Hallo Gast

Buitenlandse btw instellen in uw webshop

  • 3 Reacties
  • 1881 Gelezen
Buitenlandse btw instellen in uw webshop
« Gepost op: 02 december, 2021, 11:25:45 »
Sinds 1 juli 2021 gelden er nieuwe regels voor (afstands-)verkoop aan klanten in de EU. Bij deze klanten dient u in principe het btw-tarief van het land van de klant te gebruiken. Als u echter weinig aan het buitenland verkoopt, kunt u ervoor kiezen om het Nederlandse btw tarief te blijven hanteren. Dit kan echter maar tot een totale buitenlandse omzet binnen de EU van € 10.000,- per kalenderjaar. Zodra deze grens gepasseerd is, dient u per direct en tot het eind van het jaar alsnog buitenlandse btw in rekening te brengen.

Om deze buitenlandse btw te kunnen afdragen is het belangrijk dat de webshop goed ingesteld is zodat van alle verkoopfacturen duidelijk is welke btw is gehanteerd zodat Acumulus de juiste rapportages kan aanmaken op basis waarvan belasting moet worden afdragen.

Het bijgevoegde artikel beschrijft hoe u uw webshop dient in te richten om buitenlandse btw in rekening te brengen. (Deze handleiding is in een apart document gezet om de afbeeldingen op de juiste plekken in de tekst te houden.)

Re: Buitenlandse btw instellen in uw webshop
« Reactie #1 Gepost op: 15 november, 2022, 16:22:31 »
Op pagina 2 staat bij Bereken belasting gebaseerd op : Klant factuuradres.

Moet dit niet zijn klant verzendadres? Het gaat er toch om waar het pakket afgeleverd word. Als het van Nederland naar Nederland gaat moet er volgens mij Nederlandse BTW gerekend worden ongeacht of de afnemer in het buitenland is geregistreerd?

Re: Buitenlandse btw instellen in uw webshop
« Reactie #2 Gepost op: 15 november, 2022, 22:24:53 »
De vraag is vaker gesteld en er kan over gediscussieerd worden.

Het verzendadres hoeft niet het uiteindelijke afleveradres te zijn. Ik woon en werk zelf in Frankrijk maar bestel nog wel eens zakelijk in NL. Als de webwinkel niet naar FR verstuurd laat ik het afleveren bij familie/vrienden die toch binnenkort naar ons komen. Voor zo'n transactie is verlegede btw de juiste keuze al dient formeel gezien  de verkoper zich er van te "verzekeren" dat de goederen naar het buitenland gaan. Het verzendadres is daarbij niet het enige mogelijke bewijs.

Voor mij blijft vooralsnog factuuradres leidend

*

G2G

  • 43
    • Bekijk profiel
Re: Buitenlandse btw instellen in uw webshop
« Reactie #3 Gepost op: 13 januari, 2023, 13:07:29 »
Ter info:
De in het document eerst genoemde plugin ( WooCommerce EU BTW Assistent (meest gebruikt, ook voor het testen van onze plugin).) is "end of life" en wordt niet meer verder ontwikkeld/onderhouden.
De ontwikkelaar verwijst naar de 2e optie (EU/UK VAT Compliance Assistant for WooCommerce) als een goede vervanger.