Hoofdmenu
-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Berichten - Astrid

#1
Fijn, dankje!
#2
Ik heb laatst een autoreparatie van mijn zakelijke auto gehad van meer dan € 450  :-[
Nu vraag ik me af, moet ik deze dan als investering boeken en over meerdere jaren afschrijven?

De Belastingdienst vermeldt wel dat 'verbetering van een bedrijfsmiddel' een investering is.
(Nu is het meer 'aan de praat houden' maar goed, dat maakt hun vast niet uit  :D)

Ik weet dat een personenauto niet meetelt voor de investeringsaftrek, maar daar draait het hier niet om.
#3
De reactie van de inspecteur is binnen!

(...) De methode die in de brief van 19 april 2012 door mijn collega is beschreven kan nog steeds worden toegepast. Hierbij moet u er wel rekening mee houden, dat als de gedeclareerde kilometers voor de omzetbelasting als woon-werkverkeer zijn te kwalificeren, u deze als privékilometers in aanmerking neemt.

Dus: voor de omzetbelasting betekent een 'sluitende kilometerregistratie' alleen begin- en eindstand per jaar plus de zakelijke kilometers...

(jammer voor mij, de forfaitaire bijtelling had mij juist geld opgeleverd...)
#4
Natuurlijk, Yvette!

Ik kan je de brief van 2012 geven. De reactie van nu kan nog héél lang duren. Destijds deed hij er 15 weken over...
#5
verworden=geworden

Fijn zo'n zelfcorrigerende telefoon.
#6
gehouden=verworden
#7
Op het forum in de 'poot' over (inter)nationale BTW. Ik heb een brief van een belastinginspecteur waarin ondubbelzinnig staat dat begin- en eindstand plus zakelijke ritten voldoende zijn. Er staat ook dat ruwweg moet blijken of geschat moet kunnen worden hoeveel er zakelijk/privé gereden is. Dit geldt wel alleen voor de omzetbelasting.

Bij de belastingtelefoon spraken ze mij bijna aan alsof ik een idioot was, toen ik maar bleef hameren op dat woord 'sluitend' dat op hun site staat. Sluitend betekent het hierboven vermelde. Dat ís sluitend.

En omdat ik het ook nog steeds niet helemaal vertrouw, heb ik wederom een brief naar de inspecteur gestuurd met de vraag of het sinds zijn brief in 2012 nog anders gehouden is :-).

Reactie volgt tzt...
#8
Hoi,

op het BTW forum heb ik uitgebreider gereageerd. De belastingdienst spreekt wel degelijk van een sluitende registratie. Maar met sluitend blijken ze dan te bedoelen begin-eindstand en zakelijke ritten.

Desalniettemin heb ik de belastinginspecteur nog maar eens in een brief om opheldering gevraagd.

Het kan toch niet zo zijn dat je in Tilburg wel alles moet bijhouden en in Groningen niet?
#9
Citaat van: SKYB Yvette op 29 maart, 2016, 11:52:47
Hi,

Uit ervaring van een controle bij een klant heb ik inderdaad ook gemerkt dat ze inderdaad helaas een sluitende kilometerregistratie wensen als er wordt gecorrigeerd in verhouding privé/zakelijke kilometers.

Wordt er met het forfait gecorrigeerd wil men in ieder geval graag de zakelijke kilometers, begin stand en eindstand kunnen zien  ;D

Yvette, dit is zó vreemd. De Belastingtelefoon houdt bij hoog en bij laag vol dat een 'sluitende registratie' voor de BTW betekent dat het ruwweg moet blijken en dat zakelijke ritten plus begin- en eindstand per jaar voldoende is. Zie ook mijn post van vandaag bij de BTW-onderwerpen.
#10
Het blijkt dat die eis van een sluitende registratie in de loop van 2014 bekend werd en vanaf 1 januari 2014 gold....

http://www.mkbservicedesk.nl/9106/belastingdienst-maakt-btw-aftrek-autokosten.htm
#11
En dat maken ze gewoon niet even duidelijk bekend... kom je twee jaar later achter  :-[

#12
Huh? Stelletje rotzakken! Hebben ze de regels nou alwéér veranderd? En dat heel stilletjes...?

Weet iemand wat hier aan de hand is?
#14
Ik ben geen expert, alleen een opportunist  ;D

Ik zag trouwens wel dat ook Beeldrijk en Alfa met 20% werken.
#15
Dames  ;),

Ik heb eind november 2 x met de belastingdienst gebeld om duidelijkheid te krijgen en beide keren was het antwoord: vergeet die 5 jaar, de wet zegt 'maximaal 20%'. Het enige waarmee je wel rekening moet houden is dat de totale afschrijvingsduur aannemelijk verband moet houden met de economische levensduur. Dus als je 50 20 20 10 aanhoudt, moet je aanschaf ook werkelijk in 4 jaar aan het einde van zijn levensduur zijn.

In feite klopt de informatie op hun website dus niet helemaal, omdat ze het over 5 jaar hebben terwijl max. 20% de regel is.
#16
Dank voor je vlotte reactie, Esther!

Ik heb ook nog even bij de Belastingtelefoon gecheckt wat ze met de energiekosten zouden doen. Inderdaad zeggen ze ook dat ik een reëel overkomende berekening moet maken van de energiekosten. Lastig hoor! Daar ben ik nog wel even een paar uur zoet mee. Maar ja, da's een keer per jaar en het is al geweldig dat het (eindelijk) afgetrokken mag worden.  Het water voor koffie, wc doorspoelen en af en toe de dweil en de zeem erover laat ik dan maar weg uit de boekhouding...
#17
Snel de deur uit met die oude aangiftes, Esther  :)

Maar de regels en cijfers veranderen ook bijna sneller dan je je boekhouding kunt doen  :-X

Maar goed, ik zit nog met een vraag. Mijn brein komt er niet meer helemaal uit met de BTW. Mijn woning staat op de zaak, ik trek mijn huur en energie 100% af en doe die WOZ-bijtelling. Maar dat betekent dus automatisch dat je de BTW van je energie (en de eventuele rest) ook voor de volle 100% aftrekt? Als dat zo is heb ik aan het eind van 2013 nog leuk wat tegoed, want ik ben nu pas mijn huisvestingskosten in de boekhouding aan het zetten.

En van de inrichtingskosten dan? Ik heb nl. een parketvloer in oktober 2012 gelegd. Per 1-1-2013 heb ik mijn werkruimte hier in gebruik. Die ruimte beslaat 14% van mijn woning, maar de parketvloer beslaat 28% van het totale parketoppervlak, omdat er in de hal en boven in huis wat anders ligt. Ik heb nu 28% van de vloer met een afschrijvingstermijn van 12 jaar 'op de zaak gezet' (kosten huisvesting, investering). Ik heb de nieuwwaarde verminderd met die twee maanden dat hij er al in lag vóór 1-1-2013. Wat betreft IB vind ik dit zelf zuiver, zeker omdat ik al het behang- en schilderwerk en andere 'onhandige' kosten helemaal niet opvoer. Maar ik snap het BTW stuk niet. Die komt automatisch mee in deze kostenpost, maar de aanschaf was in 2012. Mag de BTW van die 28% dan nog wel mee naar 2013 en verder? Ik denk van wel, maar kan het allemaal niet meer beredeneren...  :(

#18
Let op: bijtelling privégebruik huurwoning in 2013 is niet 1,4% maar 1,5%!

Inmiddels staat in de tabel van de Belastingdienst dat de bijtelling voor privégebruik van je huurwoning geen 1,4% is, maar 1,5% in 2013!! Zie:

http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk
/winst/inkomstenbelasting/veranderingen_inkomstenbelasting_2013/bijteling_privegebruik_woning
#19
Citaat van: DDD op 05 december, 2013, 00:27:07
Ik heb een tweede huis, althans, appartement, in de buurt van mijn werk. Dat is zo gegroeid toen ik werknemer was, ook in verband met de filedruk destijds. Ik heb ook een gewone huurwoning. Sinds september ben ik voor mijzelf begonnen, vanwege het feit dat mijn zelfstandige werkunit werd opgeheven. Ik heb een advocatenkantoor opgericht.

Vanwege vereisten die samenhangen met het uitoefenen van mijn vak moest ik perse in Utrecht kantoorhouden, in ieder geval voor de eerste drie jaar (opleiding). Ik werk zeker één dag per week thuis, en overnacht in het tweede huis omdat dat dichter in de buurt van mijn werk is en vlakbij mijn part-time werkgever (waar ik nu nog 1,5 dagen per week werk).

Het tweede huis is alleen gehuurd vanwege mijn werk, dat is ook echt waar. Ik zit er over te denken het tweede huis daarom als zakelijke woning aan te merken. Dat neemt niet weg dat ik er natuurlijk ook slaap en als zodanig ook privé van geniet. Dat zou ik echter ook thuis kunnen doen, ware het niet dat dat verder weg is.

Als ik in mijn 'eerste' huis werk, doe ik dat vaak in de woonkamer. Is dat een probleem? Ik heb nu een werkkamer die net niet 10 procent van de woonruimte omvat, tenzij ik de zolder niet meeneem. De zolder is onderverhuurd (met toestemming van de verhuurder).

Ik zou me kunnen voorstellen dat ik het standpunt inneem dat ik minimaal tien procent van mijn inkomen in mijn eerste huurwoning verdien (dat is absoluut waar, laten we zeggen, inclusief het weekeinde, 20 procent) en dat ik het andere huis niet zou hebben als ik niet dit werk deed (dus daarvan zou je dan toch zeker 90 procent als zakelijke kosten moeten rekenen.

En hoe zit dat dan met de BTW over bijvoorbeeld de uitgaven?

Oei! Als de Belastingdienst dit verhaal net zo ingewikkeld vind klinken als ik, denk ik niet dat je veel af kunt trekken...  :-[

Kun je het zakelijk en overzichtelijk proberen weer te geven misschien?
#20
Citaat van: Annalies Janssens op 04 december, 2013, 19:24:08
Hopelijk wel een schriftelijke bevestiging ontvangen? Zou ik zeker wel om vragen.

Heel wijs! Gelukkig struikelde ze uit zichzelf al bijna over haar excuses dat haar schriftelijke bevestiging nog niet de deur uit was, maar dat ik hem binnen een paar dagen tegemoet kon zien   ;)

Ik vond het eigenlijk wel mooi hoe waardig ze het boetekleed aantrok, na mij eerst best onbeschoft behandeld te hebben, gaf ze gisteren direct toe dat ik gelijk had en dat de datum akkoord was en dat ik een schriftelijke bevestiging zou krijgen.
#21
Even een late reactie op dit onderwerp.

Ik heb de belastinginspecteur in Almelo netjes een brief geschreven met de vraag of ik mijn huurrecht per 1 januari 2013 op de balans kan zetten omdat ik per die datum mijn werkruimte thuis in gebruik heb genomen. Krijg ik toch de reactie dat dit helemaal niet mag omdat het geen zelfstandige werkruimte betreft!!  ???

Ik heb haar gebeld en uitgelegd dat dit sinds een paar jaar expliciet door de Belastingdienst wordt goedgekeurd. Zet ze haar hakken in het zand en houdt bij hoog en laag vol dat dit niet waar is! De tool op hun eigen website zou volgens haar een fout bevatten. Ik heb haar opdracht gegeven dit maar eens te googelen, zodat ze direct zou zien dat dit naar aanleiding van jurisprudentie in 2010 is veranderd. Nou, ze geloofde er niets van, maar uiteindelijk geeft ze na een paar dagen toe dat ik inderdaad gelijk had. Pffff...
#22
Sterker nog:
Je mag in het eerste jaar 50% + het reguliere deel van dat jaar afschrijven! Ik heb de Belastingdienst 2 x gebeld om dit te verifiëren en ze zijn daar unaniem over. Dus de maximale afschrijving is bijvoorbeeld:
Laptop, 18 november 2013, aanschaf € 1000, restwaarde € 0.
2013: 50% + 2,4% afschrijven = € 524
2014: 20% afschrijven = € 200
2015: 20% afschrijven = € 200
2016: overige 7,6% afschrijven = € 76

Ik heb het net in een nieuw topic beschreven:
https://forum.acumulus.nl/index.php/topic,3240.msg18189.html
#23
Sjips! Ik heb zojuist de hele procedure doorlopen zoals die in de openingspost door Karin is aangegeven. Alles verliep prima, totdat... ik de definitieve boeking met het juiste percentage wilde maken over 2012. Er is een nieuwe adder onder het gras aan komen kronkelen. Je moet een scheiding aanbrengen tussen de periode vóór 21% en ná 21% btw. Anders gaattie over een heel jaar alle bedragen met 21% zitten rekenen. Jasses, nóg meer werk ;-(
#24
Het gaat toch eigenlijk om de vraag wanneer iemand een ondernemer is. Dat kan inderdaad per sector verschillende nadrukken hebben. Vind dan maar eens een universele noemer.
#25
Volgens de Belastingtelefoon Ondernemers is het in dit geval voldoende per BTW-tijdvak een begin- en eindstand te hebben plus een administratie van de zakelijke kilometers (die je toch al hebt waarschijnlijk).
Wel vermelden ze erbij dat hun informatie niet rechtsgeldig is, dus op hun aanraden heb ik ook een brief naar de inspecteur gestuurd met de vraag of bovenstaande inderdaad voldoende is. Het antwoord zal nog wel even op zich laten wachten. Want ze zijn er zelf nog niet uit :)
Het gaat toch vaak om een paar tientjes. Wat willen ze nou...
#26
Citaat van: SjaamWellicht een overbodige toelichting maar de Belastingdienst heeft op de site een voorbeeld en nodig is een beginstand en de zakelijke kilometers. De rest kan dan eenvoudig worden afgeleid.

vriendelijke groet,
Sjaam

Waar staat dat op de site van de Belastingdienst? Ik kan er niets over vinden. Heb je er een link van?
#27
Los van afrondingsverschillen in de berekening hebben mijn klanten het al een paar keer \'geflikt\' om een cent teveel of te weinig te betalen. Tot nu toe heb ik daarvoor mijn boekingen voor verwijderd en opnieuw ingevoerd met net iets andere bedragen om op het werkelijk betaalde totaal uit te komen. Maar nu heb ik er alwéér zo één. Hoe kun je dat rechttrekken in de boekhouding?