Hoofdmenu

Kolommen op factuur

Gestart door lunika, 09 juli, 2020, 09:51:37

Vorige topic - Volgende topic

lunika

Ik zou graag willen dat er een mogelijkheid is om kolommen op een factuursjabloon weg te halen. Bijvoorbeeld de BTW kolom per regel, dit voegt bij mij niets toe en neemt onnodig ruimte in waardoor bij langere productnamen de layout niet echt mooit wordt. Volgens mij zou het al helpen als je de "Kolomkoppen factuurregels" leeg laat in de algemeen tab, dat deze dan verdwijnt op de factuur.

BS-Tech

#1
Hier sluit ik mij helemaal bij aan. In mijn geval is BTW altijd 21%. Nu wordt dat op elke regel weer vermeld, maar het zou prettiger zijn als deze ruimte voor de omschrijvingsteksten toegepast kan worden. Alleen onderaan kan dan bij het BTW bedrag het toegepaste percentage vermeld worden. Ik denk dat de factuur er hierdoor ook netter uit gaat zien.

Bert-Jan

Ik zal dit bespreken met mijn colllega's.
Bert-Jan Wiegeraad (klantenservice@acumulus.nl)

Marjoleine

Ik zou dit ook heeeeel graag willen. Het is een doorn in mijn oog hoe mijn facturen er nu soms uitzien. Dit komt met name door de langere omschrijvingen.
Als de btw-kolom weg zou zijn, en dan de prijs-kolom er 1 opschuift, zou dat al heel veel schelen.

BS-Tech

Hallo Bert-Jan,

Is er ondertussen al overleg geweest? Als ik een factuur met veel regels heb, dan vind ik mijn factuur er "dom" uitzien. Een hele kolom met 21%, voegt echter niets toe. Ik kan deze ruimte veel nuttiger gebruiken voor de omschrijvingen.

Bert-Jan

Volgens de regels van de belastingdienst moet per geleverd product worden vermeld welk btw-tarief is gehanteerd.

Het lijkt mij geen optie om dit weg te laten.
Bert-Jan Wiegeraad (klantenservice@acumulus.nl)

BS-Tech

Hallo Bert-Jan,

Ik vind dit wel wat kort door de bocht. Als al mijn producten in het 21% tarief vallen en onderaan de factuur staat de btw vermeld met daarbij 21%, dan neem ik aan dat dit ook door de belastingdienst geaccepteerd wordt.

Als ik naar de facturen van mijn toeleveranciers kijk (waaronder diverse grote firma's), dan wordt door de meeste toeleveranciers ook niet het tarief per product vermeld op de factuur. Het zou toch raar zijn dat al deze firma's facturen maken die door de belastingdienst niet geaccepteerd worden. Het hoeft dus blijkbaar niet per product.

Ik denk, gezien het feit ook dat deze vraag al vaak  gesteld is, dat hiermee in een behoefte wordt voorzien. Zou je het nog eens in de groep kunnen gooien?

Marjoleine

Hoi, volgens mij klopt dat ook niet helemaal Bert-Jan.
Ik heb even met je meegekeken op de betreffende pagina van de Belastingdienst: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/administratie_bijhouden/facturen_maken/factuureisen/factuureisen
Hier staat omtrent de btw dat het btw-tarief moet worden vermeld dat van toepassing is op de geleverde goederen of dienst. Er staat niet dat het per regel gespecificeerd moet worden (alleen als er verschillende btw-tarieven gelden).

Citeer- het bedrag dat u vraagt, exclusief btw
Levert u goederen of diensten met verschillende btw-tarieven? Vermeld dan de aparte bedragen. Vermeld ook de eenheidsprijs, als dit van toepassing is.
- het btw-tarief dat van toepassing is op de geleverde goederen of dienst
- het btw-bedrag

Ik zou dit ook zelf willen oplossen door via xml de factuur op te maken (zie mijn topic in 2016, hierin geef ik ook al aan dat ik niet per regel de btw wil tonen: https://forum.acumulus.nl/index.php/topic,5268.msg30044.html), maar daar kwam de functionaliteit tekort doordat er geen factuurregels worden geƫxporteerd. Geen idee of dat inmiddels wel kan.
Ik vind Acumulus een prachtig programma, maar op het gebied van de flexibiliteit in het factuursjabloon schiet het programma echt tekort voor mij.


Bert-Jan

#8
Dit onderwerp is niet aan onze aandacht ontsnapt maar verliest het steeds bij het sorteren van prioriteiten.

Graag deel ik met jullie hoe ik daar als software-ontwikkelaar in sta.

Er zijn grote ontwikkelingen en kleine ontwikkelingen. Grote ontwikkelingen zijn bijvoorbeeld de koppeling met de banken, de automatische verwerking van boekingen, de buitenlandse btw en de app. Daarnaast zijn er onzichtbare grote ontwikkelingen zoals infrastructuur en veiligheid.

Deze grote projecten hebben altijd prioriteit terwijl de suggesties van klanten vaak over details gaan. Details kunnen leiden tot ergernissen en worden daarom ook stelselmatig bekeken en waar mogelijk weggewerkt. Het oplossen van details is echter als het oplossen van files in het verkeer. Als je ergens de weg verbreedt, loopt het ergens anders vast. Er zijn altijd teveel details waar suggesties voor worden gedaan, die weggenomen kunnen worden. Veel mensen zeggen vaak: als dit ene punt nou wordt opgelost, ben ik tevreden. Maar daar denken anderen weer anders over.

Wij luisteren naar alle suggesties maar laten ons er niet door leiden. Acumulus is een groot project met vele duizenden gebruikers en tienduizenden actieve koppelingen met webshops en andere partijen. Dat brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Er worden (handmatig en automatisch) enkele duizenden facturen per dag in Acumulus gemaakt en verstuurd. Dit heeft onze grootste aandacht en de tijd die wij daar aan besteden, is voor velen niet zichtbaar. Dat laatste is op zich logisch.

Over het vermelden van de btw per product, is het wat mij betreft zaak dat elke leverancier niet alleen duidelijk moet aangeven hoeveel btw er is gerekend per tarief maar ook om welke producten dat gaat. Voor bepaalde klanten is dat wellicht allemaal 21% dus komt dat over als overbodige informatie. Voor anderen met een factuur met tientallen regels en verschillende tarieven, is het vermelden van het gehanteerde tarief een noodzaak.

Acumulus is nooit af. Er wordt permanent ontwikkeld en mogelijk komt voor de btw-vermelding in de toekomst een extra optie. Dat zou zo maar kunnen maar er kan geen toezegging worden gedaan. Wat ik wel kan toezeggen, is dat we elke dag werken aan Acumulus om boekhouden leuker en makkelijker te maken voor een behoorlijk scherpe prijs.
Bert-Jan Wiegeraad (klantenservice@acumulus.nl)

Bert-Jan

Indien ik een tweede boekje ga schrijven, zal het de naam krijgen: 'Wees nieuwsgierig en verwacht wonderen'.
Bert-Jan Wiegeraad (klantenservice@acumulus.nl)

Marialena

Beste Bert-Jan,
Over wonderen gesproken, jaarlijks hoop ik op een wonder en print ik weer eens een factuur uit Acumulus  maar tot op heden tevergeefs.
Het is natuurlijk wel zo dat deze vraag, 'meer zelfbestuur in het opstellen vd facturen' sinds 2007 speelt.
Sinds 2012 verwerk ik de facturen 2x omdat de acumulus facturen voor mij niet erg representatief zijn, ik moet je zeggen dat dit me steeds meer tegen staat maar omdat ik verder een tevreden klant ben blijf ik het maar proberen en hopen dat op een dag mijn wens ( ook van velen anderen) in vervulling gaat.
In ieder geval mijn dank voor je uitgebreide reactie.