Hoofdmenu

BTW auto inruilen tegen marge auto (dealer).

Gestart door Phorgeron, 03 oktober, 2023, 14:32:48

Vorige topic - Volgende topic

Phorgeron

Beste,
Het blijft een lastig onderwerp die zakelijke auto's en er is veel over geschreven maar over onderstaande ben ik nog niets in jullie forumgeschiedenis tegengekomen. Voornemens om mijn zakelijke BTW auto in te ruilen tegen een marge auto. Die zal ik ook zakelijk gaan gebruiken en boeken maar dat doet volgens mij niet ter zake betreffende mijn vragen.
1. Hoe moet mijn factuur eruitzien aan de dealer en hoe zal zijn factuur aan mij eruitzien?

De BTW van mijn factuur zal ik af moeten dragen en neem dan ook aan dat het ongunstig voor mij is om een marge auto terug te nemen die relatief dicht bij de nieuwprijs ligt (verschil minder dan 21%). Kan dan beter een nieuwe kopen zodat ik BTW aftrek heb.
2. Klopt mijn redenering of is die niet juist?

Alvast bedankt!

mvrgr, Philippe 

Annalies Janssens

1  Je kunt gewoon een uitgaande factuur maken met de afgesproken prijs en daarboven de BTW berekenen. Zo draag je de BTW vanzelf af bij de volgende BTW aangifte
    Van de garage ontvang je een factuur zonder BTW vanwege marge

2  Als je  nu nagenoeg de nieuwprijs betaalt en je kunt de BTW niet terugvorderen dan is dat nadelig, er vanuit gaande dat het gunstig is om de auto voor de BTW op de zaak te zetten.
  het zal vermoedelijk niet om een grijs kenteken gaan (die worden doorgaans geen marge). Als het dus een personenauto is, dan heb je tzt het voordeel dat je ook geen BTW hoeft af te dragen over de verkoop
  (wat wel moet als je bij de aanschaf kiest voor de auto voor de BTW zakelijk te zetten)
Deze margeauto mag je dan wel weer voor de hele aankoop als investering boeken.

Een auto voor de BTW op de zaak zetten is vaak helemaal niet gunstig aangezien de bijtelling altijd over de nieuwwaarde gaat en je dan vaak in de loop van de jaren per saldo bijna geen BTW terugkrijgt. Als je m voor de BTW prive houdt, dan mag je wel de BTW op kosten naar verhouding zakelijk/prive terugvragen.
info@countforyou.nl | www.countforyou.nl
                   06-17888488
          Administratie en belastingen

Phorgeron

Dank je Annelies voor je uiteenzetting.
1. Helemaal duidelijk
2. Ik was er al bang voor dat dat niet gunstig voor mij zal zijn. Zal de andere mogelijkheden in overweging nemen want dat zou zo maar eens veel kunnen schelen.

Nogmaals bedankt.