Hoofdmenu
-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Berichten - Bert-Jan

#1
Speciale onderwerpen / Re: inrichting werkruimte
28 september, 2023, 17:38:09
Als het niet aftrekbaar is, kan de btw in veel gevallen wel worden afgetrokken.

Daar heeft Acumulus een speciale boeking voor:

Ik wil de inventariskosten voor de inrichting van mijn thuiswerkplek invoeren.
#2
Volgens mij moet je gewoon btw rekenen en afdragen.
#3
Je kunt meerdere emailadressen (ca 4) invoeren door deze te scheiden met een komma.
#4
Ik zou hier toch een fiscalist of accountant bij halen. De uitreding en toetreding dienen formeel vastgelegd te worden alsook de waardebepaling.
#5
Laten we via email even een afspraak inplannen om dit samen te boeken.

klantenservice@acumulus.nl
#6
Heb je zowel een IB- als een btw-bijtelling?
#7
Voor de vroege vogels heeft Annalies Janssens nu reeds de checklist opgesteld voor de IB-aangifte 2022.

https://wiki.acumulus.nl/
#8
Aanvulling: als je regelmatig incasso's wilt uitvoeren, is het een idee om een gewoon incasso-contract aan te vragen bij de bank.

Acumulus genereert daarvoor het xml-bestand dat je kunt uploaden bij de bank.
#9
Acumulus biedt geen ondersteuning voor sepa-incasso's via de Mollie-api.
#10
Ik weet uit het verleden dat Mollie ook een Sepa-XML-bestand kon inlezen maar wellicht doen zij dat niet meer.
#11
Als je restwaarde opgeeft, is het niet nodig om ook nog een privédeel op te geven.

Acumulus schrijft het eerste jaar niet een vol jaar af omdat de laptop halverwege het jaar is gekocht. Dan verschuift de rest naar een 5e jaar.
#12
Alle eenmanszaken kunnen straks altijd hun vestigingsadres volledig laten afschermen in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK).

Nu kan dat alleen voor het woonadres en op verzoek met het vestigingsadres wanneer er sprake is van dreigingen. Daarnaast stelt minister Adriaansens voor om bij alle ondernemers telefoonnummers en e-mailadressen niet meer openbaar te maken en komt er een verbod op commercieel gebruik van gegevens in het Handelsregister voor bijvoorbeeld marketing. Dat staat in het voorstel voor de Datavisie Handelsregister die de minister naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De voorgestelde maatregelen worden in september dit jaar besproken tijdens twee digitale sessies waar stakeholders en belanghebbenden kunnen reageren op deze maatregelen.

https://www.taxence.nl/nieuws/ondernemer-mag-adres-afschermen/
#13
Heb je de bijtelling geboekt met de speciale boeking voor de bijtelling privegebruik zakelijke auto?
#14
Dat zijn goede suggesties.

Ik durf echter nog niet te zeggen wanneer dit verwezenlijkt gaat worden.
#15
Ik wil wel even met jullie meekijken.
#16
De vraag wat een boekhoudpakket is, lijkt een open deur maar er bestaan in de praktijk veel verschillende meningen over.

De begrippen 'boekhouden' en 'financiële administratie' worden makkelijk door elkaar gebruikt maar zijn niet automatisch hetzelfde. Boekhouden is een onderdeel van de financiële administratie. Het maken van offertes en het bijhouden van gewerkte uren voor de zelfstandigenaftrek, zijn ook deel van de financiële administratie maar komen niet terug in de jaarrekening.

Als boekhouden slechts een deel is van de financiële administratie, is de vraag: welk deel?

In de praktijk kunnen pakketten een heel verschillend deel van de financiële administratie voor hun rekening nemen en toch het predicaat boekhoudpakket krijgen. Er zijn pakketten waar je uitgebreid grootboekrekeningen in kunt aanmaken maar waar geen complete jaarrekening uit rolt. Er is rapportage-software waar je prachtige jaarrekeningen mee kunt maken maar niet mee kunt factureren. Er zijn pakketten die alleen directe inkomsten en uitgaven kunnen registreren en in een categorie kunnen plaatsen. Daar kun je èn geen facturen èn geen jaarrekening mee maken maar deze worden ook boekhoudpakket genoemd.

Nu zul je wellicht vragen: wat is het probleem? Het probleem is dat de gemiddelde kleine ondernemer het gehele spectrum van de financiële administratie niet altijd goed overziet maar wel bijvoorkeur met één boekhoudpakket werkt. Veel pakketten dekken echter maar een deel van het spectrum en daar komt de ondernemer vaak pas achter als deze enkele maanden heeft gewerkt met het gekozen pakket en op zoek moet gaan naar een boekhouder om de IB/VPB-aangifte te kunnen doen.

Je kunt boekhoudpakketten in allerlei categorieën plaatsen, maar de meest eerlijke vorm van duiding voor de ondernemer is: hoe compleet is het pakket? Welk deel of welke delen van de financiële administratie kunnen worden bijgehouden en welke niet? Wat heb je nog meer nodig om aangifte te kunnen doen volgens de normen van de belastingdienst?

Een ondernemer begrijpt vaak goed dat een boekhoudpakket handig zo niet noodzakelijk is. Maar als de ondernemer op internet gaat zoeken naar 'boekhoudpakket', dan kan hij of zij vaak niet goed inschatten hoe compleet deze zijn. Bijna alles dat iets met cijfers doet, heet tegenwoordig boekhoudpakket.

Neem ook de btw-administratie. Eenvoudig geredeneerd, is dat het totaal van ontvangen btw minus betaalde btw. Dus zijn er boekhoudpakketten welke deze rekensom wel kunnen maken en vervolgens stellen dat hiermee de btw-aangifte kan worden gedaan. De ondernemer wordt enthousiast want dat klinkt eenvoudig. Totdat de ondernemer te maken krijgt met verlegde btw, een btw-bijtelling privégebruik of een correctie voorbelasting wegens gedeeltelijk vrijgestelde prestaties. Dan is het boekhoudpakket opeens niet meer zo compleet als op de website werd gesuggereerd. Maar hoe kon de ondernemer dat weten?

Er wordt veel gesproken over koppelingen en interoperabiliteit. Dat is op zich een prachtige ontwikkeling, maar lijkt tevens de aandacht weg te nemen van de simpele vraag: hoe compleet is het pakket? Als je facturen kunt importeren uit de webshop, is dat reuze handig, maar als niet duidelijk is of het gaat om Nederlandse of buitenlandse btw, of de klant btw-plichtig is en of de drempel van 10.000 euro is bereikt, dan heb je er tegenwoordig eigenlijk nog weinig aan. Boekhoudkoppelingen worden met veel marketing-geweld in de markt gezet, maar ook hier weet de ondernemer in de praktijk niet waar hij of zij op moet letten.

De ondernemer moet er in de praktijk helaas zelf achter komen in hoeverre het gekozen boekhoudpakket voor hem of haar een compleet boekhoudpakket is. De mate waarin een pakket compleet is (van offerte tot/met jaarrekening voor het zelfstandig invullen van de aangifte), wordt vaak niet in beeld gebracht. Hippe en coole features wel. Die verkopen beter dan het vage en saaie begrip: compleet.

Zelfstandigheidsfactor

Je zou 'compleet' ook de 'zelfstandigheidsfactor' kunnen noemen. In welke mate kan een ondernemer zelfstandig de administratie bijhouden én een correcte aangifte-IB/VPB invullen?

De ondernemer kan echter niet Googlen op 'boekhoudpakket zelfstandigheidsfactor' want dat begrip leeft niet. Dus zoekt de ondernemer op 'boekhoudpakket' maar dat heeft weinig zin want alles is tegenwoordig een boekhoudpakket.

Bert-Jan Wiegeraad
#17
Goede vraag.
#18
Toegang tot het aangifteportaal van de Belastingdienst moet kosteloos zijn, als er een wettelijke verplichting is om aangiften te doen. Volgens de rechtbank is er geen wettelijke basis voor de betalingsverplichting voor eHerkenning.

https://www.taxence.nl/nieuws/geen-wettelijke-grondslag-verplichten-eherkenning/
#19
Voor ABN heb je de .txt versie nodig.

Voor dat saldo zou ik maandag wel even met je mee willen kijken?
#20
Speciale onderwerpen / Re: Prive auto terugverkopen
08 januari, 2022, 09:48:16
Er dienen twee zaken te gebeuren:

1. er wordt een verkoopfactuur geboekt;
2. alle waarde die de auto nog had (inclusief restwaarde) wordt versneld afgeschreven in het jaar van verkoop.

Het verschil is het boekverlies of de boekwinst.
#21
Je kijkt naar het saldo in het Saldo-overzicht. Als dat positief is, boek je BIJ.
#22
Dat bedoel ik inderdaad.

Je zou een aparte tijdelijke kostenplaats kunnen aanmaken met de naam 2021 en daar alles van 2021 op boeken.

Dan kun je o.a. de aangifte omzetbelasting filteren. De afdrachten boek je gewoon in 2022.
#23
Dan zou ik alles in 2022 invoeren.
#24
Wanneer ben je in 2021 gestart met de BV?
#25
Als je nog buitenlandse btw moet betalen aan het einde van het jaar, kun je het volgende doen:

Nieuwe boeking afdracht/teruggave buitenlandse btw
Kies afdracht
01-01-2022
Plaats minteken voor bedrag
Selecteer Rekening buiten Acumulus
#26
Affiliate-verdiensten zijn inkomsten en dienen daarom met een factuur geboekt te worden in Acumulus.
#27
Speciale onderwerpen / Re: marge laptop hoe boeken?
01 januari, 2022, 12:03:49
Je hebt een laptop verkocht voor 484,- inclusief 21% btw. Hier maak je een verkoopfactuur voor.

Daarnaast heb je een laptop gekocht zonder btw voor 2099,-. Dit is een investering.
#28
Speciale onderwerpen / Re: marge laptop hoe boeken?
01 januari, 2022, 11:38:13
Als de laptop die werd ingeruild, met btw was gekocht, dan moet deze ook weer met btw verkocht worden.

Op een marge-factuur staat als het goed is, geen btw.
#29
Speciale onderwerpen / Re: marge laptop hoe boeken?
31 december, 2021, 11:23:20
Het maximum is 20% per jaar (dus minimaal 5 jaar). Ook al is het een tweedehandse laptop.

Pas als deze echt niet meer bruikbaar is, mag deze alsnog versneld worden afgeschreven.
#30
Thank you, enjoy the holiday.
#31
This would be without VAT (BTW-vrij).
#32
Het jaar 2021 was wederom een jaar van veel technische ontwikkelingen. Naast talloze updates en fixes zijn de volgende grote ontwikkelingen het waard genoemd te worden:

Cecilia
Dankzij Cecilia worden nu elke dag vele duizenden boekingen automatisch verwerkt in veel administraties. Niet alleen scheelt dat veel tijd maar het zorgt ook voor veel minder fouten.

Buitenlandse btw
Per 1 juli 2021 is Acumulus (inclusief alle webshop-plugins) volledig geschikt gemaakt voor de verwerking van buitenlandse btw op leveringen aan btw-vrije klanten in de EU.

Nieuw platform
Acumulus is overgezet op een geheel nieuw server-plaform.

Automatische controle btw-nummers
De controle en validatie van Europese BTW-nummers is door een koppeling met het VIES-platform geautomatiseerd in relatiekaart en ICP-aangifte.

Nieuwe webapp
De nieuwe webapp AcumulusMobile is gelanceerd en gaat de oude app in de app-stores op termijn volledig vervangen.

Meer banken automatisch gekoppeld
Naast Rabobank, ING en ABN AMRO zijn ook ASN Bank, SNS, Regiobank, Triodos en KNAB toegevoegd aan de automatische bankkoppelingen. Vooral de combinatie van de automatische bankkoppeling met de automatische verwerking door Cecilia, is in korte tijd populair geworden.

Verbetering jaarrekening
Het V&W-overzicht in Acumulus alsook de gehele jaarrekening is stevig onder handen genomen om beter en makkelijker aan te sluiten op de IB-aangifte van de belastingdienst.

Wij zien uit naar het volgende jaar om verder te werken aan nieuwe functies in Acumulus om het boekhoud-leven weer een stuk makkelijker en leuker te maken.

Wij wensen allen fijne feestdagen en een voorspoedig 2022!

Karin
Cecilia :)
Aris
Guido
Sjaam
Bert-Jan
#33
Zoals elk jaar, hierbij de belangrijkste zaken waar je op moet letten om het nieuwe jaar te starten in Acumulus.

Saldi van bankrekening(en)
Maak voor iedere betaalrekening inclusief Kas een priveboeking naar deze rekening op 1 januari 2022 met het bedrag van het beginsaldo, noem deze boeking bijvoorbeeld: Beginsaldo.
Wanneer het een positief saldo is, maak je een prive-storting. Bij een negatief saldo een prive-opname.
Dit beginsaldo is op de bankafschriften hetzelfde als het eindsaldo van 2021.

Doe dit ook voor speciaal aangemaakte rekeningen (indien van toepassing) voor bijvoorbeeld:
- borg (activa);
- overlopende activa;
- leningen (passiva);
- overlopende passiva;
- rekeningen in het eigen vermogen (BV's);

Voor BV's is het altijd extra opletten of de balans geen te corrigeren bedrag toont in het eigen vermogen.

Openstaande BTW
Als het goed is, staat op de balans van 2021 alleen nog de BTW die afgedragen (of ontvangen) moet worden uit het 4e kwartaal. Deze wordt immers pas aangegeven en betaald in januari 2022.

Zorg ervoor dat de openstaande BTW op de balans van 2021 alleen het 4e kwartaal betreft. Als je niet alle afdrachten juist hebt geboekt, staat er mogelijk een te hoog bedrag aan openstaande BTW op de balans. Zou je dit opgeven bij de IB-aangifte over 2021, dan kun je direct een onterechte naheffing krijgen.

Als het bedrag op de balans niet gelijk is aan het bedrag in de aangifte omzetbelasting 4e kwartaal, dien je mogelijk e.e.a. aan te passen.

Mogelijke oorzaken van een verschil:
1. de openstaande btw van 2020 was niet op de balans van 2021 geplaatst
2. niet alle afdrachten en/of teruggaven zijn ingeboekt als Afdracht / teruggave Nederlandse BTW maar bijvoorbeeld als priveopname.
3. er zijn boekingen toegevoegd, verwijderd in perioden waar al aangifte over is gedaan.

Zet de openstaande BTW op de balans van 2022 met een nieuwe Balanspost -> BTW-vorig jaar (onderste boeking in het scherm Nieuwe boeking.
Moet je BTW afdragen, kies dan BIJ en niet AF. Datum: 01-01-2022.

Door afrondingen ontstaat er altijd een klein verschil van 1 of enkele euro's. Dat is onvermijdelijk en daar hoeft niets aan gedaan te worden.
Bij een BV kan dit verschil worden weggeboekt met een kleine afdracht BTW tegen de rekening RC DGA.

Voorraden en leningen
Heb je een lening op de balans staan op de oude manier (dus niet met een aparte rekening aan de passiva-kant), zet dan de eindwaarde van 2021 op de balans van 2022 met een Balanspost -> Passiva Lening. Kies NIET voor Saldo direct bijwerken.
Heb je voorraad op de balans staan, lees dan eerst https://wiki.acumulus.nl/index.php?page=voorraadwaardering

Je kunt leningen op de balans beter bijhouden met een aparte rekening van het type Passiva - Overige. Dan houd je verschillende leningen goed uit elkaar.

Auto privé
- schrijf de kilometerstand op op 01-01-2022 indien de priveauto zakelijk zal worden gebruikt
- zet de kilometerstand als notitie in het Homescherm zodat je deze makkelijk kunt vinden

Auto op naam van de zaak
- verwerk de bijtelling zakelijke auto voordat je btw-aangifte Q4 doet (als je hier pas aan denkt bij de IB-aangifte, ben je mogelijk te laat)

Investeringen en investeringsaftrek
- controleer of er nog een investering gedaan kan worden in 2021 om aan € 2400 te komen voor de investeringsaftrek

Bankgegevens
- download een volledig CSV-bestand uit elke bankomgeving voor elke rekening zolang deze nog beschikbaar is van heel 2021.

Urenregistratie
- start een nieuw project/dossier tbv niet-relatie-gebonden-uren-registratie voor 2022 en laat het project lopen van 01-01-2022 tot 31-12-2022

Drempel buitenlandse btw opnieuw instellen in webshop
Zet in de webshop-software op 01-01-2022 "drempel niet gehaald" om omzet onder de drempel met Nederlandse btw te factureren.

Factuurnummering
Acumulus zal in 2022 starten met het factuurnummer 20220001. Als je wilt starten met een ander nummer, kun je een 0-factuur boeken op 01-01-2022 met het gewenste startnummer (-1).
Stel, je wilt 2022 starten met het nummer 20221234. Dan boek je een factuur op 01-01-2022 met het nummer 20221233 (een stapje lager). De eerst volgende factuur zal dan 20221234 worden. Zodra de factuurnummering loopt, kun je de eerste 0-factuur gewoon verwijderen.
#34
Hier heb ik weinig tot geen ervaring mee.

Het lijkt mij dat de inkomsten uit de LLC net als die van de eenmanszaak moeten worden opgegeven in de persoonlijke Nederlandse IB-aangifte.

In het zakelijke deel van de IB-aangifte voer je dan twee bedrijven op: de eenmanszaak en apart de LCC.
#35
Don't use the spreadsheet in this case.

The supplier invoice is a gewone factuur BTW-vrij.

My screenshot is about the customs invoice.
#36
Select Gemengde BTW in Zakelijke uitgave en fill out the form according to the screesnhot below.
#37
Nieuwe functionaliteiten / AcumulusMobile
27 augustus, 2021, 16:46:27
Vanaf vandaag is een nieuwe web-versie van de app online: AcumulusMobile

https://m.acumulus.nl/

Deze webapp biedt vrijwel alle functies van de Acumulus-app in de app- en playstore zoals het toevoegen van een foto van een bonnetje.

Het is de bedoeling dat AcumulusMobile de oude app volledig gaat vervangen.

AcumulusMobile is primair gemaakt voor mobiele apparaten maar is ook te gebruiken op een gewone pc.
#38
De overheid wil de komende jaren meer gebruik gaan maken van e-Herkenning en maakt dit in fasen verplicht voor steeds meer zaken waarbij gecommuniceerd wordt met de overheid. De belastingdienst heeft e-Herkenning enkele jaren geleden reeds verplicht gemaakt voor o.a. BV's (niet voor eenmanszaken).

Daarnaast wil de belastingdienst het oude ondernemers-portaal uitfaseren en ondernemers bewegen naar het nieuwe ondernemers-portaal. Er bestaat echter verwarring over e-Herkenning en het nieuwe portaal voor ondernemers.

De belastingdienst heeft in een brief in juli 2021 naar ondernemers aangegeven dat:


  • - ondernemers vanaf 2022 btw-aangifte dienen te doen via het nieuwe portaal;
  • - voor het nieuwe portaal e-Herkenning nodig is.


Dat laatste is niet juist. Vanaf 2022 dient inderdaad de btw-aangifte te worden gedaan via het nieuwe portaal maar eenmanszaken kunnen gewoon inloggen met het bekende Digid.

Er is dus geen speciale software nodig en er is voor eenmanszaken geen e-Herkenning nodig.

Voor ondernemers met een apart btw-nummer zoals vof's, maatschappen en BV's is wel e-Herkenning nodig. Deze ondernemers wordt geadviseerd e-Herkenning aan te vragen voor 2022.


De aanvraagprocedure is minder omslachtig dan wellicht lijkt. Ga naar:

https://eherkenning.nl/

De aanvraag duurt vaak enkele weken maar het enige dat gebeurt is dat u zich eenmalig aan de deur dient te identificeren. Daar wordt met u een afspraak voor gemaakt.


e-Herkenning en de toekomst


Wij verwachten dat e-Herkenning uiteindelijk onvermijdelijk zal zijn voor elke ondernemer. Ongeacht welke software men gebruikt. Men zal als ondernemer standaard e-Herkenning moeten hebben voor elke communicatie met de overheid, dus niet alleen met de belastingdienst.
#39
Nieuwe functionaliteiten / Re: Koppeling met knab
04 augustus, 2021, 09:59:58
Er wordt aan gewerkt maar het is helaas nog niet duidelijk hoe snel dit opgelost gaat worden.

We hebben te snel gezegd dat er een koppeling is met KNAB want er gaat nog veel mis tussen KNAB en de provider.
#40
We hebben vrijdag een melding hierover gemaakt bij de provider. We hopen dat het komende week wordt opgelost.
#41
Ik vermoed dat er iets fout is gegaan bij CCV-shop.

Ik zou altijd eerst even testen met een enkele factuur.
#43
We verwachten dat de nieuwe versie snel uitkomt.
#44
We hebben wat meer informatie op een rijtje gezet in de Wiki:

https://wiki.acumulus.nl/index.php?page=europese-btw-in-acumlus

We verwachten dat de nieuwe versie 6.3.0 snel uitkomt.
#45
Het totaal aan verkopen aan consumenten binnen de EU is ingebouwd in het overzicht Verkopen.

Rechts onderaan.
#46
Dit betekend dat het overzicht "verkoop" de totale omzet is aan ALLE EU consumenten INCLUSIEF Nederland?

Nee, de drempel wordt berekend voor verkopen aan consumenten buiten NL maar binnen EU.

En is het mogelijk om dit overzicht te krijgen ZONDER Nederland? Dit is het getal waar behoefte aan is.

Alleen het totaal daarvan wordt getoond.


Worden B2B-ICL transacties en transacties aan consumenten buiten de EU uit dit overzicht gefilterd?

B2B-ICL transacties worden niet meegeteld voor de drempel.

Consumenten buiten EU worden ook niet meegeteld.
#47
Acumulus telt alle verkopen op aan consumenten in de EU.

Dat is het bedrag waar je naar op zoek bent.

Dat is in eerste instantie meestal NL-btw.
#48
Ik zeg het niet helemaal juist. Acumulus houdt bij hoeveel verkopen er zijn gedaan aan consumenten in de EU, ongeacht of er NL of buitenlandse btw is gebruikt.
#49
Als je al buitenlandse btw gebruikt in Acumulus, geeft Acumulus automatisch in het overzicht Verkopen aan of de drempel dit jaar bereikt is.

Daarnaast heeft Acumulus een speciale aangifte voor buitenlandse btw (MOSS).
#50
Ik zou dan sowieso bij hen nagaan in hoeverre zij voorbereid zijn op buitenlandse btw.