregels van een nieuwe factuur is dit zojuist doorgevoerd.

- Guido

Stefan V

GOED BEZIG!

Je wilt niet weten hoe blij ik hiermee ben en hoeveel irritatie mij dit gaat schelen!

Guido

Aris had een sterk idee om dit slim op te lossen. Als we geen onoverkomelijke klachten ontvangen laten we deze functie verder doorzakken in Acumulus.

Stefan V

Tot nu toe werkt het perfect bij mij, en ik ben er in ieder geval heel blij mee

christiaanjanssen

Het viel mij laatst op dat er geen melding meer komt als je in plaats van de punt een komma gebruikt. Heerlijk dacht ik. Totdat ik merkte dat het systeem bij mij in ieder geval alles achter de komma verandert in nullen. Dus 0,98€ wordt 0,00 en 2,98€ wordt 2,00€. Dat doet hij niet als ik een nieuw artikel invoer en met het numerieke toetsenbord de prijs ingeef. Hij toont dan een punt terwijl die punt toets normaal gesproken een , aangeeft.
Maar als ik een bestaand artikel gebruik en ik wil de prijs aanpassen dan klik op de ingevoerde artikel regel en ga naar het veld prijs. Ik vul nu de juiste prijs in met het numerieke toetsenbord. Hij laat 4,98€ zien, dsu met komma. Bij bevestigen maakt hij daar 4.00€ van.

Daar ben ik niet zo blij mee.Guido

We hadden de nieuwe methode inderdaad nog niet aan die plek toegevoegd. Vanmiddag is hier een update voor doorgevoerd die het verwerken van de komma in plaats van de verwachte punt goed oppakt. Merci voor het melden.